
In articol:
- Calendar Creștin Ortodox 2 ianuarie 2022. Cine au fost Sfântul Ierarh Silvestru, episcopul Romei și Sfântul Cuvios Serafim de Sarov
- Rugăciune către Sfântul Cuvios Serafim de Sarov
În Calendarul Creștin Ortodox, azi, 2 ianuarie, Biserica Ortodoxă Română îi pomenește pe Sfântul Ierarh Silvestru, episcopul Romei și Sfântul Cuvios Serafim de Sarov.
Calendar Creștin Ortodox 2 ianuarie 2022. Cine au fost Sfântul Ierarh Silvestru, episcopul Romei și Sfântul Cuvios Serafim de Sarov
Sfântul Ierarh Silvestru, episcopul Romei s-a născut în Roma cea veche și a fost ucenicul preotului Quirinus. Acesta a trăit în timpul domniei lui Dioclețian și a împăratului Constantin cel Mare. Silvestru a devenit episcop al Romei în anul 314, după moartea papei Miltiadei. Potrivit Sinaxarului, Sfântul a fost cel care l-a pregătit și l-a botezat pe împăratul Constantin cel Mare. Iată ce i-a cerut acesta împăratului înainte de Taina Botezului, conform creștinortodox.ro: „Se cuvine mai întâi să postești, ca astfel cu rugăciunea, cu lacrimile și cu mărturisirea păcatelor tale să milostivești pe Dumnezu. Să lepezi porfira și coroana șapte zile și să te închini în cămările palatului tău în sac și în cenușă, să faci pocăita, plângând și căzând la pământ. Apoi să poruncești să se închidă templele idolești, iar jertfele lor să înceteze. Și pe creștinii care sunt izgoniți să-i eliberezi, iar celor ce șed în legături să le dăruiești pace. Apoi să fii bun celor ce te roagă. Toate cererile cele drepte să le împlinești și să dai din averile tale săracilor milostenie multă.” Sfântul Ierarh Silvestru a luptat din greu pentru a demonstra că Hristos nu a fost un simplu om, ci Fiul lui Dumnezeu.
Sfântul Ierarh Silvestru, episcopul Romei
Sfântul Cuvios Serafim de Sarov s-a născut în anul 1759, în orașul Kursk din Rusia și a primit la botez numele de Prohor. La vârsta de 17 ani, acesta a avut binecuvântarea mamei să plece la Lavra Pecerska pentru a îmbrățișa viața monahală. La ceva timp, Serafim a fost îndrumat de Părintele Dositei din pustia Kitaev să meargă să își petreacă restul vieții în mănăstirea Savorului.
Prohor a petrecut mai bine de opt ani acolo până a se învrednici să primească chipul îngeresc, primind astfel și numele Serafim. Acesta a devenit apoi ierodiacon și ieromonah, iar de-a lungul timpului a făcut o mulțime de minuni. A trecut la cele sfinte pe data de 2 ianuarie 1833, în chilia sa, pe când își săvârșea rugăciunea în fața icoanei Maicii Domnului.Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Rugăciune către Sfântul Cuvios Serafim de Sarov
„O, preasfinte Cuvioase și de Dumnezeu purtătorule Părinte Serafim, caută din slava ta cea de sus către noi cei smeriți și neputincioși, împovărați cu multe păcate, care cerem de la tine ajutor și mângâiere. Apropie-te de noi cu inima ta cea plină de bunătate și ajută-ne ca să păzim fără de prihană poruncile Domnului, să ținem cu tărie credința ortodoxă, cu sârguință să-I aducem lui Dumnezeu pocăință pentru păcatele noastre în evlavie creștinească, cu harul bine să sporim și să fim vrednici de ajutorul și mijlocirea ta pentru noi înaintea lui Dumnezeu. O, Sfinte al lui Dumnezeu, Serafime, auzi-ne pre noi, cei ce cu credință și cu dragoste ne rugăm ție și nu ne trece cu vederea pe noi, cei ce avem nevoie de ocrotirea ta. Acum și în ceasul sfârșitului nostru ajută-ne și apără-ne cu rugăciunile tale de săgețile cele pline de răutate ale diavolului, ca să nu ne stăpânească puterea lui ci, cu ajutorul tău, să ne învrednicim a moșteni fericirea lăcașurilor Raiului. Căci în tine ne punem astăzi nădejdea, Părinte milostive, fii pentru noi cu adevărat călăuză spre mântuire și adună-ne la lumina cea neinserată a vieții veșnice prin mijlocirea ta cea bineplăcută, la Tronul Sfintei Treimi, ca să slăvim și să cântăm împreună cu toți Sfinții Numele cel vrednic de închinare, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.”
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română îi pomenește pe: Sfântul Mucenic Taghen, Sfinții Teopempt și Teodota, Cuviosul Marcu cel surd, Sfântul Serghie, Mucenicul Zorz și Cuviosul părinte Cosma, arhiepiscopul Constantinopolului, făcătorul de minuni.
Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro