Calendar Creştin Ortodox 2 Aprilie 2021. Sărbătoare mare în calendar

Calendar Creştin Ortodox 2 Aprilie 2021. Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe sfinţii Tit, Amfian şi Edesie.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Calendar Creştin Ortodox 2 Aprilie 2021. Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Cuvios Tit, Făcătorul de minuni şi pe Sfinţii Mucenici Amfian şi Edesie. 

Calendar Creştin Ortodox 2 Aprilie 2021

Sfântul Cuvios Tit, Făcătorul de minuni

Sfântul Cuvios Tit, făcătorul de minuni, a trăit în timpul marilor tulburări provocate de iconoclasm, fiind un adevărat stâlp al Bisericii lui Hristos și al Ortodoxiei.

Citeste si: Calendar Creştin Ortodox Aprilie 2021! Sărbătorile şi sfinţii lunii aprilie

Sf. Tit s-a lepădat de lume şi a mers la o mănăstire, unde a dobândit smerenia şi ascultarea. Drept aceea și mare făcător de minuni făcându-se, către Domnul s-a mutat, lăsând ca un stâlp însuflețit și icoană adevărată, faptele cele bune ale sale, și ucenicii, și pe cei ce au pustnicit împreună cu dânsul. Sfântul Cuvios Tit a adormit cu pace în secolul nouă.

Calendar Creştin Ortodox 2 Aprilie 2021
Calendar Creştin Ortodox 2 Aprilie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Sfinţii Mucenici Amfian şi Edesie

Acești sfinți au trăit pe vremea împăratului Maximian. Erau frați de mamă și trăiau în cetatea Patara din provincia Lichia, în casa guvernatorului păgân al cetății. Mergând ei la Berit pentru studiul științelor, au aflat dreapta credință creștină și s-au făcut următori ai lui Hristos.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Mai apoi s-au lepădat de lume, de țară și de familie și au plecat la Cezareea Palestinei, unde l-au întâlnit pe mucenicul Pamfil din Cezareea, preot și teolog, sub îndrumarea căruia au progresat în viața duhovnicească, petrecând în rugăciune și citirea Sfintelor Scripturi.

Citeste si: Dată Paști 2021. Când pică Paștele ortodox în acest an

Calendar Creştin Ortodox 2 Aprilie 2021
Calendar Creştin Ortodox 2 Aprilie 2021[Sursa foto: PixaBay]

Sfinţii Amfian și Edesie, au refuzat să jertfească idolilor și atunci au fost aduși înaintea stăpânitorului Urban. Și propovăduind Amfian, în priveliște, pe Iisus Hristos Dumnezeu adevărat, a fost bătut peste obraz și călcat de picioarele ostașilor, apoi ungându-i picioarele cu untdelemn le ardeau cu foc, și mai în urmă l-au spânzurat; așa încât se vedea sfântul cu totul umflat, coastele fiindu-i zdrobite de multele lovituri ale picioarelor ostașilor, iar carnea de

pe picioare arsă de foc. Dar rămânând în credința și mărturisirea lui Hristos, a fost aruncat în adâncurile mării și acolo s-a săvârșit.

Iar Edesie a fost și el prins și torturat, iar apoi trimis la muncă forțată în minele de cupru din Palestina. După ce a fost eliberat, Edesia s-a dus la Alexandria cea din Egipt. Iar acolo, văzând pe guvernatorul Ieroclis cum chinuiește pe creștini, necruțându-se pe sine, cu însăși mâna sa a pălmuit pe acel stăpânitor, și pentru aceasta la multe chinuri a fost dat. Şi fiind aruncat în mare, s-a săvârșit și a luat cununa muceniciei, relatează orthodoxwiki.org.

Calendar Creştin Ortodox 2 Aprilie 2021
Calendar Creştin Ortodox 2 Aprilie 2021[Sursa foto: PixaBay]

Rugăciunea zilei de vineri

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe. Mă rog, însă, Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne, ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta, ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi pocăit şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşază împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti. Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa:

Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.

Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis uşa raiului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!

Și fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă. De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc că neputincios sunt de nu mă vei întări, orb de nu mă vei lumina, legat de nu mă vei dezlega, fricos de nu mă vei face îndrăzneţ, pierdut de nu mă vei cerca, sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Dată Paști 2021. În ce zile pică Paştele Ortodox

Postul Paștelui 2021. Dezlegare la peşte în Postul Mare

Calendar Creştin Ortodox Aprilie 2021! Cele mai importante sărbători ale lunii aprilie

Horoscop Zilnic Joi 28 Octombrie 2021: Gemenii vor avea parte de o zi foarte bună din toate punctele de vedere, Săgetătorii au nevoie neapărat de o schimbare

ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată lumea

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Bomba zilei vine de la Pfizer. Toți românii trebuie să afle adevărul. „Este definitiv”

VIDEO | Un cunoscut fotbalist a recunoscut că este homosexual. Este primul fotbalist profesionist în activitate care a anunţat asta

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies