Calendar Creștin Ortodox 25 ianuarie 2022. Ce sfinți sunt pomeniți astăzi

Calendar Creștin Ortodox 25 ianuarie 2022. Ce sfinți sunt pomeniți astăzi?

Autor: Daniela Radan

In articol:

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, astăzi, 25 ianuarie, Biserica Ortodoxă Română îi pomenește pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului și pe Sfântul Ierarh Bretanion, episcopul Tomisului.

Calendar Creștin Ortodox 25 ianuarie 2022. Despre Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului

Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului, s-a născut într-o familie aristocratică la Arianz, în partea sud-vestică a Capadociei, în apropierea cetății Nazianz. Tatăl său nu era creștin, însă a fost convertit ulterior de către soția sa Nona și a ajuns episcop de Nazianz. Sfântul Grigorie a studiat în Cezareea Capadociei, în Cezareea Palestinei și în Alexandria Egiptului. Acesta și-a completat studiile la Atena, unde a locuit timp de 10 ani și unde s-a împrietenit cu Sfântul Vasile cel Mare. Grigorie a fost hirotonit preot de către tatăl său fără voința sa, iar după acest eveniment s-a retras în singurătate. În acea vreme a scris lucrarea „Apologeticus” bazată pe greutățile preoției și pe motivele pentru care s-a ferit să o primească. Însă, la ceva vreme, Sfântul se întoarce acasă pentru a-și ajuta tatăl să readucă pacea în comunitatea tulburată de semiarieni, după cum notează creștinortodox.ro.

După moartea părintelui său, Grigorie a preluat scaunul episcopal de Nazianz, dar pentru puțin timp, deoarece s-a retras în singurătate pentru o viață contemplativă. Acesta a fost numit episcop al Constantinopolului, întrucât a reorganizat Biserica de acolo, distrusă și persecutată de arieni. Numele de „Teologul” provine de la faptul că Sfântul a ținut cinci omilii despre dumnezeirea Logosului.

Calendar Creștin Ortodox 25 ianuarie 2022. Ce sfinți sunt pomeniți astăzi

Sfântul Ierarh Grigorie Teologul

[Sursa foto: doxologia.ro]

Calendar Creștin Ortodox 25 ianuarie 2022. Cine a fost Sfântul Ierarh Bretanion, episcopul Tomisului

Sfântul Ierarh Bretanion, episcopul Tomisului, a fost ucenicul Sfântului Vasile cel Mare și a fost numit episcop al Tomisului în jurul anului 360. Acesta a condus Biserica Tomisului până aproape de anul 381, iar date despre el sunt cunoscute de la Sozomen și Teodoret al Cirului. Sfântul Ierarh Bretanion a avut un rol foarte important în redactarea și trimiterea documentelor legate de mutarea sfintelor moaște ale Sfântului Sava Gotul în Capadocia.

Astfel că, acest fapt a fost făcut la cererea Sfântului Vasile cel Mare. Episcopul Tomisului este cel care a redactat actul martiric al Sfântului Sava Gotul.

Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului

Troparul Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului, glasul 1:

Fluierul cel păstoresc al teologiei tale a biruit trâmbiţele ritorilor; că ţie, celui ce ai încercat adâncurile duhului, ţi s-au adăugat şi Frumuseţile Cuvântului. Ci, roagă pe Hristos Dumnezeu, Sfinte Părinte Grigorie, să mântuiască sufletele noastre.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 21 ianuarie 2022. Mare sărbătoare astăzi: Acatistul Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul

Cântarea 1, glasul 1. Irmos: Hristos Se naşte, Slăviţi-L...

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: Oana Moșneagu, anunț extrem de trist: „Povestea noastră ajunge la sfârșit”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Pe cel de-al doilea cuvântător de Dumnezeu, stâlpul cel ceresc al Luminii, trâmbiţa înţelepciunii lui Dumnezeu, veniţi toţi cei ce iubiţi cuvintele lui să ne adunăm cu dragoste şi să-l lăudăm, ca pe un Apostol.

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cuvântul Cel fără de început al Tatălui, Care ca un Dumnezeu este Purtător de grijă a toate, cu Puterea cea de grijă purtătoare, fericite, dăruind minţii tale dar de cuvânt şi de înţelepciune, te-a dăruit Bisericii, ca unei maici.

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mintea făcând-o stăpână, ţi-ai înfrânat poftele trupeşti; şi făcându-te începător al Dumnezeieştilor Străluciri, ne-ai luminat pe noi a cinsti un Dumnezeu în Trei Feţe, Sfinte Părinte Grigorie.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Înţelepciunea lui Dumnezeu, Ceea Ce este cu totul fără prihană, casă Ei şi-a zidit, sălăşluindu-Se în pântecele tău, Ceea ce eşti Plină de har; şi în chip mai presus de minte S-a arătat ca un Om, cu acesta unindu-Se după Ipostas, Curată Fecioară.

Citeste si: Postul negru, cum se ține și ce beneficii poate aduce asupra organismului

Cântarea a 3-a. Irmos: Fiului Celui mai înainte...

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Având izvorul înţelepciunii care izvorăşte neîncetat, ai umplut, preafericite, de învăţăturile cele pline de înţelepciune Dumnezeiască Biserica lui Hristos, care strigă lui Dumnezeu, Celui Ce este peste toate: Sfânt eşti, Doamne.

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Propovăduitorul cel cu mare glas al dreptei cinstiri de Dumnezeu, care a teologhisit limpede pe Dumnezeu Cuvântul, vistieria adâncii cugetări duhovniceşti din destul ne pune înainte şi ne împarte din belşug bogăţia cea neîmpuţinată.

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ritorul cel înflăcărat, alăuta harului cea slăvitoare de Dumnezeu, cu suflarea cea de Dumnezeu grăitoare şi cu glasul cel insuflat de Dumnezeu limpede răsunând, ne-a cântat nouă cântarea Fiinţei Celei în Trei Ipostasuri.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox 15 ianuarie 2022. Canonul de rugăciune către Sfântul Cuvios Pavel Tebeul

Calendar Creștin Ortodox 14 ianuarie 2022. Rugăciunea Sfinților Cuvioși din Sinai și Rait

Calendar Creștin Ortodox IANUARIE 2022. Sf. Trei Ierarhi, sărbătoare cu cruce roșie

De mâine, destinul zodiilor se va schimba în bine

Vladimir Putin a dat ordinul! Alertă lângă România. Se întâmplă fix în Marea Neagră

Primești aproape 60.000 euro dacă te muți cu familia în această zonă. Au început să vină doritori din toată lumea

Anamaria Prodan a făcut o criză de nervi! Laurențiu Reghecampf lansează dezvăluiri: „Cred ca deja se depășește limita bunului simț”

FOTO cu fiica lui Ilie Năstase care și-a deschis cont pe o platformă cu conținut pentru adulți – Tânăra a recunoscut tot

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies