Calendar Creștin Ortodox, 27 noiembrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi și ce sfinți sunt pomeniți

Calendar Creștin Ortodox, 27 noiembrie 2021. Sâmbătă este sărbătoare și este dezlegare la pește.

Autor: Daniela Radan

In articol:

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe 27 noiembrie sunt pomeniți Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul și Sfinții Cuvioși Natanael și Pinufrie.

Calendar Creștin Ortodox, 27 noiembrie 2021. Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul

Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul a trăit în secolul al IV-lea, în cetatea persană Bitlava și a fost dregător la curtea regelui Isdegherd I (399-420). Acesta provenea dintr-o familie de creștini, însă la momentul deschiderii unui război contra creștinilor, Iacob s-a închinat și a dus jertfe idolilor. Mama și soția Sfântului Mucenic au rămas dezamăgite profund de alegerea făcută și i-au trimis o scrisoare: „O, ticălosule! Pentru ce ai lăsat pe Dumnezeu, Împăratul Cerului, pentru cinstirea omenească? Căci făcând după plăcerea împăratului acestuia vremelnic, ai pierdut viața cea fără de moarte. Și slujind împăratului acestuia stricăcios, te-ai lepădat de Cel nestricăcios. Ai schimbat adevărul pe minciună, lăsând credința în Hristos și ai primit înșelăciunea diavolească.”

Citeste si: Postul Crăciunului 2021. Câte zile durează Postul Nașterii Domnului

La citirea cuvintelor mamei, Iacob a regretat cu tot sufletul că a păcătuit și a mers în fața fiului regelui Isdegherd, devenit acum rege, pentru a-și mărturisi credința în Hristos.


Bahram al V-lea (420-438) a ordonat atunci să i se taie fiecare încheietură din trup lui Iacob, iar mai apoi capul. Astfel, Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul a luat cununa nestricăcioasă a nevoinței pentru Hristos, la 27 noiembrie, în anul 421.
O parte din moaștele Sfântului Mare Mucenic Iacob Persul se află pe teritoriul țării noastre, la Mănăstirea Dragomirna, iar alte părți se află în Muntele Athos, Cipru și Rusia.

Calendar Creștin Ortodox, 27 noiembrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi și ce sfinți sunt pomeniți

Viața Sfântului Mare Mucenic Iacob Persul

[Sursa foto: doxologia.ro]

Canon de rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul

Troparul Sfântului Mare Mucenic Iacob Persul, glasul al 4-lea:

Cu mucenicia cea neobişnuită şi înfricoşătoare şi cu vitejiile răbdării, pe toţi i-ai minunat, mult pătimitorule, cu tăierea fiecărei părţi din trup, rugăciuni de mulţumire preaminunat ai dat către Dumnezeu. Pentru aceasta în pătimirea ta cunună ai luat şi te-ai suit către Scaunul Împăratului Ceresc al lui Hristos Dumnezeu, Sfinte Iacov.

Pe Acela roagă-L să mântuiască sufletele noastre.

Citeste si: Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea. Rugăciune grabnic ajutătoare

Cântarea 1, glasul al 2-lea.

Irmosul:

Veniţi popoarelor să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărţit marea şi a trecut pe poporul pe care l-a izbăvit din robia egiptenilor, că S-a preamărit.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Iacov, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: Vila în care VIP-urile petreceau cu escorte de lux a fost închisă de mascați. Afacerea „Mon Amour” era condusă de părinții unui polițist dat afară din sistem...- bzi.ro

Stând acum înaintea Scaunului lui Hristos, purtând cunună, Mărite Mucenice Iacov, cu rugăciunile tale, dă-mi lumină strălucitoare şi har din ceruri.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Iacov, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Răsăritu-ne-ai ca nişte zori mult luminoase, ieşind de la Răsărit şi ai luminat Biserica lui Hristos cu strălucirea patimilor tale, Fericite Iacov.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Arătând împotrivire de tânăr ca un biruitor, te-ai învrednicit de lauda şi de răsplata celor desăvârşite şi măririi celei veşnice, Mucenice Iacov.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Trâmbiţe prooroceşti te-au propovăduit pe tine mai înainte, învăţând Taina care s-a făcut cu tine, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, văzând de departe minunile tale.

 

Cântarea a 3-a. Irmos: Întăreşte-ne pe noi întru...

Stih: Sfinte Mare Mucenice Iacov, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Făcutu-te-ai ca o viţă aleasă a lui Hristos, curăţit cu secera chinurilor şi aducând multă roadă, te-ai dus la linurile Mântuitorului.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Iacov, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Înţelepţeşte ai trecut cu vederea cele ce se strică şi lesne se risipesc, ale celor curgătoare, purtătorule de cunună. Şi ca un isteţ ai ales mai de cinste nemişcarea celor ce pururea sunt stătătoare.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Tăindu-ţi-se trupul din cruzimea tiranilor, ţi s-au pricinuit cununi, Luminate Iacov şi îndulcirea desfătării Raiului.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Miluitu-s-a cu adevărat omenirea, prin Dumnezeiasca ta naştere, Fecioară, unindu-se după Ipostas cu Stăpânul tuturor, Mireasă a lui Dumnezeu.

Irmosul:

Întăreşte-ne pe noi întru Tine, Doamne, Cel Ce prin Lemn ai omorât păcatul şi frica de Tine o sădeşti în inimile noastre, celor ce Te lăudăm pe Tine.

 

Surse: doxologia.ro, basilica.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies