Calendar Creștin Ortodox, 16 februarie 2022. Creștinii pomenesc trei mari sfinți astăzi

Calendar Creștin Ortodox 16 februarie 2022. Ce mari sfinți pomenesc creștinii astăzi?

Autor: Daniela Radan

In articol:

Conform Calendar Creștin Ortodox 16 februarie 2022, astăzi, Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește pe: Sfinții Sfințiți Mucenici Pamfil preotul și Valent diaconul, Sfântul Ierarh Flavian, arhiepiscopul Constantinopolului și pe Sfântul Cuvios Romano cel din Carpenisia.

Iată cine au fost aceștia și de ce îi prăznuim pe 16 februarie!

Calendar Creștin Ortodox 16 februarie 2022. Pomenirea Sfinților Sfințiți Mucenici Pamfil preotul și Valent diaconul

Sfântul Sfințit Mucenic Pamfil era originar din Berit și a fost unul dintre cei mai învățați oameni, care au studiat Sfânta Scriptură. El a înființat în Cezareea Palestinei o bibliotecă foarte importantă pentru vremea aceea, care cuprindea mai bine de 3.000 de cărți. În plus, Sfântul Pamfil a întemeiat și o școală publică pentru învățarea Sfintelor Scripturi. Mucenicul și-a împărțit toată averea persoanelor nevoiașe și a dus o viață ascetică.

Pamfil a îndeplinit toate virtuțile creștine în timpul vieții sale și a apărat credința în Hristos în timpul persecuției împotriva creștinilor, declanșate de împăratul Dioclețian. În acest fel și-a găsit și sfârșitul, fiind prins, torturat și ucis la ordinul împăratului, nedorind să se lepede de Iisus Hristos.

Calendar Creștin Ortodox 16 februarie 2022. Creștinii pomenesc trei mari sfinți astăzi

Calendar Creștin Ortodox 16 februarie 2022. Creștinii pomenesc trei mari sfinți astăzi

[Sursa foto: doxologia.ro]

Sfântul Sfințit Mucenic Valent a fost diacon și un foarte bun cunoscător al Sfintei Scripturi. Acesta slujea la Ierusalim în Biserica unde a suferit moarte martirică în timpul împăratului Dioclețian. Despre Sfântul Valent sau Valentin se cunosc foarte multe legende, care au la bază o persoană blândă și susținătoare a iubirii.

Calendar Creștin Ortodox 16 februarie 2022. Despre Sfântul Ierarh Flavian, arhiepiscopul Constantinopolului

Sfântul Ierarh Flavian, arhiepiscopul Constantinopolului a fost contemporan cu Sfântul Leon, Papa Romei și a luptat cu îndârjire contra ereziei lui Eutihie și Dioscor. Ierarhul Flavian nu a reușit să se bucure de reușita Ortodoxiei de la Sinodul al Patrulea Ecumenic de la Calcedon din anul 451, deoarece el a fost bătut la Sinodoul de la Efes din anul 431, urmând ca la doar trei zile după aceasta să treacă la cele sfinte.

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Pamfil și către cei împreună cu dânsul

Troparul Sfântului Mucenic Pamfil şi al celor împreună cu dânsul, glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox FEBRUARIE 2022. Vezi pe ce dată pică Moșii de iarnă

Cântarea 1, glasul al 4-lea

Irmosul:

Citeste si: Se dau 1.500 de lei de persoană! Banii intră direct pe card. Cine sunt beneficiarii- kanald.ro

Citeste si: UPDATE/FOTO/VIDEO- O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a fost văzută de mai mulți trecători care au apelat 112: „S-ar fi putut întâmpla peste noapte”- stirilekanald.ro

Adâncul Mării Roşii, cu urme neudate, pedestru trecându-l Israel cel de demult, cu mâinile lui Moise în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustiu a biruit.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Cu Puterea Preasfântului Duh ceata celor cu numărul de doisprezece adunându-se, vitejeşte, ca o purtătoare de biruinţă, a pus pe fugă tabăra cea vicleană şi fără de Dumnezeu a celor nelegiuiţi.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Ruşinatu-s-a vrăjmaşul năvălind asupra purtătorilor de biruinţă mucenici; că deşertându-şi cumplit tolba cu săgeţi, nu a putut doborâ tăria vitejilor.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Înfumurarea nebuniei elineşti aţi călcat-o în picioare, mucenici ai lui Hristos, fiind împodobiţi cu Dumnezeiască minte şi înţelepciune, căreia n-au putut grăi împotrivă potrivnicii celor dreptcredincioşi.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Dumnezeiescul şi grăitorul de cele Dumnezeieşti, Sfântul Pamfil, adeverind cu adevărat numele cu care s-a îmbogăţit, a păzit legătura dragostei către Hristos neîntreruptă, până la moarte.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Citeste si: Noi detalii ies la iveală în urma decesului Laurei Roșca! Obiectele personale ale lui DJ Lalla au fost găsite pe o plajă din Mamaia. Tatăl fetei, mărturisiri dureroase despre decesul fiicei sale!- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: ”Este ținut prizonier. E făcut cu moșmoande!” Oana Zăvoranu imploră vecinii pentru ajutor. Vedeta, convinsă că amanta lui Alex Ashraf face vrăji- radioimpuls.ro

Pe tine Norul din care ne-a ieşit nouă strălucind Soarele dreptăţii, Fiul Cel Unul-Născut al Tatălui, Născătoare de Dumnezeu, Prealăudată, cu toată evlavia mărindu-te, întotdeauna te fericim.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 14 februarie 2022. Astăzi sunt pomeniți Sfinții Cuvioși Auxentie, Maron și Avraam

Cântarea a 3-a

Irmosul:

Se veseleşte de Tine Biserica Ta, Hristoase, strigând: Tu eşti Puterea mea, Doamne şi Scăparea şi Întărirea mea.

Stih: Sfinte Mucenice Pamfil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Împodobit ai fost în dreapta credinţă, cu fapta şi cu cuvântul şi cu cinstita ungere a preoţiei, mucenice al lui Hristos, Sfinte Pamfil, înţelepţitule de Dumnezeu.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro, basilica.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Viața Sfântului Haralambie. Ce minuni a făcut sfântul celebrat pe 10 februarie

Calendar Creștin Ortodox 12 februarie 2022. Cine a fost Sfântul Ierarh Meletie, arhiepiscopul Antiohiei

Mai multe obiecte care aparţineau DJ-iței Lalla, găsite pe plajă în apropierea locului unde a fost descoperit trupul femeii

Lorena va izbucni în lacrimi! „Va rog frumos să mă votați în Gală să plec acasă!” Aflați cum va reacționa Laurențiu și ce se va întâmpla, sâmbătă, 30 septembrie, în Casa...

Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni

„Eu am lăsat totul în urmă și am plecat doar cu hainele mele!” Alex Ashraf a dat cărțile pe față! Ce a spus despre divorțul de Oana Zăvoranu, după ce bruneta l-a acuzat de...

”A venit cu o piedică de mort acasă” Noi detalii șocante ies la iveală despre mariajul dintre Oana Zăvoranu și Alex Ashraf

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies