Calendar Creștin Ortodox, 18 ianuarie 2022. Ce mare sărbătoare este marți

Calendar Creștin Ortodox 18 ianuarie 2022. Astăzi este cruce cu negru și este mare sărbătoare.

Autor: Daniela Radan

In articol:

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, astăzi, 18 ianuarie, Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei.

Calendar Creștin Ortodox 18 ianuarie 2022. Despre viețile Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei

Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei, au luptat împotriva arianismului și nestorianismului, două dintre cele mai mari erezii.

Sfântul Ierarh Atanasie, arhiepiscopul Alexandriei, s-a născut în anul 295, în Alexandria. Acesta a fost citeț, diacon și secretar și a avut un rol important, chiar decisiv, în combaterea arianismului și în condamnarea lui Arie, care susținea că Fiul lui Dumnezeu este cea dintâi ființă creată. Astfel, la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, Atanasie a prezentat scrierile sale, care demonstrau adevărul, formulându-se astfel și un simbol de credință numit „Simbolul niceean”. Sfântul a trecut la cele sfinte în anul 373, după 45 de ani de episcopat și aproape 20 de ani petrecuți în exil.

Calendar Creștin Ortodox 18 ianuarie 2022. Cine au fost Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei

Viața sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei

[Sursa foto: doxologia.ro]

Sfântul Ierarh Chiril, arhiepiscopul Alexandriei, este cunoscut pentru combaterea lui Nestorie la Sinodul al III-lea ecumenic din Efes în anul 431.

Potrivit credințelor lui Nestorie, în Iisus Hristos există două persoane: cea divină a Fiului lui Dumnezeu și persoana umană sau istorică a lui Iisus Hristos. Consecința ereziei nestoriană era că Fecioara Maria nu l-ar fi născut pe Fiul lui Dumnezeu ca să merite titulatura de „Născătoare de Dumnezeu”, ci ar fi născut pe omul Hristos. Ceea ce înseamnă că trebuie să o numim pe Fecioara Maria fie „Născătoare de om”, fie „Născătoare de Hristos”.
Datoriă faptelor Sfântului Chiril, în cadrul Sinodului de la Efes, Fecioarei i s-a recunoscut atributul de Născătoare de Dumnezeu.

Citeste si: Când începe Postul Paștelui 2022? Vezi care sunt zilele cu dezlegare la pește

Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Atanasie, arhiepiscopul Alexandriei

Troparul Sfântului Ierarh Atanasie, Arhiepiscopul Alexandriei, glasul al 3-lea:

Pe ierarhii Domnului, pe tâlcuitorii dogmelor; pe păstorii alexandrinilor propovăduitori ai adevărului, perechea cea iubită de Dumnezeu; pe străluciţii luminători, risipitori ai întunericului celor nelegiuiţi: pe Sfântul Atanasie cel Mare, secerătorul ereticilor, împreună cu Sfântul Ierarh Chiril, cel ce a cinstit precum se cuvine pe Născătoarea de Dumnezeu, veniţi toţi iubitorii de prăznuire şi adunându-ne cu veselie şi cu cântări să-i cinstim; că ei se roagă neîncetat lui Dumnezeu pentru noi toţi.

Citeste si: Cât costă să iți cânte Florin Salam la nuntă sau botez. Câți bani cere pentru un singur eveniment- kanald.ro

Citeste si: Ce a făcut după ce s-a trezit din operație un bărbat care a primit o inimă de porc. Medicii au rămas mască- stirileprotv.ro

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox IANUARIE 2022. Vezi pe ce dată este sărbătoarea Sf. Trei Ierarhi

Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Pe Faraon cel ce se purta...

Stih: Sfinte Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Laudă aducând Sfântului Atanasie, ca şi cum aş lăuda fapta cea bună, lauda mea o îndrept mai ales către Dumnezeu, de la Care se dă oamenilor harul faptelor bune, cel vrednic de laudă, al cărui chip şi pecete însufleţită a fost Sfântul Ierarh Atanasie.

Stih: Sfinte Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

De Dumnezeiasca înţelepciune fiind plin, fericite şi mai mult decât soarele cu viaţa de înger strălucind, cuvioase, ai covârşit Legile laudelor noastre. Ci, primeşte, părinte, să te lăudăm după cuviinţă.

Stih: Sfinte Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: „Fiecare parte a răspuns la întrebările care au fost adresate de către procurorul de caz .” Dana Roba a plâns, după ce s-a întâlnit cu Daniel Balaciu în sala de judecată- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

Citeste si: Ana Odagiu și Conrad Mericoffer s-au căsătorit religios într-un cadru de poveste. Imagini spectaculoase de la fericitul eveniment- radioimpuls.ro

Cântare vrednică de strălucita ta pomenire îşi aducem ţie; dar nepricepându-ne a-ţi aduce şi mai multe cântări vrednice de tine, Sfinte Atanasie, cerem să ni se dea iertare, prin tine şi harul mântuirii.

Stih: Sfinte Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Zburdările poftelor trupeşti cu putere potolindu-le, din tinereţile tale minte de bătrân şi cumpănită ai câştigat, Sfinte Atanasie Preafericite. Căci cu dragostea de înţelepciune, toate simţirile ţi-ai orânduit.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Lucruri preamărite s-au grăit despre tine în neamuri şi neamuri, Ceea ce pe Dumnezeu Cuvântul în pântece ai încăput şi Curată ai rămas, de Dumnezeu Născătoare, Marie. Pentru acesta toţi te cinstim pe tine, Ocrotitoarea noastră cea după Dumnezeu.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Când NU se fac nunți în 2022? Zilele în care NU se organizează cununii religioase

Boboteaza 2022, tradiții și superstiții. Sărbătoarea se mai numește și Epifanie

Ce a făcut după ce s-a trezit din operație un bărbat care a primit o inimă de porc. Medicii au rămas mască

Cât costă să iți cânte Florin Salam la nuntă sau botez. Câți bani cere pentru un singur eveniment

VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca toți banii de pe acest concert să vi-i dau vouă"

„Nu a avut nicio lacrimă, lui nu îi pare rău. Îi pare rău că eu nu m-am stins, atât. A spus că eu i-am cerut să nu chem ambulanța.” Dana Roba a fost pusă față în față cu Daniel...

"Sunt dezamăgită, dezgustată și mâhnită". Andreea Antonescu nu a mai suportat haosul provocat și a reacționat în fața zvonurilor despre o posibilă relație cu Cătălin...

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies