Calendar Creștin Ortodox 18 iulie 2022. Sărbătoare cu cruce albastră: Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum

Calendar Creștin Ortodox 18 iulie 2022. Astăzi este sărbătoare cu cruce albastră!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Calendar Creștin Ortodox 18 iulie 2022. În această zi de 18 iulie 2022 este cruce albastră, iar creștinii ortodocși împreună cu Biserica cinstesc Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum și Sfântul Cuvios Pamvo.

Calendar Creștin Ortodox 18 iulie 2022. Cine a fost Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum

Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum a fost soldat în armata romană, în timpul împăratului Flaviu Claudiu Iulian. Acesta a fost fiul prefectului Sabbatianus din Durostor sau Durostorum, iar despre viața sa nu se cunosc prea multe aspecte, dar în actul său martiric se descrie pătimirea și trecerea sa la cele veșnice, scrie creștinortodox.ro.

Edictul de la Milan, din anul 313, când împăratul Constantin cel Mare a acordat libertate creștinismului în Imperiul Roman, lucru care le-a adus liniște pentru un timp creștinilor, după cum scrie aceeași sursă citată. Ulterior, păgânismul a fost reînviat de împăratul Iulian Apostatul. Se spune că la Durostorum a venit în acea vreme vicarul Traciei, Capitolin, pentru a se convinge că toți locuitorii se închină idolilor.

Astfel, pe când petrecea alături de păgâni, tânărul Emilian a luat un ciocan și a sfărâmat toți idolii din templu. Pentru fapta sa avea să îndure chinuri cumplite. Conform creștinortodox.ro, din actul martiric aflăm că Sfântul Emilian a ieșit nevătămat din foc, iar soldații lui Capitolin au fost arși. După ce s-a văzut nevătămat, tânărul și-a făcut semnul crucii și a zis: „Doamne Iisuse Hristoase, primește sufletul meu!” Și zicând acestea, a adormit în pace.

rugaciune 18 iulie 2022

Calendar Creștin Ortodox 18 iulie 2022. Sărbătoare cu cruce albastră: Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum

[Sursa foto: doxologia.ro]

Ce semnifică crucea albastră din calendarul ortodox

Fiecare culoare regăsită în calendarul ortodox are o semnificație aparte. Astfel, culoarea roșie marchează cele mai importante și restrictive sărbători din an și zilele de duminică. Atunci când întâlnim crucea roșie trebuie să fim mult mai atenți la activitățile pe care le desfășurăm în acea zi, dar și la obiceiuri.

Pe când crucea neagră transmite doar o sărbătoare cu o slujbă mai specială și pomenirea unor sfinți importanți.

În ceea ce privește crucea albastră, aceasta marchează sărbătorile dedicate sfinților români sau ai celor care au moaștele pe teritoriul românesc.

Citeste si: Sfântul Ilie 2022. Rugăciune aducătoare de ploaie VIDEO și TEXT

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum

Troparul Sfântului Mucenic Emilian de la Durostor, glasul al 4-lea:

Mucenicul Tău, Doamne, Emilian, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

 

Cântarea 1, glasul al 4-lea.

Irmosul:

Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duh şi cuvânt voi răspunde Împărătesei Maici; şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei bucurându-mă.

Stih: Sfinte Mucenice Emilian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Să lăudăm astăzi pe Dumnezeul nostru Cel peste toate şi pe mucenicul Lui să-l cinstim; căci după Lege s-a chinuit şi a primit cununa biruinţei cu puterea Duhului.

Stih: Sfinte Mucenice Emilian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Îmbrăcându-te cu puterea Celui Ce a purtat neputinţa noastră, pentru bunătatea Sa, mărite mucenice, ai dezgolit trufia cea deşartă a slăbiciunii idolilor, de Dumnezeu fericite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Unimea Dumnezeirii Cea Întreit Numărată, Care se uneşte într-Una şi aceeaşi Fire, cu bucurie o ai propovăduit, pururea pomenite; şi nevoindu-te foarte tare, ai stricat înşelăciunea zeilor celor mulţi, vrednicule de laudă.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Tăria mea şi Lauda şi Lumina inimii mele este Hristos Domnul, pe Care L-ai născut în două firi şi este Cunoscut într-un Ipostas, Preacurată Fecioară.

Citeste si: Tradiții de Sfântul Ilie 2022. Superstiții și obiceiuri care se respectă în această zi

Cântarea a 3-a. Irmos: Pe ai tăi cântăreţi...

Stih: Sfinte Mucenice Emilian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Legea Dumnezeului nostru s-a făcut sfeşnic picioarelor tale şi lumină cărărilor tale, prin care ai împiedicat paşii celor fără de lege; pe tine, ca pe un mucenic, te lăudăm.

Stih: Sfinte Mucenice Emilian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Îndreptând cărările cugetului tău către limanul cel lin al voirii lui Dumnezeu, înţelepte, ai scăpat din marea mulţime de zei, care se învăluia în duhul viclenirii.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Puterile cele cereşti s-au uimit de dumnezeieştile chinuri ale Sfântului Mucenicului Emilian, de credinţa şi de bărbăţia lui cea până la sfârşit, cum el, fiind cu trup, smerindu-se, a surpat pe vrăjmaşul cel fără de trup.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Trecând peste legile firii la naşterea ta cea mai presus de fire, ai rămas Fecioară după naştere, Maică Fecioară, că ai născut pe Ziditorul a toată zidirea, Preacurată.

Irmosul:

Citeste si: „EU și TU sărbătorim că am devenit NOI” Gina Pistol, mesaj emoționant pe Instagram, la scurt timp după ce a devenit soția lui Smiley- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?- stirilekanald.ro

Citeste si: Bombă în showbiz! Răzvan Miheț, fostul soț al Oanei Matache și Sore, cel mai nou cuplu? Cum s-au afișat cei doi la nunta lui Smiley și a Ginei Pistol- radioimpuls.ro

Pe ai tăi cântăreţi, Născătoare de Dumnezeu, Ceea ce eşti Izvor Viu şi Îndestulat, care s-au împreunat ceată duhovnicească, întăreşte-i în dumnezeiască slava ta, cununilor măririi învrednicindu-i.

 

Cântarea a 4-a.

Irmosul:

Cel Ce sade în slavă pe Scaunul Dumnezeirii, pe Nor Uşor a venit Iisus Cel mai presus de Dumnezeire, prin Palmă Curată şi a mântuit pe cei ce cântă: Slavă, Hristoase, puterii Tale.

Stih: Sfinte Mucenice Emilian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Dragostea cea dumnezeiască a lui Dumnezeu minunat te-a aprins; pentru aceea, ai răbdat focul bătăilor celor amare şi pe zeii celor fără de Dumnezeu i-ai ars şi ai răcorit sufletele credincioşilor, preafericite.

Stih: Sfinte Mucenice Emilian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Defaimat-ai cele lumeşti, nu mai pentru cele ce sunt stătătoare şi tot sufletul tău l-ai legat de dumnezeiasca dragoste. Pentru aceea, ai risipit puterea necredinţei, purtătorule de chinuri Sfinte Mucenice Emilian, vrednicule de laudă.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

O fire, o Slavă a Dumnezeirii Celei în Trei Sori slăvind cu bună credinţă, Sfinte Emilian, ca un ostaş viteaz ai intrat la privelişte şi pe balaurul cel tare l-ai surpat la pământ.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Preasfântă Doamnă, care Singură te-ai aflat Loc de sfinţenie Celui Ce ne-a sfinţit pe noi, pe tine te slăvim; prin Care noi, cei ce locuim pe pământ, ne-am făcut cereşti şi ne-am învrednicit de viaţa cea adevărată.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox 15 iulie 2022. Ce sfinți cinstește Biserica Ortodoxă azi

Curs valutar BNR, vineri, 15 iulie 2022. Cât costă astăzi un EURO?

Smiley și Gina Pistol s-au căsătorit civil. Primele imagini de la eveniment | GALERIE FOTO

Două copile de 11 şi 12 ani se jucau în faţa porţii când au fost izbite în plin de o maşină condusă de un şofer începător

Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?

Gina Pistol și Smiley au spus „DA” în fața ofițerului de stare civilă! Primele imagini de la eveniment

Theodor Andrei, declarații incriminatoare la două săptămâni după ce a ratat calificarea în finala Eurovison. Ce acuze grave aduce: "N-am avut voie să comentez nimic. Le-am...

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies