Calendar Creștin Ortodox 22 septembrie 2021. Este sărbătoare cu cruce neagră. Sfântul de azi are o rugăciune puternică

Calendar Creștin Ortodox 22 septembrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi?

Autor: Ioana Stan

In articol:

Potrivit Calendar Creștin Ortodox, pe 22 septembrie sunt pomeniți mai mulți sfinți importanți, printre care Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi.

Calendar Creștin Ortodox 22 septembrie 2021. Cine a fost Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi

Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi
Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, pomenit astăzi[Sursa foto: Captură YouTube]

Pe 22 septembrie 2021, potrivit Calendar Creștin Ortodox, creștinii pomenesc următorii sfinți: Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi; Sfântul Sofronie, episcopul Vratsei; Sfântul Sfințit Mucenic Foca, Episcopul de Sinope; Sfântul Mucenic Isaac; Sfântul Mucenic Martin; Soborul Sfinților din Tula; Sfântul Cosma de la Zografu.

Citeste si: Moartea misterioasă a Sabinei! Profesoara în vârstă de 28 de ani, găsită fără suflare într-un parc

Sfântul Mucenic Teodosie s-a născut în apropierea Mănăstirii Brazi. El a intrat frate la această mănăstire, apoi a primit metania de călugăr la Mănăstirea Bogdana.

Avea o inteligență strălucită și cunoștea Sfânta Scriptură, el a fost ales Episcop în anul 1669 la Rădăuți.

Toată viața sa Sfântul Teodosie a ridicat lăcașuri sfinte, a arătat dragostea față de semeni, a avut grijă de păstoriții săi și a demonstrat răbdare suferințelor la care a fost supus.

Sfântul Teodosie a fost în mod solemn proclamat sfânt la data de 5 octombrie 2003, iar pomenirea sa a fost stabilită pentru ziua de 22 septembrie.

Citeste si: Calendar Ortodox SEPTEMBRIE 2021. Marile sărbători ale lunii septembrie

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Rugăciune către Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi

Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, pomenit astăzi
Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, pomenit pe 22 septembrie[Sursa foto: Captură YouTube]

"Sfințite Ierarhe Teodosie, care de cununa mucenicească învrednicindu-te, prin tăierea cinstitului tău cap de către păgâni, pe când te aflai la Mănăstirea Brazi din Ținutul Vrancei, acum, împreună cu îngerii locuind, te bucuri de mărirea cea gătită sfinților, nu ne uita pe noi, păcătoșii, cei ce nădejde având în puterea ta de mijlocitor către Împăratul Hristos,

ca unul ce stai înaintea tronului Sfintei Treimi, ție cu credință grăim unele ca acestea:

Citeste si: Cristina a murit pe patul de spital, încercând să aibă un copil. Soțul ei a aflat abia la câteva ore de la tragedie: ”Era sănătoasă”. Familia tinerei cere dreptate

Bucură-te, că la Mănăstirea Brazi ai strălucit prin mucenicie!

Bucură-te, că acel loc al muceniciei tale s-a făcut cunoscut tuturor prin tine și, acolo, călugări și călugărițe s-au nevoit cu nevoința cea bineplăcută lui Dumnezeu, pomenindu-te necontenit între ctitori!

Bucură-te, că, pentru credința cea adevărată și pentru apărarea sfintelor odoare ale bisericii, spre a nu le lăsa pradă nelegiurii, ți-ai jertfit viața!

Bucură-te, că Dumnezeu a insuflat gând de evlavie ucenicilor tăi, și Lavrentie episcopul ți-a pus piatră de marmură deasupra cinstitului tău mormânt!

Bucură-te, că o căramidă pusă sub pătimitorul tău cap, cu numele Teodosie înscris pe ea, te-a făcut cunoscut urmașilor de peste ani!

Bucură-te, că trupul tău, căzut sub ascutișul sabiei celei sălbatice, s-a descoperit în vremurile cele mai de pe urmă!

Bucură-te, că te-ai învrednicit de proslăvire din partea lui Dumnezeu, Care a dat gândul cel bun ieroschimonahului Dimitrie spre a căuta în pământ, unde, săpând, a găsit piatra de marmură a mormântului tău și cărămida cu înscrisul de pe ea, pe care era așezat capul tău cel desprins de trup, ca și întreg trupul tău!

Bucură-te, că și prin moarte s-a arătat întreaga ta smerenie, căci capul așezat cu gura în jos pe cărămidă, arată că mereu ai avut fruntea plecată spre pământ, rugându-te cu căldură ca și vameșul: „Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului!”

Bucură-te, că prin rânduială dumnezeiască s-a făcut lucrarea de dezgropare a cinstitului tău trup, după mai bine de o sută cincizeci de ani și cu sobor de preoți în cântări duhovnicești a fost pus în paraclisul de taină din peștera Mănăstirii Brazi, unde se săvârșea Sfânta Liturghie până nu demult!

Fericindu-te pe tine, mult nevoitorule și mult răbdătorule Mucenice Teodosie, ne cucerim și zicem: Roagă-te pentru noi, cei ce facem cu dragoste pomenirea ta și ne întărim duhovnicește de lucrarea ta în pământul scumpei noastre Patrii și în ogorul Sfintei noastre Biserici Ortodoxe Române.

Bucură-te, Mucenice Teodosie! Amin!"

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Klaus Iohannis, prezent la Adunarea Generală a ONU. Care sunt principalele teme pe care Președintele României le va aborda la New York

Sorin Cîmpeanu, anunț important despre închiderea școlilor din București: ”Vom fi nevoiți să trecem în online”

Calendar Ortodox SEPTEMBRIE 2021. Marile sărbători ale lunii septembrie

Ce surprize au pregătit astrele pentru zodii, începând cu noaptea aceasta

Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E MULT MAI GRAV

Detalii din interior! Laurenţiu Reghecampf, apărat în divorţul de Anamaria Prodan: ,,Mi-e greu să cred că l-ar putea influenţa cineva”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies