Calendar Creștin Ortodox 21 mai 2022. Sărbătoare cu cruce roșie: Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce nu e bine să faci în această zi

Calendar Creștin Ortodox 21 mai 2022. Astăzi sunt Sfinții Împărați Constantin și Elena, sărbătoare notată cu cruce roșie în calendar. Vezi ce nu e bine să faci azi!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Calendar Creștin Ortodox 21 mai 2022. Sărbătoare cu cruce roșie. Biserica Ortodoxă îi cinstește astăzi pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Vezi cine au fost aceștia, dar și ce nu e bine să faci în această zi.

Calendar Creștin Ortodox 21 mai 2022. Cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena

Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei. El s-a născut la 27 februarie 272, în cetatea Naissus (astăzi Nis, în Serbia). Potrivit creștinortodox.ro, după moartea tatălui său din 304, Constantin a fost proclamat împărat. Din pricina acestui fapt, fiul Elenei intră în conflict cu Maxentiu, fiul împăratului Maximian, întrucât acesta dorea să ocupe funcția pe care Constantin o deținea.

Calendar Creștin Ortodox 21 mai 2022. Sărbătoare cu cruce roșie: Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce nu e bine să faci în această zi

Calendar Creștin Ortodox 21 mai 2022. Sărbătoare cu cruce roșie: Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce nu e bine să faci în această zi

[Sursa foto: doxologia.ro]

Astfel, în ziua premergătoare luptei cu Maxentiu, în anul 312, Sfântul Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă și o inscripție: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Totodată, noaptea, în vis, i se descoperă Hristos și-l îndeamnă să pună semnul Sfintei Cruci pe toate steagurile armatei sale.

Constantin avea să iasă biruitor din luptă. Datorită lui, creștinismul a devenit religie permisă în imperiu. Împăratul Constantin a trecut la cele veșnice în anul 337, la zece ani de la moartea mamei sale.

Sfânta și Împărăteasa Elena, mama Sfântului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos. Totodată, Sfânta Elena a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, Biserica din Nazaret și multe alte locașuri sfinte.

Citeste si: Ce note au obținut la BAC vedetele. Adriana, fiica cea mică a lui Adrian Minune nu a fost prea norocoasă- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Citeste si: Ce e bine să dai de pomană de Sfinții Împărați Constantin și Elena

Ce nu e bine să faci în ziua de 21 mai

Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena are loc în fiecare an la data de 21 mai. Biserica îl cinstește pe Constantin în rândul sfinților, în ceata drepților, prăznuindu-l împreună cu mama sa, sfânta împărăteasă Elena. Iată ce nu e bine să faci în ziua Sfinților Împărați:

  • În această zi nu se lucrează ogoarele, nu se dă cu sapa și nu se plivesc ierburile. De altfel, în unele zone se spune că aceasta este ziua în care păsările îşi învaţă puii să zboare.
  • Tradiția spune că în ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena nu este bine să divorțezi sau să renunți la o prietenie. În caz contrar, toată viața vei avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental.
  • Tot tradiția spune că în data de 21 mai nu este bine să dai păsărilor cerului pâine, deoarece risipești sporul casei.
  • Potrivit tradițiilor populare tot ce se seamănă în această zi este sortit uscării.
  • În ziua Sfinților Împărați nu este bine să se facă treabă prin curte ori prin casă.
  • Pentru a alunga duhurile rele și necurate femeile tămâie și stropesc cu agheasmă prin casă, iar pentru a se apăra de forțele malefice țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui pentru a fi feriți, în special atunci când sunt plecați la stână.

Citeste si: Acatistul Sfinților Constantin și Elena 2022. Citește-l pentru sănătate și bucurie

Rugăciune închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena

„Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori;

pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioșilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toți să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!”

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro, fanatik.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sfinții Constantin și Elena 2022. Urări, mesaje și SMS-uri pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Calendar Creștin Ortodox 20 mai 2022. Dezlegare la pește. Biserica Ortodoxă cinstește trei mari sfinți

Superstiții Sfinții Constantin și Elena 2022. Ce este bine să faci în ziua sfântă

5 zodii vor depăși o perioadă grea. Leii vor depăși o perioadă grea din punct de vedere financiar

Veste SOC despre Alexandru Arșinel! Ce i s-a întâmplat marelui actor

"Am vrut să țin acest regim" Giulia Nahmany ține o dietă drastică! A slăbit 35 de kilograme într-un timp record

Comisarul european pentru muncă, Nicolas Schmit, ar susține renegocierea plafonului pentru pensii din PNRR, anunță Ciolacu

CTP: „Eu nu mă simt mândru pentru David Popovici. Nici România nu are de ce să fie mândră!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies