Calendar Creștin Ortodox 2 octombrie 2022. Azi îl cinstim pe Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian. O mulțime de români îi poartă numele

Calendar Creștin Ortodox 2 octombrie 2022. În această zi îl sărbătorim pe Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Calendar Creștin Ortodox 2 octombrie 2022. Biserica Ortodoxă Română împreună cu toți credincioșii îi cinstesc pe Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian și pe Sfânta Muceniță Iustina, fecioara.

Vezi detalii!

Calendar Creștin Ortodox 2 octombrie 2022. Cine a fost Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian

Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian este sărbătorit anual la data de 2 octombrie. Ciprian s-a născut într-o familie de necredincioși. La vârsta de 7 ani a fost dat în încredințarea unor vrăjitori pentru a învăța meșteșugul vrăjitoriei. La 10 ani, el a fost trimis în muntele Olimpului, loc în care se afla o mulțime de idoli.

În acele locuri, Ciprian a învățat meșteșugul diavolesc, putea schimba starea vremii, pornea vântul, tulbura valurile mării și aducea stricăciuni în grădini. Tot în acea vreme, în Antiohia, trăia o fecioară pe nume Iustina. Deși s-a născut într-o familie de păgâni, ea a început să citească și să cunoască despre credința creștină.

În cele din urmă, ea a decis să se boteze. Diavolul care lucrează prin oameni, a pus în mintea unui tânăr gândul să o ceară în căsătorie.

Însă, Iustina dorea să petreaca toată viața în curățenia. Tânărul care o pețea văzând că se lovește de refuzul fetei, a mers la Ciprian să-l ajute cu vrăjitoria să o determine pe aceasta să-l accepte. Ciprian a încercat în repetate rânduri, însă nu a reușit.
Dezamăgit, a renunțat la vrăjitorie, la toată știința, a ars toate cărțile, apoi s-a botezat și a devenit creștin.

Calendar Creștin Ortodox 2 octombrie 2022. Azi îl cinstim pe Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian

Calendar Creștin Ortodox 2 octombrie 2022. Azi îl cinstim pe Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian

[Sursa foto: doxologia.ro]

Canon de rugăciune către Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian și Sfânta Muceniță Iustina

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian, glasul al 4-lea:

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Ciprian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

 

Troparul Sfintei Muceniţe Iustina, fecioara, glasul al 4-lea:

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Iustina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

 

Cântarea 1, glasul al 4-lea.

Irmosul:

Adâncul Mării Roşii, cu urme neudate, pedestru trecându-l Israel cel de demult, prin mâinile lui Moise în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustie a biruit.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Ciprian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind acum de o ceată cu Oş­tile cele mai presus de lume, o, sfinţite şi Dumnezeiescule cap, caută din cer, spre cei ce cu dreaptă credinţă te laudă şi păzeşte-ne cu rugăciunile tale.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Ciprian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: “Am o viață foarte activă.” Cristi din Banat, despre ocupația lui din Spania, și motivul pentru care a dispărut din luminile reflectoarelor- kfetele.ro

Citeste si: Ana Maria Pantaze, croitoreasa care a câștigat „Românii au talent”, este șomeră. Nu mai are nimic din cei 120000 de euro câștigați- bzi.ro

Fiind ţinut cumplit mai îna­inte de întunericul necunoştinţei şi cu patimile trupului cele pierzătoare de suflet, din neastâmpărare înfierbântat fiind, ai aflat multă schimbare minu­nată, preafericite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Şezut-ai mai înainte, părinte, pe scaunul pierzătorilor şi apoi pe scaunul preoţiei ai slăvit pe Hristos, schimbându-te aie­vea cu Dumnezeiescul har al Celui Preaînalt.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Fecioară ai rămas după naştere şi ai născut pe Însuşi Făcătorul şi Dumnezeul tutu­ror, Care ni S-a arătat nouă Neobişnuit şi Străin, Născătoare de Dumnezeu, Maică Fecioară.

Citeste si: Calendar Ortodox OCTOMBRIE 2022. Pe ce dată pică Sfânta Parascheva?

Cântarea a 3-a. Irmos: Se veseleşte de Tine Biserica...

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Ciprian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca Apostolul Pavel schimbându-ţi dorirea sufletului către Hristos, Preaînţelepte Ciprian, te-ai făcut ucenic al Lui.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Ciprian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Se logodeşte cu tine Hristos, dăruindu-ţi ţie în loc de haina pa­timilor, podoabă de mărire şi îmbrăcăminte de naştere din nou.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Îndemnător muceniciei fiind mai înainte, mai pe urmă te-ai făcut mărturisitor al Adevărului, Prealăudate Ciprian.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu adevărat, pe tine te cin­stim credincioşii, Născătoare de Dumnezeu, căci tu ai născut pe Dumnezeu, pe Cel Ce s-a Întru­pat, Ceea ce eşti cu totul fără prihană.

Irmosul:

Se veseleşte de Tine Biseri­ca Ta, Hristoase, strigând: Tu eşti Puterea mea, Doamne, Scăparea şi Întărirea.

Citeste si: Sfântul Ciprian 2022. Tradiții și superstiții. Ce este bine să faci pe 2 octombrie ca să te protejezi de duhurile rele

Cântarea a 4-a.

Irmosul:

Văzându-Te Biserica pe Tine, Soarele dreptăţii, ridicat pe Cruce, a stat întru a Sa rânduială, precum se cuvine strigând: Slavă Puterii Tale, Doamne.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Ciprian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Trezindu-te, văzătorule de Dumnezeu, din nebunia de mai înainte, ai mustrat înşelăciunea cea demonică şi rătăcirea cea pierzătoare de suflet şi bucurându-te, strigai: Slavă Puterii Tale, Doamne.

Stih: Sfântă Muceniţă Iustina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Întărindu-se Sfânta Iustina vitejeş­te şi rugând tare pe Preacurata Fecioară cea Plină de har, a scăpat din lanţurile şi de meş­teşugurile vrăjmaşilor.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Întărindu-te cu credinţa Mi­relui tău şi fiind îmbrăcată cu Puterea Crucii, ai rămas nero­bită de demoni, grăind: Slavă Puterii Tale, Doamne.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cel liber după a Sa Fire, a sărăcit, luând chip de rob din bogăţia bunătăţii, Maică puru­rea Fecioară, luând toată ome­nirea din tine, după ipostas.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Prognoza meteo ANM, 3 - 9 octombrie 2022. Vezi cum va fi vremea în prima săptămână din luna octombrie 2022

Interviu de excepție cu Vasile Muraru, unul dintre cei mai apropiați prieteni și colegi ai lui Alexandru Arșinel! Dezvăluiri emoționante despre toate momentele petrecute...

Noi stații de încărcare a mașinilor electrice în București. Vezi unde vor fi plasate cele 40 de puncte de alimentare

De mâine se întoarce roata. 4 zodii vor fi pe val

DOLIU NAȚIONAL: A murit unul dintre cei mai mari actori din ROMÂNIA

Se oferă 5.000 de euro de persoană! Nicolae Ciucă a făcut anunțul momentului, în urmă cu puțin timp. Cine va putea beneficia de bani

Incredibil! Cât a ajuns să coste un brad de Crăciun

Tragedie pentru un cunoscut antrenor de fotbal. A anunțat pe Facebook că i-a murit fiica de 21 de ani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies