Calendar Creștin Ortodox 26 octombrie 2021. Este sărbătoare cu cruce roșie: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Calendar Creștin Ortodox 26 octombrie 2021. Este o mare sărbătoare astăzi.

Autor: Ioana Stan

In articol:

În Calendar Creștin Ortodox, marți, 26 octombrie 2021, este Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. Este mare sărbătoare astăzi, cu cruce roșie în calendar.

Calendar Creștin Ortodox 26 octombrie 2021. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Calendar Creștin Ortodox 26 octombrie 2021. Este sărbătoare cu cruce roșie: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, pomenit pe 26 octombrie

[Sursa foto: Captură YouTube]

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir s-a născut într-o cetate din Tesalonic, din părinți creștini. Pentru că era mare prigoană împotriva creștinilor, tatăl său se ruga pe ascuns. În palatul său avea o cămară ascunsă, pe pereții căreia erau așezate două icoane cu Iisus și Fecioara Maria, împodobite cu ar și pietre scumpe. Din toată averea sa obișnuia să împartă săracilor. Deși era o familie avută, aceștia aveau o mare supărare că nu aveau moștenitori. După multe rugăciuni, au avut un fiu: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. Pe ascuns, ei au chemat un preot și alături de câțiva prieteni, în cămara ascunsă l-au botezat.

Citeste si: Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir 26 octombrie 2021. Rugăciunea și Acatistul Sf Dumitru

Și-au crescut fiul în spiritul credinței, l-au îvățat cele bune, dar i-au vorbit și despre ispitele necuratului, despre zei și idoli.

Așa a ajuns să creadă cu tot sufletul în Iisus. După moartea părinților săi, Sfântului Dimitrie i-a rămas nu doar averea, ci și dorința faptelor bune.

După moartea tatălui său, împăratul Maximilian i-a încredințat Tesalonicul. A devenit cunocut pentru faptele sale bune și s-a făcut cunoscut împăratului că este creștini și s-a mâniat foarte tare. Înainte, însă, el i-a încredințat toată averea sa, aurul, argintul, hainele să le împartă la cei nevoiași, slujitorului său Lupul.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Împăratul Maximilian l-a chemat pe Sfântul Dimitrie și l-a întrebat dacă cele auzite sunt adevărate. Sfântul a mărturisit, iar împăratul a decis să fie dus nu într-o tremniță, ci într-o baie mare și veche, aproape de palatele unde stătea împăratul.

Citeste si: Pelerinaj Sfantul Dumitru 2021. Programul slujbelor, dar şi condiţiile de participare la pelerinaj

Pe 26 octombrie, ostașii au intrat peste Sfântul Dimitrie în temniță și l-au împuns cu sulițele. De față la moartea sa a fost și slujitorul Lupul, cel căruia îi încredințase moștenirea sa, și a luat haina și inelul pătate de sânge ale sfântului și a continuat să facă minuni. Afând împăratul, a dat poruncă să-i fie tăiat capul.

Minunie Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Calendar Creștin Ortodox 26 octombrie 2021. Este sărbătoare cu cruce roșie: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Calendar Creștin Ortodox 26 octombrie 2021. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

[Sursa foto: Captură YouTube]

Deasupra mormântului Sfântului Dimitrie s-a zidit o biserica în care se săvârșeau multe minuni. Un mare boier, numit Leontie, care suferea de o boală grea și fără leac, a mers la biserică. Când a intrat în biserică, a fost așezat pe locul unde au fost îngropate moaștele sfântului și a primit tămăduire și a plecat sănătos. În semn de mulțimire, el a vrut să zidească o biserică și mai mare. Când a început să rărâme biserica mică, au fost descoperite sfintele moaște întregi și neputrezite, din care a izvorât mir care a umplut întreaga cetate cu mireasmă frumos mirositoare. Tot poporul s-a adunat, moaștele au fost scoase din pământ și mulți oameni s-au vindecat de boli prin ungerea cu mirul care izvora de acolo.

Citeste si: Sfantul Dumitru 2021. Ce se dă de pomană la sărbătoarea Sfinților Dimitrie

După ce Leontie a ridicat biserica mare, moaștele au fost puse într-o raclă ferecată cu aur și decorată cu pietre prețioase.

Apoi a fost foamete mare în Tesalonic. Oamenii mureau pe capete de foame. Se spune că Sfântul Dimitrie s-a arătat pe mare unor oameni pe corabie și le-a indicat să meargă cu grâul pe care îl cărau, în Tesalonic. Așa a izbăvit cetatea de foamete.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Pelerinaj Sfantul Dumitru 2021. Programul slujbelor şi condiţiile de participare la pelerinajul din București

Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir 2021. Rugăciune grabnic ajutătoare către Sf. Dumitru

Sfântul Dumitru, 27 octombrie 2021. Cea mai importantă rugăciune către Sf. Dimitrie cel Nou

Horoscop 4 Decembrie 2021: astăzi, ești hotărât: totul sau nimic

Șoc în România. Anunț despre președintele României: "Klaus Iohannis nu e în stare"

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Vedeta noastră, șocată în proria casă, în miez de noapte. Surpriza neplăcută care o aștepta în living

Mister elucidat! Anamaria Prodan a aflat cine ”a scăpat” pozele cu ea dezbrăcată: ”Va plăti. În timp foarte, foarte scurt”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies