Calendar Creștin Ortodox 27 octombrie 2021. Este Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște se află în Catedrala Patriarhală

Calendar Creștin Ortodox 27 octombrie 2021. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendar.

Autor: Ioana Stan

In articol:

Calendar Creștin Ortodox 27 octombrie 2021. Astăzi este Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște se află în Catedrala Patriarhală. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendar.

Calendar Creștin Ortodox 27 octombrie 2021. Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor

Calendar Creștin Ortodox 27 octombrie 2021. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendar

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor

[Sursa foto: Captură YouTube]

Dimitrie cel Nou a trăit pe vremea credincioșilor împărați română-bulgari. El s-a născut într-un sat numit Basarabov, care era așezat pe marginea apei Lomului. El a fost mai întâi păstor de vite, apoi a părăsit satul și s-a așezat într-o peșteră din apropiere. Ulterior a decis să se facă monah la mănăstirea din peșteră. A trăit în post și rugăciune până la sfârșitul vieții, sfârșit pe care l-a cunoscut în mijlocul a două pietre.

Citeste si: Pelerinaj Sfantul Dumitru 2021. Programul slujbelor şi condiţiile de participare la pelerinajul din București

După multă vreme, potrivit doxologia.ro, apa Lomului a crescut atât de mult încât a măturat tot, și lemnele, și pietrele din jur. Atunci au căzut în apă și moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou.

Pentru că Dumnezeu a vrut să fie descoperite, i-a apărut în vis îngerul Domnului unei fetițe, care avea o mare suferință. I-a spus că dacă părinții îi vor scoate moaștele din apă, indicându-i și locul, o va tămădui.

Toată adunătura satului, cu preoți și credincioși, s-au strâns la locul indicat de fetiță. Când au găsit moaștele erau acoperit de nămol, iar după ce le-au scos au strălucit ca aurul.

Au dus moaștele în satul lui natal, iar vestea s-a răsândit rapid, până la domnul de la București, care a trimis doi preoți să aducă moaștele în biserica domnească.

Citeste si: Sfântul Dimitrie cel Nou 27 octombrie 2021. Cea mai importantă rugăciune

Între anii 1769 și 1774, în timpul războiului dintre Rusia și Poarta otomană, generalul Petru Salticov a trecut și prin satul Basarabov unde se aflau moaștele.

Generalul a luat moaștele și voia să le trimită în Rusia. Generalul Hagi Dimitrie s-a rugat să nu înstrăineze sfintele moaște și să le dăruiască țării noastre. Și a fost înduplecat și le-a lăsat Țării Românești.

Citeste si: Sfântul Dimitrie cel Nou 2021. Sărbătoare cu cruce roșie și zi de post în calendarul creștin ortodox

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor

Calendar Creștin Ortodox 27 octombrie 2021. Este sărbătoare cu cruce roșie

Astăzi este Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor

[Sursa foto: Captură YouTube]

Troparul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, glasul al 8-lea:

Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Dimitrie, duhul tău.

Cântarea 1, glasul 1. Irmos: Dreapta Ta cea purtătoare...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Dimitrie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pururea fiind cu Dum­nezeu, cu toiagul neador­mitelor tale rugăciuni, pe Faraon cel gânditor, cu toată oas­tea lui îneacă-l, rugămu-ne, pă­rintele nostru, ca să te mărim cu laude.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Dimitrie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: Mesaje de La Mulți Ani de Sfântul Dumitru. Cele mai frumoase urări şi SMS-uri pentru Dimitrie, Dumitra, Mitu și Dumitrița

Rod bun din părinţi binecredincioşi născându-te, Părinte Dimitrie, iar mai ales prin Sfântul Duh şi prin Botez renăscându-te, ai ajuns la mă­sura vârstei plinirii lui Hristos.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Edenul încă de aici l-ai do­bândit cu blândeţe şi smerenie vieţuind; unde acum locuind şi îndulcindu-te de faţa Stăpânu­lui, stăruitor roagă-L pentru noi, Sfinte Dimitrie.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox NOIEMBRIE 2021. Cele mai importante sărbători ale lunii noiembrie

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

David mai întâi, strămoşul tău, Împărăteasă te-a numit şi Munte Închegat, în care bine a voit Dumnezeu a locui cu Trup omenesc. Deci şi noi, Preacurată, Născătoare de Dumnezeu, te vestim.

Catavasia:

Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împără­tesei Maici; şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Pelerinaj Sfantul Dumitru 2021. Programul slujbelor şi condiţiile de participare la pelerinajul din București

Prognoza meteo ANM, marți, 26 octombrie 2021. Vezi cum va fi vremea astăzi în România

Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir 2021. Rugăciune grabnic ajutătoare către Sf. Dumitru

Horoscop 4 Decembrie 2021: astăzi, ești hotărât: totul sau nimic

VESTE BUNĂ pentru absolut toată România! Schimbarea uriașă anunțată de Alexandru Rafila: Va fi TOTAL GRATUIT

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Doliu uriaș în România: Miliardarul a murit în chinuri. „Îngerul” copiilor nevoiași a lăsat un gol imens în sufletul tuturor FOTO

Mister elucidat! Anamaria Prodan a aflat cine ”a scăpat” pozele cu ea dezbrăcată: ”Va plăti. În timp foarte, foarte scurt”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies