Calendar Creștin Ortodox 22 octombrie 2021. Care sunt sfinții zilei. Ce sărbătorim vineri

Calendar Creștin Ortodox 22 octombrie 2021. Biserica Ortodoxă pomenește mai mulți sfinți importanți astăzi.

Autor: Ioana Stan

In articol:

În Calendar Creștin Ortodox, pe 22 octombrie 2021, se face pomenirea Sfântului Ierarh, întocmai cu apostolii Averchie, Episcopul din Hierapolis.

Calendar Creștin Ortodox, vineri, 22 octombrie 2021. Cine a fost Sfântul Ierarh, întocmai cu apostolii Averchie, Episcopul din Hierapolis

pe 22 octombrie 2021, se face pomenirea Sfântului Ierarh, întocmai cu apostolii Averchie, Episcopul din Hierapolis

Sfântul Ierarh, întocmai cu apostolii Averchie, Episcopul din Hierapolis

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Sf Dumitru 2021, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce NU ai voie să faci la marea sărbătoare de pe 26 octombrie

Sfântul Ierarh Averchie a fost episcop în Hierapolis în secolul al doilea. În această perioadă au fost împărați Antonin (138-161) și fiul său Marc Aureliu (161-180).

Sfântul Ierarh Averchie era arhiepiscop pentru o comunitate mică de creștini, pentru că orașul era în general păgâni, iar oamenii se închinau idolilor. Este cunoscut faptul că în timpul unei sărbători păgâne, care aduna majoritatea oamenilor, Sfântul Ierarh Averchie a intrat într-un templu și a distrus statuile idolilor din piatră, aur și argint.

Pentru gestul său, Sfântul Ierarh a atras mânia oamenilor, care au fost la un pas să-l linșeze. Însă, o minune s-a produs. Trei tineri nebuni, care conduceau mulțimea de păgâni din templu, au căzut la picioarele sfântului și au fost tămăduiți. Văzând această minune, sute de oameni au cerut să fie botezați. Așa a ajuns, rând pe rând întreaga comunitate să creadă în Hristos și să devină creștină.

Citeste si: Sfantul Dumitru 26 octombrie 2021. Mesaje de La Mulți Ani! Urări şi SMS-uri pentru Dimitrie, Dumitra, Mitu și Dumitrița

La bătrânețe, Sfântul Ierarh a fost chemat la Roma și a vindecat-o de nebunie pe fiica împăratului Marc Aureliu.

La bătrânețe și-a zidit singur mormântul și a așteptat până în clipa în care Dumnezeu i-a primit sufletul și apoi să fie îngropat acolo.

Citeste si: Doctorii avertizează: nu luați niciodată aceste pastile dacă ați băut cafea sau alcool- bzi.ro

Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Averchie, Episcopul Ierapolei, cel intocmai cu Apostolii

Troparul Sfântului Ierarh Averchie, Episcopul Ieropolei, cel întocmai cu Apostolii, glasul al 4-lea:

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Averchie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 2-lea.

Irmosul:

Veniţi, popoarelor, să cân­tăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărţit marea şi a trecut pe poporul pe care l-a slobozit din robia egiptenilor, că S-a preamărit.

Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu Raza Cea Luminoasă a Dumnezeirii Celei în Trei Feţe luminându-te, Sfinte Ierarhe Avechie, te-ai făcut lumină, luminând pe cei dintru întuneric şi risipind toată negura demonilor.

Citeste si: Sfântul Dimitrie cel Nou 2021. Zi de post în calendarul creştin ortodox

Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Avut-ai pe pământ viaţă ce­rească, fericite, petrecând cu trupul ca şi cum ai fi fost fără de trup şi omorându-ţi patimi­le, ai primit harul preoţiei.

Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Având întru tine, părinte, pe Cuvântul grăind, ai dezlegat din necuvântare pe cei ce cuge­tau cele deşarte, surpând capiştile demonilor şi rătăcirea celor ciopliţi.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Limbile ritoriceşti nu pot să spună zămislirea cea mai pre­sus de cuvânt; că ai născut pe Dumnezeu Întrupat, Preasfântă, asemănându-Se cu noi, pentru bunătatea Sa.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Numărul uriaș de infectări cu COVID-19 din ultimele zile a făcut ca tot mai mulți români să se imunizeze. Record de vaccinări în valul patru

Sf. Dumitru, 27 octombrie 2021, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce NU ai voie să faci sărbătoarea Sfântului Dimitrie

Zi emoționantă în familia lui Culiță Sterp! Primele imagini de la botezul fiului său FOTO

Horoscop Zilnic Miercuri 8 Decembrie 2021: pentru Lei este ziua perfectă pentru a lua decizii cu privire la afaceri

Florin Cîțu e terminat! Lovitura care îl înfundă total. Marcel Ciolacu i-a luat fața

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Paul, un playboy din Galați, i-a spart relația lui Dragnea. Codrin Ștefănescu a confirmat

Mister elucidat! Anamaria Prodan a aflat cine ”a scăpat” pozele cu ea dezbrăcată: ”Va plăti. În timp foarte, foarte scurt”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies