Calendar Creștin Ortodox, 2 septembrie 2021. Un mare sfânt este sărbătorit astăzi

Creștinii sărbătoresc un mare sfânt joi, 2 septembrie 2021!

Autor: Loredana Dobre

In articol:

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe data de 2 septembrie enoriașii îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Mamant.

Calendar Creștin Ortodox, 2 septembrie 2021. Cine a fost Sfântul Mucenic Mamant

Sfântul Mucenic Mamant s-a născut în Paflagonia, în Asia Mică, din părinți creștini. Tată și mama acestuia, Theodot și Rufina, au fost întemnițați pentru că nu au lepădat credință în Hristos, notează crestinortodox.ro. Astfel, Sfântul Mamant s-a născut în închisoare și nu și-a cunoscut niciodată tatăl, care a murit înainte să vină pe lume. 

Citeste si: Când pică Sfanta Maria Mica 2021? Sărbătoarea se mai numește și Nașterea Maicii Domnului

Cine a fost Sfântul Mucenic Mamant

Mama acestuia a murit la scurt timp după ce l-a născut, iar un înger i s-a arătat unei femei creștine, Amînă, și i-a poruncit să meargă la temniță și să-l ia pe Mamant. Sfântul Mucenic Mamant nu a grăit până la vârsta de cinci ani, iar când a împlinit această vârstă, primul cuvânt pe care l-a rostit a fost „mama”. Amînă, văzând că deseori copilul își strigă mama, i-a pus numele Mamant.

Moartea Sf. Mucenic Mamant

În vremea domniei lui Aurelian a fost o crudă prigoană împotriva creștinilor. Nu au fost iertați nici copiii. Astfel, Mamant la vârsta de cincisprezece ani ajunge înaintea împăratului și i se cere să renunțe la credința în Hristos. Mamant refuză și este supus la multe chinuri, printre care biciuire, ardere cu făclii, ca în cele din urmă să fie aruncat în mare.

Un înger al Domnului l-a scos din mare și l-a dus pe un munte de lângă Cezareea. Aici fiarele sălbatice s-au îmblânzit datorită rugăciunilor acestuia. Descoperit de persecutori, este adus din nou la judecată și ucis.

Citeste si: A murit. Angela Similea în doliu...- bzi.ro

Rugăciunea copiilor pentru părinți. Cât de important este să ne rugăm pentru cei care ne-au adus pe lume

Cine a fost Sfântul Mucenic Mamant

Troparul Sfântului Mucenic Mamant

„Glasul 4

Mucenicul Tău, Doamne, Mamant, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Citeste si: Rugăciunea puternică pentru dezlegare blestem și de toată lucrarea diavolească

Pe Faraon, cel ce se purta în căruţă, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, în chipul Crucii lovind apa şi despărţind marea; iar cel ce fugea pedestru l-a mântuit pe Israel, cel ce cânta cântare lui Dumnezeu. Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin''.

Tot astăzi, pe 2 septembrie,   Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților și Dreptilor Eleazar și Fineas, preoți ai Vechiului Legământ, Sfinților 3.628 de Mucenici din Nicomidia, Sfântului Ierarh Ioan Postitorul, patriarhul Constantinopolului (582-595), Sfântului Diomid și Sfinților Mucenici Aitala și Amun.

 

SURSE: doxologia.ro, crestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Florin Dumitrescu a ajuns la bisturiu! Cu ce probleme se confruntă celebrul bucătar: „Trebuie să mă operez”

De ce nu îl aduce Mihaela Rădulescu pe Felix Baumgartner în România? Vedeta a dezvăluit motivul pentru care își trăiește povestea de dragoste departe de ochii lumii: "Îl...

Valeriu Gheorghiță, despre obiectivul României privind populația imunizată: ”Îmi doresc să creștem rata de vaccinare”

8 zodii primesc o veste bună de mâine

BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Anamaria Prodan e în șoc! Reghecampf a rupt tăcerea, în sfârșit. „Va veni un moment când...”

Dănuț Lupu și strigătul său de disperare: „Am trecut pe la poarta Iadului. Am stat 16 zile la ATI. Vaccinați-vă!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies