Calendar Creștin Ortodox 14 octombrie 2021. Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași. Este sărbătoare cu cruce roșie astăzi

Calendar Creștin Ortodox 14 octombrie 2021. Este mare sărbătoare cu cruce roșie: Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Autor: Ioana Stan

In articol:

Joi, 14 octombrie 2021, este mare sărbătoare cu cruce roșie. Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași este sărbătorită astăzi.

În calendarul creștin ortodox 14 octombrie 2021 este mare sărbătoare.

Creștinii sărbătoresc Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași.

Calendar Creștin Ortodox 14 octombrie 2021. Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași

Citeste si: Sfânta Parascheva 2021. Mare sărbătoare, cruce roșie în calendarul creştin ortodox

Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. S-a născut în Epivata, în apropiere de Constantinopol (Istanbul, mia târziu) într-o familie de credincioși, care au crescut-o cu frică de Dumnezeu de mică. Toată copilăria și-a petrecut-o alături de părinți. La vârsta de 10 ani, se spune că Sfânta Cuvioasă Parascheva a ascultat la Sfânta Liturghie și a simțit dorul de desăvârșire, astfel că și-a împărțit toate hainele săracilor. Fără să țină cont de mustrările părinților, Sfânta Cuvioasă continua să împartă cu cei sărmani. De altfel, partea sa care i-a revenit drept moștenire de la părinți a împărțit-o sărmanilor înainte de a se retrage în pustietate.

Prima sa oprire a fost la Constantinopol unde a învățat multe de la călugărițe. A urmat sfaturile acestora și vreme de cinci ani a petrecut la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. De aici a plecat spre Țara Sfântă și după ce a văzut Ierusalimul s-a retras la o mănăstire de călugărițe în pustiul Iordaniei. Aici a trăit în post și rugăciune, fără să-i mai pese de veșminte, de hrană sau de casă.

Citeste si: Cum se descurcă văduva lui Cristian Țopescu, la 3 ani de la moartea celebrului comentator? Adevărul despre moștenirea jurnalistului EXCLUSIV

La 25 de ani, Sfânta Parascheva a visat un înger care i-a transmis să se întoarcă la locurile părintești. A ascultat sfatul și s-a întors în locurile unde s-a născut, dar fără să spună cuiva cine este ea.

A continuat în post și rugăciune, cu nopți nedormite și a trecut la cele veșnice împăcată de sine.

Citeste si: Gina Pistol și-a luat fiica și-a plecat din casa lui Smiley. Prezentatoarea de la Antena 1 s-a mutat într-un apartament- bzi.ro

Sfânta Parascheva a fost îngropată ca o străină, pentru că nimeni nu știa cine este. Există o poveste potrivit căreia un marinar care a murit pe o corabie a fost adus la mal de valuri. Creștinii l-au îngropat după rânduiala creștină. Săpând o groapă după rânduielile creștine au găsit trupul Sfintei Parascheva neputrezit și plin de mireasmă. Alături de ea au pus și trupul marinarului.

Citeste si: Întâlnire de ultimă oră la Prefectura București, cu reprezentanții HORECA. Subiectul principal vizează închiderea restaurantelor și hotelurilor

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași este sărbătorită

Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

[Sursa foto: Captură YouTube]

Credincioșilor le-a apărut în vis că este un semn de la Dumnezeu că trupul Sfintei Cuvioase Parascheva este întreg și l-au așezat în Biserica Sfinții Apostoli din Epivata. La scurt timp au avut loc minuni și mulți oameni s-au vindecat de boli lângă moaștele sfintei.

Din cauza unor evenimente politice în țările balcanice, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate în mai multe locuri.

În jurul anului 1235 moaștele Sfintei Parascheva au fost mutate la Târnovo, capitala imperiului română-bulgar. Aici, moaștele au stat aproximativ 160 de ani.

Citeste si: Gabriel Cotabiță, din nou pe patul de spital. Artistul a fost internat de urgență, după ce nu a mai putut nici măcar să își mențină echilibrul

Turcii au pătruns în Europa și au ocupat rând pe rând părți din Peninsula Balcanică. În 1393, a fost cucerită și partea răsăriteană a imperiului vlahă-bulgar, împreună cu capitala Târnovo. În astfel de împrejurări, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate la Belgrad și au stat aici până în 1521 când turcii au cucerit și acest oraș. S-a decis mutarea lor la Constantinopol, iar pe drum, moaștele au fost oprite din loc în loc pentru a fi sărutate de creștini.

După 120 de ani, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au ajuns pe pământ românesc. Pe 13 iunie 1641 moaștele au fost așezate în Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi și au stat aici până în 1884 când au început lucrările de restaurare în lăcașul de cult.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, neatinse de foc

În seara zilei de 26 decembrie 1888 a avut loc o nenorocire. Din neatenție, a rămas o lumânare aprinsă, care a luat foc și s-a extins la catafalcul pe care era așezată racla și totul s-a făcut scrum. A doua zi cei veniți la locul tragediei au constatat că moaștele erau neatinse.

Pe 23 aprilie 1887 au ajuns la Catedrala Mitropolitană din Iași, loc în care se află și astăzi.

Citeste si: Capitala se îndreaptă spre carantină? Rata de infectare se apropie repede de 15 la mia de locuitori

În fiecare an, pe 14 octombrie, la Iași vin mii de oameni din toată țara să se roage în fața raclei cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, cunoscută pentru minunile săvârșite.

Tot astăzi mai sunt pomeniți și Sfântul Mucenic Chelsie, Sfântul Mucenic Ghervasie, Sfântul Mucenic Nazarie, Sfântul Mucenic Protasie și Sfântul Silvan, Episcopul Gazei.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sfânta Parascheva 14 octombrie 2021. Sărbătoare mare pentru toţi creştinii din România

Prognoza meteo ANM, 13 octombrie 2021. Ploile au pus stăpânire pe România

Cea mai grea zi pentru George Burcea! Fostul soț al Andreei Bălan ajunge în fața judecătorilor în dosarul drogurilor! EXCLUSIV

Horoscopul lunii Noiembrie pentru toate zodiile

Klaus Iohannis este în pericol! Dragnea aruncă bomba! "Îi va face rău"

Corina Bilcon RUPE TĂCEREA pentru prima dată! Ce a spus aceasta despre Anamaria Prodan! Este UMILINȚA SUPREMĂ

Liviu Dragnea este DEVASTAT. A ajuns să primească ”alocație” din partea Irinucăi. Fostul LIDER PSD; la sapă de lemn

Chin nesfârșit pentru o mare campioană a României: ”Izolare și abuz de medicamente. Simt că-mi pleznește inima și nu mai pot merge”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies