Calendar Creștin Ortodox, 18 ianuarie 2021. Ce sărbătoare mare este astăzi

Creștinii sărbătoresc doi mari sfinți pe 18 ianuarie!

Sfinții Atanasie și Chiril al Alexandriei 
Sfinții Atanasie și Chiril al Alexandriei 
Autor: Loredana Dobre

In articol:

În fiecare an, în data de 18 ianuarie, conform Calendarului Creștin Ortodox, enoriașii îi sărbătoresc pe Sfinții Atanasie şi Chiril.

Calendar Creștin Ortodox, 18 ianuarie. Sfântul   Atanasie 

Cei doi sfinți au luptat împotriva a două dintre cele mai mari erezii: arianismul şi nestorianismul. Sfântul Atanasie a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde l-a combătut pe Arie (arianismul), care susţinea că Fiul lui Dumnezeu este cea dintâi fiinţă creată, scrie creștinortodox.ro.

Citeste si: Masca de protecție va fi obligatorie până în 2023. Iată ce spune medicul Adrian Streinu Cercel

El îl însoţeşte pe patriarh la Sinodul de la Niceea, în 325, în rolul de diacon și secretar, unde joacă un rol decisiv în combaterea arianismului şi în condamnarea lui Arie. De asemenea, Sfântul Atanasie este ales episcop al Alexandriei, odată cu moartea Sfântului Alexandru- 8 iunie 328. A trecut la cele veşnice la 2 mai 373.

Sfinții Atanasie și Chiril al Alexandriei 

Potrivit sursei citate, în iconografie se recomandă că Sfântul Atanasie să fie zugrăvit bătrân, de statura potrivită, puțin cam spătos și gârbovit, dar vesel, având culoarea fetei plăcută, barbă nu lungă, dar lată, acoperindu-i obrazul, nu prea

cărunt, nici de tot alb, ci numai puțîn gălbui, cu gură mică, ce zice: „Iarăși, și de multe ori cădem la Ține și Ție ne rugăm, Bunule și iubitorule de oameni…".

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

Citeste si: Dovada clară că Simona Halep și Sorana Cîrstea nu se ”prea înghit”! Cele două au stat cât mai departe una de alta

„Dar noi ne ținem cu îndrăzneala de dreapta credință, pe temeiul dumnezeiestilor Scripturi, punând-o că un sfeșnic în candelabru și zicând: Acesta este Fiul adevărat al Tatălui, prin fire, propriu ființei Lui, Înțelepciunea unic născută și Cuvântul adevărat și unic al lui Dumnezeu. Nu este creatură și făptură, ci Născutul propriu al ființei Lui. De aceea e Dumnezeu adevărat de o ființă cu Tatăl adevărat.” (Sfântul Atanasie cel Mare)

Sfinții Atanasie și Chiril al Alexandriei 

Calendar Creștin Ortodox, 18 ianuarie. Sfântul Chiril al Alexandriei 

Sfântul Chiril al Alexandriei l-a combătut pe Nestorie la Sinodul al III-lea ecumenic din Efes (431). Nestorie susţinea că în Iisus Hristos există doua-persoane- persoana divină a Fiului lui Dumnezeu, născut din Tatăl mai înainte de toţi vecii şi persoana umană sau istorică a lui Iisus Hristos, cu care s-a născut din Fecioara Maria, potrivit site-ului creștinortodox.ro. Datorită Sinodului de la Efes, i se recunoaşte Fecioarei Maria atributul de Născătoare de Dumnezeu.

Citeste si: Cleopatra Stratan și Edward Sanda, gesturi romantice pe internet. Ce poză a postat cântăreața pe contul de Instagram

Sfântul Chiril este zugrăvit cam pleșuv la tâmple, având părul amestecat cu caruntete, față netedă, obrazul lat și barbă cuvioasă, deasă, lungă și despicata în două, cu sprâncene groase, mari și incercuite, împodobind fruntea, cu nasul încovoiat și nările pleoștite, purtând pe cap acoperământ cu cruci, zicând: „Mai ales pentru Prea Sfânta, Prea Curată, Prea Binecuvântată, Mărită Stăpână noastră de Dumnezeu Născătoarea și Pururea Fecioara Maria ”.

Sfinții Atanasie și Chiril al Alexandriei 

„Dacă cineva nu mărturisește că Cuvântul lui Dumnezeu-Tatăl S-a unit cu trupul după ipostas și că Hristos este numai unul cu propriul Sau trup, Același, adică Dumnezeu și om deodată, să fie anatema!” (Sfântul Chiril al Alexandriei)

 

SURSE:  crestinortodox.ro

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Lucian Barbu părăsește Survivor România 2021. Războinicul s-a accidentat grav și nu mai poate continua competiția. „Durerea internă este mai mare”

Amna este prima concurentă eliminată de la Survivor România 2021! „Colegii mei nu mai sunt colegi!” Alexandra Stan, propusă spre eliminare de Jador

Gina Pistol și-a șocat fanii cu ultima postare de pe contul de Instagram. Iată despre ce este vorba

De maine vin bani multi pentru 6 zodii

Veste ȘOC pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Este bomba zilei. Cutremur în lumea medicală

BOALA secretă pe care o avea Christian Eriksen. Cum a ajuns fotbalistul danez să se prăbușească inert pe teren

DEZASTRU MONDIAL. Forța a 15 bombe atomice a distrus locul

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies