Calendar Creștin Ortodox, 27 martie 2021. Ce mare sfânt este sărbătorit astăzi

Creștinii sărbătoresc un mare sfânt sâmbătă, 27 martie 2021.

Cine este Sfânta Muceniţă Matroană din Tesalonic
Autor: Loredana Dobre

In articol:

În fiecare an, în data de 27 martie, potrivit Calendarului Creștin Ortodox, enoriașii o sărbătoresc pe Sfânta Muceniţă Matroană din Tesalonic.

Calendar Creștin Ortodox, 21 ianuarie. Cine este Sfânta Muceniţă Matroană din Tesalonic

Sfânta Matroană a fost o copilă săracă şi orfană, roabă în casa unei evreice cu suflet rău, din Tesalonic. Când Pautilla, stăpâna Matroanei a auzit că aceasta merge în ascuns la biserică, i-a zis: „Pentru ce n-ai mers la sinagogă a noastră, ci te-ai dus la biserică creştinească?”

Citeste si: Anamaria Rosa Preda, mesaj dur pentru artiștii care o plâng pe Cornelia Catanga! "Câți dintre ei au întrebat-o dacă are nevoie de ceva?!"

La această întrebare Matroană a răspuns: „De vreme ce Dumnezeu este în biserica creştinească, iar de la sinagoga iudaică s-a depărtat, nu mă duc la sinagogă, ci la biserică”.  Apoi, Pautilla a încuiat-o într-un loc întunecos, a legat-o de mâini şi a lăsat-o fără mâncare.

Însă, Matroană şezând în genunchi la rugăciune, legăturile au căzut de la mâinile ei prin puterea lui Dumnezeu, scrie crestinortodox.ro.

Cine este Sfânta Muceniţă Matroană din Tesalonic

Sfânta a mai fost încuiată şi înfometată de două ori și a murit din cauza foamei. Trupul sfintei a fost aruncat de Pautilla într-o prăpastie. Creştinii au luat trupul muceniţei şi l-au îngropat. Episcopul cetăţii aflând că la mormântul muceniţei Matrona se fac mari minuni, a ridicat o biserică deasupra lui.

Canon de rugăciune către Sfânta Muceniţă Matroana din Tesalonic

Troparul Sfintei Muceniţe Matroana din Tesalonic, glasul al 4-lea:

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Matroana, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție.

Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 4-lea.

Irmosul:

Citeste si: Exclusivitate națională! Înregistrare telefonică incendiară cu Sergiu, tăticul călăreț de la Iași, după mega-scandalul iscat de vânzarea casei cumpărate din donații. Ce zice despre Cătălin Moroșanu, vedeta care i-a fost alături – FOTO-VIDEO- bzi.ro

Adâncul Mării Roşii, cu picioare neudate trecându-l pedestru Israel cel de demult, cu mâinile lui Moise, în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustiu a biruit-o.

Stih: Sfântă Muceniţă Matroana, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Cu Dumnezeieştile Cete ale celor fără de trup, dănţuieşti împrejurul Pricinuitorului a toate, Dumnezeu şi bucurându-te cu adevărat de Strălucirea cea Dumnezeiască, lumi­nează pe cei ce te laudă pe tine. 

Citeste si: De ce a murit, de fapt, Cornelia Catanga! Artista suferea enorm! Exclusiv

Stih: Sfântă Muceniţă Matroana, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Hristos, Dumnezeu, Cel Ce a binevoit a primi chip de rob, vrând să-l slobozească pe aces­ta din stricăciune şi din legă­turile morţii, pe tine, muceniţă, din jugul robiei lui te-a slobozit şi mireasă te-a logodit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Firea femeiască, îmbărbă­tată fiind cu harul, prin slăbi­ciunea trupului a doborât, cu Putere Dumnezeiască, semeţia cea plină de îngâmfare, care se lăuda mai înainte fără de mă­sură că va nimici marea.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).Uşa pogorârii Tale celei către noi, Doamne, Te-a arătat în Chip Strălucit, mai presus de fire, pe Tine, Iubitorule de oameni, Cel Ce Te numeşti în Chip Tainic Ră­sărit de Soare şi Lumină, îndoit cu firea.

Cine este Sfânta Muceniţă Matroană din Tesalonic

Cântarea a 3-a. Irmos: Se veseleşte de Tine...

Stih: Sfântă Muceniţă Matroana, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Cu tăria gândului ai răb­dat chinuirea cumplită a celei nelegiuite şi crude, păti­mind, Muceniţă Matroana, Preafericită.

Citeste si: Elena Merișoreanu, dezvăluiri șocante după moartea Corneliei Catanga: „Și soțul ei are Covid!”

Stih: Sfântă Muceniţă Matroana, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Simţind durerile biciuirilor, le-ai suferit plină de răbdare şi în locul întunericului cel pi­păit, Dumnezeiască Strălucire ai primit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Izvoarele sângelui tău au stins focul nelegiuirii, iar pe credin­cioşi i-a adăpat cu apele dreptei credinţe. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei). Pe tine, Lespede şi Chivot, Ceea ce ai primit în pântece pe Cuvântul lui Dumnezeu Cel fără de început, Dumnezeieşte te lău­dăm, Preacurată.

Irmosul:

Se veseleşte de Tine, Bise­rica Ta, Hristoase şi strigă: Tu eşti Puterea şi Scăparea şi Întărirea mea, Doamne.

 

SURSE: crestinortodox.ro, dexologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Angajații de la Spitalul Filantropia, acuzați că ar întreține relații intime prin săli și ar fura medicamente: "Acolo se petreceau partidele..."

Cuza de la Noaptea Târziu, implicat într-un accident de mașină! În ce stare se află: „Din spate m-a luat”

Anunțul momentului în România! Carantina se prelungește cu 7 zile

Iată care este moștenirea pe care Prințul Philip a lăsat-o!

Pericol nuclear aproape de graniţele României?! Rusia ar putea lua o decizie teribilă în Crimeea

Diana Șoșoacă BĂTUTĂ măr de o altă femeie celebră! Cum s-a ajuns la un scandal fără precedent

Descoperire uriașă făcută de cercetătorii români. Istoria va fi rescrisă după acest anunț

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies