Calendar Creștin Ortodox 2 septembrie 2022. Sărbătoarea zilei. Ce e bine să faci azi

Calendar Creștin Ortodox 2 septembrie 2022. Iată ce e bine să faci azi!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Calendar Creștin Ortodox 2 septembrie 2022. Biserica Ortodoxă îi cinstește în zi de mare sărbătoare pe Sfântul Mucenic Mamant și pe Sfântul Ierarh Postitorul, patriarhul Constantinopolului.

Vezi detalii și ce e bine să faci azi!

Calendar Creștin Ortodox 2 septembrie 2022. Cine a fost Sfântul Mucenic Mamant

Sfântul Mucenic Mamant s-a născut în Paflagonia, Asia Mică, din părinți creștini, Theodot și Rufina. Părinții Sfântului au refuzat să se lepede de Hristos și au fost întemnițați. În acest fel, Sfântul Mamant s-a născut în închisoare. Tatăl său a pierit înainte de a-și vedea fiul, iar mama a murit după ce l-a născut.

Conform creștinortodox.ro, unei femei creștine, Amina, i s-a arătat un înger creștin, care i-a poruncit să meargă la temniță, pentru a-l lua pe Mamant. Se spune că acesta nu a scos niciun cuvânt până la vârsta de 5 ani. Primul cuvânt rostit a fost „Mama”, motiv pentru care, Amina i-a pus numele Mamant.

În vremea domniei lui Aurelian a există o nemiloasă prigonire a creștinilor, în care nu au fost iertați nici copiii.

Astfel, la cei cincisprezece ani ai săi, Sfântul Mamant a refuzat să se lepede de Hristos și a îndurat chinuri groaznice. Aruncat fiind în mare, un înger al Domnului l-a scos din apă și l-a dus pe un munte lângă Cezareea. Sursa citată anterior spune că aici fiarele sălbatice s-au îmblânzit datorită rugăciunilor rostite de Mamant. Într-un final, Sfântul Sfințit a fost descoperit de persecutori și ucis.

Ce e bine să faci pe 2 septembrie 2022

Azi îi cinstim pe Sfântul Mucenic Mamant și pe Sfântul Ierarh Postitorul, patriarhul Constantinopolului.

În această zi e bine să rostești rugăciuni închinate sfinților zilei și să mulțumești Domnului și tuturor sfinților la care te-ai rugat în ultima vreme și te-au ajutat să treci peste cumpene grele ale vieții.

Totodată, în această zi, la fel ca în toate zilele, este păcat să îți vorbești de rău aproapele și să îi faci rău. Astăzi este bine să ajutăm persoanele nevoiașe cu mâncare și alte lucruri necesare.

Citeste si: Noul An Bisericesc 2022. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea de pe 1 septembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Mamant

Troparul Sfântului Mucenic Mamant, glasul al 4-lea:

Mucenicul Tău, Doamne, Mamant, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

 

Citeste si: Oana Roman, primele declarații după ce s-a aflat că nu a fost invitată la botezul copilului lui Pepe- kfetele.ro

Citeste si: Scene de filme "cu proști" în Satu Mare! Un tânăr de 33 de ani s-a întors ieri mai devreme de la muncă și a auzit zgomote ciudate în apartament- bzi.ro

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

Pe Faraon, cel ce se purta în căruţă, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, în chipul Crucii lovind apa şi despărţind marea; iar cel ce fugea pedestru l-a mântuit pe Israel, cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.

Stih: Sfinte Mucenice Mamant, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Având acum sălăşluirea ta în ceruri, ca unul ce te-ai arătat preaales mucenic şi fiind plin de strălucirea cea cu Trei Lumini, prealăudate, învredniceşte de Dumnezeiască Lumină pe cei ce cinstesc pe pământ, cinstita şi purtătoarea de lumină ziua săvârşirii tale. Cuvântul cel ce a ştiut mai înainte bunul neam şi tot cugetul tău, Sfinte Mamant, din scutece te-a umplut de înţelepciune şi te-a împodobit cu multe feluri de bunătăţi, mucenice, purtătorule de chinuri, prealăudate.

Stih: Sfinte Mucenice Mamant, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Părinţii tăi, pentru credinţă suferind prigoană şi închisoare până la moarte, toate le-au răbdat pentru Dumnezeieştile porunci; şi te-au odrăslit pe tine, stricătorul mulţimii zeilor.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Preamărite lucruri s-au grăit în neamurile neamurilor de spre tine, Ceea ce ai încăput în pântece pe Dumnezeu Cuvântul şi ai rămas Curată, Născătoare de Dumnezeu, Marie. Pentru aceea, toţi te cinstim pe tine, Ceea ce, după Dumnezeu, eşti Folositoare nouă.

Citeste si: Anul Nou Bisericesc 2022. De ce noul an bisericesc începe pe 1 septembrie

Cântarea a 3-a.

Irmosul:

Doamne, Cel Ce ai făcut cele de deasupra crugului ceresc şi ai zidit Biserica, Tu pe mine mă întăreşte în dragoste; că Tu eşti Marginea doririlor şi întărirea credincioşilor, Unule, Iubitorule de oameni.

Stih: Sfinte Mucenice Mamant, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca pe o stea luminoasă a pus Hristos la înălţimea Bisericii pe pătimitorul său Sfântul Mamant, luminând toată lumea cu luminările străduirilor şi a minunilor sale.

Stih: Sfinte Mucenice Mamant, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Suindu-te în muntele cunoştinţei celei adevărate şi luminându-ţi-se cugetul prin curăţia sufletului, mucenice, firea cea necuvântătoare spre laudă cuvântătoare, cu Dumnezeieşti porunci ai îndemnat-o.

Stih: Sfinte Mucenice Mamant, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

N-au putut să se apropie de tine cei fără de lege, care căutau să te prindă; ci însuţi de bunăvoia ta, urmând Stăpânului, ai mers spre patimi, încă tânăr şi frumos şi împodobit la faţă fiind.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Cel Ce a întins cerul ca pe un cort şi ţine toate marginile lumii, din fire Dumnezeu fiind, Preacurată, a fost cuprins în braţele tale trupeşti şi te-a arătat pe tine Întărire tuturor credincioşilor.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Smiley, după ce a văzut duetul iubitei sale cu Rona Hartner. Gina Pistol a fost dată de gol: „Cântă...”

Țara în care s-a descoperit vinul. Ce poți vizita pe tărâmul aflat în Europa Orientală

Descopera 4 pasi simpli care sa te ajute sa ai o masina curata fara efort

Până la sfârșitul săptămânii 5 zodii își vor îndeplini obiectivele mărețe

SIMONA HALEP a radiat de fericire! BĂRBATUL care a făcut-o să uite de Toni Iuruc

“Am legat-o de mașină să nu o mai tragă alții.” Culiță Sterp, mesaj pentru internautul care l-a ajutat după accidentul rutier

Boala cruntă de care a suferit Regina Elisabeta. Abia acum s-a aflat

Tragedie pentru un cunoscut antrenor de fotbal. A anunțat pe Facebook că i-a murit fiica de 21 de ani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies