
In articol:
- Calendar Creștin Ortodox 14 ianuarie 2022. Cine au fost Sfinții Cuvioși din Sinai și Rait și Sfânta Nina, luminătoarea Georgiei
- Canon de rugăciune către Sfinții Cuvioși din Sinai și Rait
Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, astăzi, 14 ianuarie, Biserica Ortodoxă Română îi pomenește pe Sfinții Cuvioși din Sinai și Rait și pe Sfânta Nina, luminătoarea Georgiei.
Calendar Creștin Ortodox 14 ianuarie 2022. Cine au fost Sfinții Cuvioși din Sinai și Rait și Sfânta Nina, luminătoarea Georgiei
Sfinții Cuvioși din Sinai și Rait reprezintă Sfinții Părinși uciși de către barbarii din Arabia și Etiopia, care căutau aur. Cuvioșii își petreceau zilele în chilie, pentru a dobândi liniște. Astfel că, potrivit creștinortodox.ro, Avva Antonie a spus că acei călugări care stau în afara chiliei sunt precum peștii, care din pricina că stau pe uscat mor. De asemenea, călugării care stăteau în afara chiliei aveau să își piardă liniștea, după cum spune tradiția. Sfinții Părinți aveau o vedere îngerească, deoarece trupurile lor de înfrânare și de priveghere se topiseră. Astfel, aceștia viețuiau ca și când ar fi fost lipsiți de trupuri, fără a avea nimic din ce le aducea plăcere și patimi. Aceeași sursă citată spune că Monahul Armonie a mărturisit că în prima năvălire a barbarilor au murit 38 de părinți în Sinai, iar în Rait 39.
Sfinții Părinși uciși de către barbarii din Arabia și Etiopia
Sfânta Nina, luminătoarea Georgiei, s-a născut în jurul anului 290, în Capadocia. Aceasta era rudă apropiată a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, un vechi manuscris spunând că era chiar verișoara sa. La vârsta de 12 ani, Sfânta a ajuns în grija stareței Niofora, întrucât tatăl său devenise pustnic, iar mama sa a decis să își dedice întreaga viață îngrijind oamenii săraci și aflați în nevoie.
Citeste si: Când NU se fac nunți în 2022? Vezi zilele în care nu se organizează cununii religioase
Canon de rugăciune către Sfinții Cuvioși din Sinai și Rait
Troparul Sfinţilor Cuvioşi Mucenici din Sinai şi Rait, glasul al 4-lea:
Dumnezeul părinţilor noştri Care faci pururea cu noi după blândeţile Tale, nu îndepărta mila Ta de la noi; ci, pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viaţa noastră.
Citeste si: Calendar Creștin Ortodox IANUARIE 2022. Vezi pe ce dată este sărbătoarea Sf. Trei Ierarhi
Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Adâncul Mării Roşii...
Stih: Sfinţilor Cuvioşi Părinţi, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Făcându-vă asemenea luminii, prin sihăstrie, preafericiţilor, în chip lămurit v-aţi arătat Dumnezeieşti la înfăţişare, prin vărsarea sângelui. Pentru aceasta vă veseliţi împreună cu sihaştrii lui Hristos şi cu mucenicii.
Stih: Sfinţilor Cuvioşi Părinţi, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
În marea lacrimilor voastre aţi înecat mai întâi, înţelepţilor, pe Faraonul cel înţelegător; iar pe urmă. Cu pâraiele sângiurilor, l-aţi omorât şi l-aţi trimis la piericiune.
Stih: Sfinţilor Cuvioşi Părinţi, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Dătătorul de lumină, Domnul luminând cu răbdarea nevoinţelor voastre, slujitori ai lui Hristos, aţi făcut luminoasă şi lămurită lupta voastră, strălucind mai mult decât razele soarelui.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Nici strâmtorarea, nici stăruinţa durerilor, nici desăvârşita depărtare de grijile lumeşti, nevoitorilor, nici năvălirea cea sălbatică a barbarilor nu v-au îndepărtat pe voi de la nădejdea de mai bine.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Domnul, Care după fire este întru totul Nemărginit, încape întru tine, Stăpână, făcându-Se Om, pentru milostivire, ca să mântuiască pe cei muritori, pentru negrăita Lui iubire de oameni.
Cântarea a 3-a. Irmos: Nu întru înţelepciune...
Stih: Sfinţilor Cuvioşi Părinţi, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Cu cuget smerit slujind lui Dumnezeu, aţi zdrobit semeţia vrăjmaşului, fericiţilor, când aţi fost tăiaţi cu sabia şi omorâţi.
Stih: Sfinţilor Cuvioşi Părinţi, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Uitându-vă, înţelepţilor, la veşnicia celor stătătoare, aţi lepădat minciuna celor nestătătoare şi trecătoare. Pentru aceea vă fericim, cuvioşilor mucenici.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Supunându-vă Legii celei Dumnezeieşti, cu cuget încrezător, aţi omorât dulceţile trupului, prin înfruntare; şi acum nevoindu-vă, aţi ajuns la mărire.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Preasfântă, Ceea ce ai născut pe Cuvântul Cel Preasfânt, sfinţeşte sufletele şi trupurile noastre, ale celor ce te fericim pe tine, Ceea ce eşti fără de prihană.
Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro