
In articol:
- Calendar Creștin Ortodox 19 mai 2022. Cine a fost Sfântul Sfințit Patrichie, episcopul Prusiei
- Canon de rugăciune către Sfântul Sfințit Patrichie, episcopul Prusiei, și cei împreună cu el
Calendar Creștin Ortodox 19 mai 2022. Biserica Ortodoxă îl sărbătorește azi, 19 mai 2022, pe Sfântul Sfințit Patrichie și pe cei împreună cu el.
Vezi cine au fost aceștia, dar și ce rugăciune e bine să rostești la marea sărbătoare.Calendar Creștin Ortodox 19 mai 2022. Cine a fost Sfântul Sfințit Patrichie, episcopul Prusiei
Sfântul Sfințit Patrichie a viețuit în primul secol creștin, în cetatea Prusa din Asia. Sub titulatura de episcop al acestei cetăți, Patrichie a convertit la credința în Hristos o mulțime de oameni. Potrivit creștinortodox.ro, în timpul împăratului Iulian Apostatul, Sfântul Patrichie a fost aruncat de păgâni în ape fierbinți.
Calendar Creștin Ortodox 19 mai 2022. Mare sărbătoare: Sfântul Sfințit Patrichie, episcopul Prusiei, și cei împreună cu el
Sfântul Patrichie văzându-se în această situație a strigat: „Doamne Iisus Hristoase, ajută robului Tău!”. Astfel, când l-au aruncat și a căzut în apă, picăturile care au sărit din acel izvor i-au opărit pe cei din față, în vreme ce Patrichie a ieșit nevătămat. Se spune că în urma acestei minuni, ighemonul Iulie a poruncit ostașilor să îl scoată pe Sfântul Sfințit Patrichie din apă și să-i taie capul cu toporul.
La fel s-a întâmplat și în cazul preoților Acachie, Menandru și Polien.Canon de rugăciune către Sfântul Sfințit Patrichie, episcopul Prusiei, și cei împreună cu el
Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Patrichie şi a celor dimpreună cu dânsul, glasul al 4-lea:
Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri.
Citeste si: Sfântul Ioan Valahul 2022. Ce rugăciune puternică să spui în ziua de sărbătoare
Cântarea 1, glasul al 8-lea.
Irmosul:
Pe Faraon cel ce se purta în căruţă, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, în chipul Crucii lovind, şi despărţind marea şi pe Israel cel ce a fugit, mergătorul cel pedestru l-a izbăvit.
Pe cel ce cântă cântare lui Dumnezeu.Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Toţi fiind îmbrăcaţi măriţilor cu veşminte de preoţie, împodobite cu tot felul de haruri, şi iarăşi înfrumuseţate cu vopselele sângelui mucenicesc, tari luptători v-aţi arătat ai dreptei credinţe.
Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Hristos dătătorul de nevoinţe acum îşi întinde dreapta Sa la toţi pătimitorii şi deschizând câmpul nevoinţelor, a adunat ceată de patru mucenici alcătuită după cuviinţă, care îl slăveşte pe Dânsul cu cântări.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Fiind întâi mai-mare Bisericii Patrichie, ca un păstor bun ţi-ai pus sufletul tău pentru ea, fericite, având întru ajutor pe înţelepţitul Menandru şi pe dumnezeiescul Polien, împreună cu Acachie, pururea înălţând lui Dumnezeu cântare.
Citeste si: „Am pierdut două sarcini”. Mirela Vaida, dezvăluiri cutremurătoare din viața personală- kfetele.ro
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Grăitorii de Dumnezeu mucenici urmând graiurile dumnezeieştilor prooroci, au mărturisit pe Cuvântul lui că a luat trup din Preacurata Fecioară; pe care văzând-o că este Născătoare de Dumnezeu, pururea cu cântări o fericim.
Cântarea a 3-a. Irmos: Cel ce ai întărit din început...
Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Să fericim credincioşii pe cei ce bărbăteşte au umblat pe calea muceniciei şi au săvârşit călătoria cea preabună, ca pe nişte mucenici purtători de biruinţă şi încununaţi dumnezeieşte şi ierarhi cugetători de Dumnezeu.
Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Grăitorul de Dumnezeu înfierbântându-se de râvna dreptei credinţe, a veştejit văpaia înşelăciunii, grăind fără sminteală ritoriceşte dogmele cuvântării de Dumnezeu, şi cu adevărat înţelepţind pe toţi către cunoştinţă dumnezeiască.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Văzând Patrichie pe cumplitul dregător omorât de beţia necredinţei, a sărit strigând cuvinte de cunoştinţa Dumnezeirii şi a semănat la toţi dumnezeiescul cuvânt al credinţei.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Neispitită de nuntă ai născut pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat din tine, Născătoare de Dumnezeu; pe Care mucenicii lui Dumnezeu bărbăteşte L-au mărturisit, ca nişte ostaşi ce au fost ai Lui, şi s-au făcut încununaţi.
Irmosul:
Cel ce ai întărit din început cerurile întru pricepere, şi pământul pe ape l-ai întemeiat, pe piatra poruncilor Tale, Hristoase, mă întăreşte; că nu este sfânt afară de Tine, Unule Iubitorule de oameni.
Citeste si: Sfântul Ioan Valahul 2022. Ce rugăciune puternică să spui în ziua de sărbătoare
Cântarea a 4-a.
Irmosul:
Tu eşti tăria mea Doamne şi puterea mea, Tu Dumnezeul meu, Tu bucuria mea, Cel Ce nu ai lăsat sânurile părinteşti şi a noastră sărăcie o ai cercetat. Pentru aceasta cu proorocul Avacum strig către Tine: Slavă puterii Tale, Iubitorule de oameni.
Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Cu puterea lui Hristos te-ai îmbrăcat Patrichie, căci ai ajuns a fi preot al Lui şi arătat urmând după urmele Lui, prin torturi te-ai adus prinos Însuşi Făcătorului de bine, cu dreaptă credinţă strigându-i Lui: Slavă puterii Tale, Doamne.
Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Preot dumnezeiesc te-ai arătat părinte Acachie, umplându-te de dumnezeiasca lumină şi arătându-te mărturie adevărată lui Hristos, ai defăimat înşelăciunea idolilor. Pentru aceea şi cu cuget vesel strigi: Slavă puterii Tale, lubitorule de oameni.
Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Dănţuind şi veselindu-se Menandru împreună cu ceata mucenicilor Tăi, Hristoase, străluceşte acum cu razele Tale, şi înfrumuseţându-se cu vărsare de lumină acolo, Ţie Stăpânului cu veselie strigă: Slavă puterii Tale, lubitorule de oameni.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Părintele Polien mucenic arătându-se, s-a învrednicit a se număra în ceata cea sfinţită ca un nebiruit. Pentru aceasta acum şi de lumina cea nestricăcioasă umplându-se după vrednicie, strigă Ţie Stăpânului tuturor şi Ziditorului: Slavă puterii Tale, lubitorule de oameni.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Mucenicii cei înţelepţi având armă pe preacurata, ceea ce Te-a născut pe Tine Hristoase, au biruit măiestriile înşelăciunii, şi îmbunările tiranilor arătat le-au risipit, şi acum arătându-se purtători de cununi, strigă: Slavă puterii Tale, lubitorule de oameni.
Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro