Calendar Creștin Ortodox, 22 ianuarie 2021. Ce mare sărbătoare este astăzi

Creștinii sărbătoresc doi mari sfinți vineri, 22 ianuarie 2021!

Calendar Creștin Ortodox, 22 ianuarie 2021
Sfântul Apostol Timotei
Autor: Loredana Dobre

In articol:

În fiecare an, în data de 22 ianuarie, potrivit Calendarului Creștin Ortodox, enoriașii îi pomenesc pe Sfântul Apostol Timotei și Sfântul Cuvios Mucenic Anastasie Persul.

Calendar Creștin Ortodox, 22 ianuarie 2021. Cine este Sfântul Apostol Timotei

Sfântul Timotei s-a născut în cetatea Listra, din Licaonia (Asia Mică), din tată grec și mamă evreică. El a fost fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel, care spunea despre Sfântul Timotei următoarele: „Iar tu ai urmat învăţăturii mele, vieţii, aşezământului, credinţei, îndelung răbdării, dragostei, îngăduinţei, izgonirilor şi pătimirilor„ (II Timotei, 3, 10-11).

Citeste si: Cum o atacă Daniela, iubita lui Culiță Sterp, pe Carmen de la Sălciua! I-a arătat fotografia de pe vremea când se iubea în secret cu Faimosul de la Survivor

De asemenea, Sfântul Apostol Pavel scria că Timotei cunoştea Sfintele Scripturi din pruncie şi că se bucura de un nume bun între creştinii care îl cunoşteau. Tânărul Timotei l-a însoţit pe Sfântul Apostol Pavel în Efes, în Corint, în Macedonia, în Atena, în Roma, în Ierusalim, în Spania şi în alte multe locuri.

Calendar Creștin Ortodox, 22 ianuarie 2021

Potrivit calendar-ortodox.ro, pe când fericitul Timotei cârmuia cu credinţă Episcopia Efesenilor, închinătorii la idoli, ţinând odată o sărbătoare a lor numită catagoghion, în Efes, au ieşit pe străzi cu idolii în braţe şi cu măciuci în mâini, cântând cântece, purtând măşti, gonind ca nişte tâlhari pe bărbaţi şi pe femei, şi omorând chiar pe mulţi oameni din popor.

Citeste si: Peste 40.000 de persoane, vaccinate în ultimele 24 de ore! Câte reacții adverse au fost înregistrate

Citeste si: De ce a murit Adrian Rădulescu? Ce i-au găsit medicii în trup- bzi.ro

Pentru aceasta, episcopul Timotei i-a dojenit şi i-a îndemnat să se ferească de astfel de fapte urâte. Însă ei năvălind asupra lui cu măciuci l-au omorât. Sfintele lui moaşte au fost aduse în Constantinopol de sfântul Artemie Duxul, din porunca marelui împărat Constantin, şi au fost puse în biserica Sfinţilor Apostoli, unde i se face şi pomenirea.

Calendar Creștin Ortodox, 22 ianuarie 2021

Calendar Creștin Ortodox, 22 ianuarie 2021. Cine este Sfântul Cuvios Mucenic Anastasie Persul

Sfântul Cuvios Mucenic Anastasie Persul s-a născut în ţinutul Razih, în satul Nuni. Pers de neam, Sfântul Anastasie a devenit soldat şi a ajuns la Ierusalim, unde s-a botezat în credinţa creştină, intrând în monahism.

Calendar Creștin Ortodox, 22 ianuarie 2021

La început se numea Magundat și a învîțat de la tatăl său tainele vrăjitoriei, înainte de a intra în ceata ostăşească a tiranilor. Pentru minunile făcute de sfânta Cruce în Persia, se dusese vestea că Dumnezeul creştinilor a venit acolo. Iar Magundat fiind biruit de dorul lui Dumnezeu, încerca cu multă osârdie să afle ce este cu sfânta Cruce. Şi aflând de la un creştin toată iconomia dumnezeiască a Crucii, a crezut în Hristos şi a dorit să se facă următor patimilor Lui.

Citeste si: Războinicii de la Survivor România 2021 au câștigat jocul de recompensă! Primele declarații: „Eu nu mai am voce de cât am țipat!”

Înaintând pe calea cea bună a virtuţilor, citea Sfintele Cărţi, învăţa pe de rost Psaltirea şi dorea cu ardoare să-şi sfârşească viaţa prin suferinţe muceniceşti şi prin sânge. Zugrăvelile de pe pereţii bisericilor cu chipurile sfinţilor şi vieţile lor scrise în cărţi îi aprindeau dorul să le urmeze pilda vieţii.

Calendar Creștin Ortodox, 22 ianuarie 2021

După ce s-a împărtăşit cu dumnezeieştile Taine, a ieşit din mănăstire şi s-a dus în Cezareea Palestinei, unde întâlnindu-se cu nişte vrăjitori şi batjocorind faptele lor, a fost prins de ei şi dus la Marzavanas, stăpânul lor. Acesta l-a pus să care pietre, iar mulţi îl batjocoreau, smulgându-i barba şi bătându-l foarte rău. Mărturisind pe Hristos înaintea lui Hosroe, împăratul perşilor, şi neprimind să se întoarcă la legea lor persană a fost multă vreme chinuit şi în cele din urmă i s-a tăiat capul.

 

SURSE: Calendar-ortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cum o atacă Daniela, iubita lui Culiță Sterp, pe Carmen de la Sălciua! I-a arătat fotografia de pe vremea când se iubea în secret cu Faimosul de la Survivor

Costi Ioniță e milionar din muzică, dar a lăsat tot și a plecat să ”facă foamea” la Survivor! Câți bani a produs Faimosul în ultimii ani? Suma e amețitoare

Lidia Buble nu mai este o femeie singură? Mesajul care a dat-o de gol: ”Îți mulțumesc că mă iubești”

Horoscop Zilnic Vineri 30 Iulie 2021: o zi foarte productivă

Boala gravă care apare după COVID-19. Te bagă imediat în spital. Care sunt primele semne

CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine a fost prins Cătălin Botezatu în ipostaze INTIME! De aceea a fost dat afară de la Kanal D!

Val de infecții la copii! Virusul este mai periculos decât Covid

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies