Calendar Creștin Ortodox, 26 ianuarie 2022. Ce mare sărbătoare este astăzi

Calendar Creștin Ortodox 26 ianuarie 2022. Iată ce să faci în această zi ca să îți meargă bine!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, astăzi, 26 ianuarie, Biserică Ortodoxă Română îi pomenește pe Sfântul Cuvios Xenofont, soția sa Maria, fiii lor Arcadie și Ioan, dar și pe Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, mitropolitul Moldovei. Iată ce este bine să faci în această zi!

Calendar Creștin Ortodox. Cine au fost Sfântul Cuvios Xenofont, soția sa Maria și fiii lor Arcadie și Ioan

Sfântul Cuvios Xenofont a fost unul dintre cei mai bogați oameni din Constantinopol. Acesta împreună cu soția sa Maria duceau o viață dreaptă, cu credință în Dumnezeu și aveau doi copii, pe Arcadie și pe Ioan. Cuviosul a decis într-o zi să își trimită pruncii la școala din Beirut, în Fenicia, însă nu aveau să stea mult acolo din pricina că Xenofont s-a îmbolnăvit grav. Tatăl și-a îndemnat fiii să trăiască după următoarea pildă, inspirată din viața sa, după cum citează creștinortodox.ro: „socotesc că nu vă va fi de trebuință alt învățător, căci învățătura cea din casă, prin cuvinte și închipuită prin fapte, mai folositoare este decât învățătura cea

din afară”. Astfel, Cuviosul i-a cerut apoi lui Dumnezeu să îl țină în viață până când își va vedea copiii desărvâșiți în toate. Bunul Dumnezeu i-a dezvăluit într-un vis că se va însănătoși, iar la aflarea acestei vești, Arcadie și Ioan au decis să se reîntoarcă în Beirut. În timpul călătoriei pe apă, o furtună neiertătoare avea să despartă cei doi frați. Ioan a ajuns în Melfitan, iar Arcadie în Tetrapirghia.
Ambii au îmbrăcat haina monahala ca mulțumire că au rămas în viață. După lungi căutări, Xenofont și Maria și-au regăsesc odraslele, iar datorită acestui eveniment, și ei au decis să intre în monahism. Totodată, datorită viețurii în dreapta credință, Xenofont și soția sa Maria au primit de la Dumnezeu darul de a face minuni, ajutând în acest fel foarte mulți oameni aflați în necazuri.

Calendar Creștin Ortodox 26 ianuarie 2022. Ce este bine să faci în această zi

Calendar Creștin Ortodox 26 ianuarie 2022. Ce este bine să faci în această zi

[Sursa foto: doxologia.ro]

Ce este bine să faci în ziua de 26 ianuarie 2022

Ziua de 26 ianuarie 2022 este o zi cu o deosebită însemnătate, astfel că, în această zi sunt pomeniți mai mulți sfinți, printre care și: Sfântul Cuvios Xenofont, soția sa Maria și fiii lor Arcadie și Ioan, Sfântul Cuvios Simeon cel Bătrân, Sfinții Mucenici Anania, preotul Petru, temnicerul, dar și Sfântul Cuvios Amona. Astfel, în această zi este bine să dăm de pomană, însă fără să așteptăm ceva în schimb. De asemenea, nu trebuie să avem gânduri negative sau să facem acest lucru doar pentru că rânduielile vechi recomandă acest fapt. Tot ce facem trebuie să vină din inimă și din suflet curat. În plus, de precizat este faptul că nu contează cui îi dăm de pomană, însă este foarte bine dacă ajutăm oameni aflați în nevoie. Tot în această zi este bine să rostim rugăciuni de familie, sănătate și succes, dar și să mulțumim Domnului pentru tot ce ne-a dăruit până la acest moment.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox 24 ianuarie 2022. Canon de rugăciune către Sfânta Cuvioasă Xenia din Roma

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Xenofont, soția sa Maria și fiii lor Arcadie și Ioan

Troparul Sfântului Cuvios Xenofont, al soţiei sale Maria şi al fiilor lor Arcadie şi Ioan, glasul al 4-lea:

Dumnezeul părinţilor noştri Care faci pururea cu noi după blândeţile Tale, nu îndepărta mila Ta de la noi; ci, pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viaţa noastră.

 

Cântarea 1, glasul al 2-lea. Irmos: Veniţi popoarelor să cântăm...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Xenofont, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Îndulcindu-vă acum din pomul vieţii şi de adevărata desfătare a Raiului cu toată casa voastră, preaînţelepţilor, rugaţi pe Iubitorul de oameni să ne mântuim noi, cei care vă lăudăm pe voi.

Citeste si: Oana Moșneagu, anunț extrem de trist: „Povestea noastră ajunge la sfârșit”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Xenofont, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pe calea poruncilor Tale, umblând cu înflăcărare, robul Tău, Stăpâne, a ajuns la Locaşurile cele pe măsura doririi lui, primind viaţa cea veşnică.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cort nou ca al lui Avraam ai arătat casa ta tuturor; drept aceea minunatule, te-ai odihnit, după vrednicie şi dreptate, în sânurile lui Avraam.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cuvântul Cel fără de început, care a Strălucit din Tatăl mai înainte de toţi vecii, Sălăşluindu-Se întreg întru tine, Preacurată, m-a înnoit pe mine, omul întreg.

Citeste si: Postul negru, cum se ține și ce beneficii poate aduce asupra organismului

Cântarea a 3-a. Irmos: Pe piatra credinţei...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Xenofont, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind cinstit cu luminate dregătorii, ai strălucit printr-o vieţuire purtătoare de lumină; că fapta ai arătat-o suire către cugetarea cea duhovnicească strigând: Tu eşti Dumnezeul nostru şi nu este drept afară de Tine, Doamne.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Xenofont, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca unul ce erai pus iconom peste toate, ai primit purtarea de grijă a tuturor. Şi ai împărţit avuţia ta la cei lipsiţi, primind sub acoperământul tău şi mângâind cetele sihaştrilor, cuvioase părinte.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Crescut fiind în Legea Stăpânului, ai crescut pe fiii tăi Domnului, cu Legea, cu învăţătura şi cu îndemnul, strigând: Tu eşti Dumnezeul nostru şi nu este sfânt afară de Tine, Doamne.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Veniţi, credincioşilor, să lăudăm pe Ceea ce Singură, după naştere, a rămas Fecioară; pe Maria, cea mai Sfântă decât îngerii, pe cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, cea fără ispită de nuntă, strigând: Bucură-te, Maică Preacurată; Bucură-te Stăpână.

Irmosul:

Pe piatra credinţei întărindu-mă, lărgit-ai gura mea asupra vrăjmaşilor mei; că s-a veselit duhul meu, când a cântat: nu este sfânt ca Dumnezeul nostru şi nu este drept afară de Tine, Doamne.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Postul Paștelui 2022! Vezi când se încheie Postul Mare al Sfintelor Paști

Calendar Creștin Ortodox 20 ianuarie 2022. Rugăciunea Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare

Calendar Creștin Ortodox 14 ianuarie 2022. Rugăciunea Sfinților Cuvioși din Sinai și Rait

De mâine, destinul zodiilor se va schimba în bine

Vladimir Putin a dat ordinul! Alertă lângă România. Se întâmplă fix în Marea Neagră

Primești aproape 60.000 euro dacă te muți cu familia în această zonă. Au început să vină doritori din toată lumea

Anamaria Prodan a făcut o criză de nervi! Laurențiu Reghecampf lansează dezvăluiri: „Cred ca deja se depășește limita bunului simț”

FOTO cu fiica lui Ilie Năstase care și-a deschis cont pe o platformă cu conținut pentru adulți – Tânăra a recunoscut tot

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies