Calendar Creștin Ortodox, 27 septembrie 2021. Ce mare sărbătoare este astăzi

Creștinii sărbătoresc un mare sfânt luni, 27 septembrie 2021!

Autor: Loredana Dobre

In articol:

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe data de 27 septembrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Calendar Creștin Ortodox, 27 septembrie 2021. Cine a fost Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul 

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul s-a născut în anul 1650. După ieşirea din robia turcă, a învăţat caligrafia, pictura, sculptură şi limbile greacă, arabă, turcă. Potrivit crestinortodox.ro, el a fost adus în Tara Românească în jurul anului 1690 de domnitorul Constantin Brancoveanu.

Citeste si: Rugăciune pentru călătorie. Cum te rogi atunci când mergi la drum

În anul 1691, Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul ajunge conducătorul tipografiei de la Bucureşti, ca după cinci ani, în 1696, să fie numit egumen al Mănăstirii Snagov, unde va întemeia o nouă tipografie. În anul 1705, este ales episcop al Râmnicului, iar în 1708 devine mitropolit al Ţării Româneşti.

Cine a fost Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul 

Sfântul Antim a tipărit 30 de cărţi în limba greacă, 22 în română, una în slavonă, 6 slavo-romane, 2 greco- arabe, una greco-română şi una greco-slavo-română, în total 63 de cărţi. Ele au fost tipărite la Bucureşti, Snagov, Râmnic şi Târgovişte.

Acuzat că ar fi avut legături cu austriecii şi că ar fi uneltit împotriva lui Nicolae Mavrocordat şi a turcilor, Sfântul Ierarh a fost arestat. Patriarhul ecumenic l-a caterisit şi a fost condamnat la exil în Muntele Sinai. Turcii care îl duceau spre locul exilului l-au ucis pe drum, iar trupul său a fost aruncat în râul Tungia. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinţilor pe 21 iunie 1992.

Acatistul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul

Condac 1:

Ție Ierarhule Antim, înfloritul bărbat al Iviriei, răsădit peste hotare în pământul cel bun, rod și mai mult să aduci, și noi cinstirea noastră îți aducem: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taină a lui Hristos!

Icos 1:

Din părinți preacinstiți născut, luat în robie de agareni de copil, dus la Constantinopol, harul lui Hristos te-a ocrotit, ca să fii lucrătorul celor sfinte, chiar în mijlocul celor potrivnici.

Bucură-te, cel ocrotit de har; Bucură-te, cel ales de Însuși Hristos; Bucură-te, cel dăruit cu multe daruri; Bucură-te, că limbile străine repede ai învățat; Bucură-te, că multe meșteșuguri ai deprins; Bucură-te, că tipărirea de cărți, cel mai mult te-a atras;

Citeste si: Rugăciunea copiilor pentru părinți. Cât de important este să ne rugăm pentru cei care ne-au adus pe lume

Bucură-te, că prin aceasta iubitor de învățătură sfântă te-ai arătat; Bucură-te, că din tinerețe sufletul ți-ai sfințit; Bucură-te, cel pecetluit de cuvântul lui Hristos; Bucură-te, chip de credincioșie evanghelică; Bucură-te, cel chemat la apostoleasca lucrare; Bucură-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taină a lui Hristos!

Condac 2:

Prin Iconomia lui Dumnezeu, robia ți s-a făcut o și mai mare libertate, că răscumpărat de patriarhia din Constantinopol, ai crescut din plin darurile cele sfinte, în cântarea de: Aliluia!

Citeste si: Gina Pistol și-a luat fiica și-a plecat din casa lui Smiley. Prezentatoarea de la Antena 1 s-a mutat într-un apartament- bzi.ro

Icos 2:

Domnitorul Brâncoveanu văzând în tine pe omul lui Dumnezeu, ca pe o comoară în Țara Românească te-a adus și cu adevărat mărgăritar de mare preț te-ai dovedit. Bucură-te, sămânță bună a lui Hristos; Bucură-te, sămânță ce pământ bun aștepta; Bucură-te, că ai crescut chiar printre spini; Bucură-te, că ai răsărit chiar pe drumul călcat în picioare; Bucură-te, minune creștină; Bucură-te, lumină în întunericul păgân; Bucură-te, făclie ce se pune la înălțime; Bucură-te, vestirea celor de sus; Bucură-te, bucuria coborâtă din cer; Bucură-te, și bucuria pentru cei de pe pământ; Bucură-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taină a lui Hristos!

Condac 3:

Chemat în Țara Românească, o mare lucrare Dumnezeu cu tine a orânduit, că doar un mare suflet putea să lupte cu ascunzișurile vremurilor greu încercate, în cântarea de: Aliluia!

Icos 3:

În taina pământului românesc, mulți sfinți au venit și mulți au crescut și roduri multe au făcut ca slava lui Hristos să strălucească din plin. Bucură-te, cel chemat peste hotare; Bucură-te, cel chemat de domnitorul românesc; Bucură-te, cel cu darul cărturăresc înzestrat; Bucură-te, prin acesta, al lui Hristos chip; Bucură-te, al evangheliei vestitor; Bucură-te, că și în cărți ai întipărit-o; Bucură-te, iubitor de propovăduirea cea sfântă; Bucură-te, cel binecuvântat de sus; Bucură-te, că și la slujirea bisericii ai fost ales; Bucură-te, vrednicule de altarul cel mare; Bucură-te, omul lui Dumnezeu la vremuri grele; Bucură-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taină a lui Hristos!

Condac 4:

La „răscruce de vremi” fiind însăși lumea, de multe vrăjmașii te-ai lovit, „că roata strâmbă a istoriei” calcă fără milă peste tot, dar tu cu darul lui Hristos, cele sfinte ai păzit, în cântarea de: Aliluia!

Icos 4:

Răutatea aprigă și vicleană, multe suferințe ți-a pricinuit și doar prin tăria credinței ai putut pe toate să le rabzi și din ele să scapi neatins. Bucură-te, corăbierul iscusit de pe „marea istoriei”; Bucură-te, iscusitul înotător printre stâncile abrupte; Bucură-te, astfel, salvatorul bisericii; Bucură-te, credincioșie de neabătută ortodoxie; Bucură-te, înțelepciunea cea sfântă; Bucură-te, stricarea planurilor vrăjmașe; Bucură-te, tărie printre aprigii distrugători; Bucură-te, tăcere lucrătoare; Bucură-te, cel mereu primejduit; Bucură-te, cel mereu nedreptățit; Bucură-te, al lui Hristos lucrător de taină; Bucură-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taină a lui Hristos!

Condac 5:

La vremuri grele și oameni mari trebuie, și tu, sfinte Antime, ai fost ales să fii un asemenea luptător cu bărbăția întreagă, în cântarea de: Aliluia!

Icos 5:

Suferințele, primejdiile și răutățile de la tot pasul, ți-au fost povară întregii vieți, „mucenicie tăcută”, dar în bucuria iubirii lui Hristos. Bucură-te, iubitorule cu adevărat de Dumnezeu; Bucură-te, al lui Hristos chip de taină; Bucură-te, al bisericii slujitor destoinic; Bucură-te, al altarului preasfânt închinător; Bucură-te, cinstea credinței adânc întemeiată;

Citeste si: Care este numele real al Patriarhului Daniel, conducătorul Bisericii Ortodoxe din România

Bucură-te, smerenie înălțătoare; Bucură-te, sărăcie cu bogăție nepieritoare; Bucură-te, al preasfântului duh chip de adâncime; Bucură-te, priceperea peste mintea omenească; Bucură-te, viață în petrecere de taină; Bucură-te, cu adevărat chemat la sfințenia firii; Bucură-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taină a lui Hristos!

Condac 6:

Doar tu știi cât de greu ți-a fost „drumul Golgotei” ce a trebuit să-l străbați, însă puterea crucii pe „măsura credincioșiei” tale s-a arătat, în cântarea de: Aliluia!

Icos 6:

Fiecare are crucea după „măsura sa” și ție, cel de la „răscruce de vremi”, o „grea cruce” ți s-a dat în lucrarea de taină, pe care cu vrednicie ai împlinit-o. Bucură-te, ierarhul cel de cinste; Bucură-te, ierarhul pe „măsura vremurilor”; Bucură-te, slujire cu multe osteneli; Bucură-te, slujire printre temeri și nădejdi; Bucură-te, credinciosul cel mereu dușmănit; Bucură-te, credinciosul cel mereu prigonit; Bucură-te, străbaterea prin „încurcăturile” lumii; Bucură-te, greaua trecere printre stăpânirile rele; Bucură-te, cernerea continuă dintre bine și rău; Bucură-te, vederea prin negurile furtunoase; Bucură-te, omul ales pentru „vremuri grele”; Bucură-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taină a lui Hristos!

Condac 7:

Între temeri și nădejdi, între primejdii și jertfiri, ți-a fost petrecerea ta, ca vrăjmășia păgână pe ascuns caută distrugerea bisericii sfinte, pe care ai oprit-o, în cântarea de: Aliluia!

Icos 7:

Peste toate opreliștile, multe cărți sfinte ai tipărit că ai iubit cu adevărat cuvântul lui Hristos, făcându-te propovăduitorul său cel râvnitor. Bucură-te, neoprită strădanie pentru cele sfinte; Bucură-te, că în multe cărți tipărite, însuți te-ai întipărit; Bucură-te, prevedere peste „timpuri și vremi”; Bucură-te, că prin tipărirea de cărți, credința ai făcut-o „izvor”; Bucură-te, că apă vie ai făcut să curgă; Bucură-te, cel chemat la lucrarea de mare taină; Bucură-te, cel prin care Hristos și mai mult s-a proslăvit; Bucură-te, amintire ce nu se mai șterge; Bucură-te, pomenire înscrisă în veri; Bucură-te, părintele cărturăriei românești; Bucură-te, chipul cărții vieții; Bucură-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taină a lui Hristos!

 

SURSE: doxologia.rocrestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Școli închise în Timișoara, în alte șapte orașe mari și 71 de comune din România. Ce localitate a înregistrat rata de incidență peste 13 la mia de locuitori

Horoscopul zilei, 27 septembrie 2021. Un nativ face o confesiune șocantă

Medicul Adrian Marinescu trage un semnal de alarmă. Greșeala fatală pe care o fac pacienții Covid care se tratează acasă: "Plămânul se strânge ca o smochină"

Horoscop Zilnic Luni 18 Octombrie 2021: Săgetătorii au o zi plină, Taurilor le recomandam azi să nu intre în discuții financiar

Bombă despre vaccinul Pfizer! S-a aflat adevărul. E vorba de cel mai periculos efect

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Dezvăluiri apocaliptice! Ce ascunde Guvernul României despre pandemie? Un medic de top a spus-o

Ana Muntean, „amanta lui Ciprian Marica”, dezvăluiri inedite despre relația cu fostul fotbalist: „Nu am niciun fel de regret”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies