Calendar Creștin Ortodox 28 noiembrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi. Doi mari sfinți sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă

Calendar Creștin Ortodox 28 noiembrie 2021. Astăzi este dezlegare la pește.

Autor: Daniela Radan

In articol:

În Calendarul Creștin Ortodox, astăzi, 28 noiembrie 2021, sunt pomeniți Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou și Sfântul Mucenic Irinarh.

Calendar Creștin Ortodox 28 noiembrie 2021. Cine au fost Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou și Sfântul Mucenic Irinarh

Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou s-a născut la începutul secolului al VIII-lea în Constantinopol într-o familie de creștini. Acesta a fost călugărit la vârsta de 16 ani, iar la venirea sa la mănăstire, Cuviosul Ioan, văzător cu duhul, i-a zis: „Să te binecuvânteze pe tine Dumnezeu, fiule, și să te facă vas de alegere”. După aceea, Cuviosul Ioan le-a transmis părinților lui Ștefan:  „Într-adevăr s-a odihnit Duhul lui Dumnezeu peste copilul acesta.”
La vârsta de 42 de ani, Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou s-a retras într-o mică chilie și avea să lupte împotriva celor ce distrugeau icoanele. Din motivul că nu se arată credincios împăratului Constantin Copronim (741-775), Sfântul Ștefan a fost închis alături de alți 342 monahi și ucis, pentru că nu voia să se lepede de Hristos.

Calendar Creștin Ortodox 28 noiembrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi. Doi mari sfinți sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă

Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou

[Sursa foto: doxologia.ro]

Sfântul Mucenic Irinarh a trăit în vremea împăratului Dioclețian și era din cetatea Sevastia. Acesta slujea ucigașilor și asista la pedepsele aplicate Sfinților Mucenici, până înr-o zi când Irinarh a fost profund impresionat de cum niște biete femei nu au renunțat la credința pentru Hristos. De atunci, Sfântul Mucenic Irinarh s-a căit pentru cele întâmplate, trecând de partea Domnului Iisus și chiar murind pentru credința în el.

Citeste si: Zile libere decembrie 2021. Vezi în ce zile pică sărbătorile legale, în ultima lună a anului

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou și Sfântul Mucenic Irinarh

Troparul Sfântului Cuvios Mucenic Ştefan cel Nou, glasul al 4-lea:

Pustniceşte mai înainte pregătindu-te în munte, taberele vrăjmaşilor celor netrupeşti cu toată arma Crucii le-ai pierdut, întru tot fericite.

Şi iarăşi spre chinuire bărbăteşte te-ai îmbrăcat, ucigând pe Copronim cu sabia credinţei. Şi pentru amândouă te-ai încununat de la Dumnezeu, Preacuvioase Mucenice Ştefan, pururea pomenite.

Cântarea 1, glasul al 6-lea.

Irmosul:

Ca pe uscat umblând Israel, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ştefan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu bucurie trecând tu pe calea cea strâmtă a nevoinţei, cu întinderea muceniciei tale ai strâmtorat pornirea vrăjmaşilor şi ai moştenit viaţă largă, fericite.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ştefan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Rădăcină neroditoare te-a rodit pe tine mai înainte cea cu numele Anei, ca odinioară pe Samuel şi te-a dat pe tine dar lui Dumnezeu, însemnând darul vieţii tale, înţelepte.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ştefan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Foarte cu sfinţenie mergând la Dumnezeiasca ceată a sihaştrilor, ai strălucit cu virtuţile ca o stea prealuminoasă, luminând tainic pe credincioşi, Cuvioase Ştefan.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ştefan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Chinuindu-ţi trupul cu închisoarea locuinţei celei strâmte, ţi-ai ridicat gândul către cele cereşti, înţelepte, lăţindu-te bine cu suişuri.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Pe Uşa cea Neumblată, pe Locaşul cel Curat al curăţie, pe cea Frumoasă între femei, pe Preasfânta Stăpână, cu glasuri sfinţite să o mărim noi poporul cel sfinţit.

Troparul Sfântului Mucenic Irinarh, glasul al 4-lea:

Mucenicul Tău, Doamne, Irinarh, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Citeste si: Curs valutar BNR, luni, 22 noiembrie 2021. Cât costă astăzi un EURO?

Cântarea 1. glasul al 6-lea.

Irmosul:

Ca pe uscat umblând Israel, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.

Stih: Sfinte Mucenice Irinarh, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

De smintelile vieţii şi de patimile ce mă supără pe mine, alină-mi mintea mea, Mucenice Irinarh şi mă învredniceşte să laud senin sfântă pomenirea ta.

Stih: Sfinte Mucenice Irinarh, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Vitejeşti cununi ca un viteaz luptător luând, Mucenice Irinarh, te-ai mutat de pe pământ la pacea cea fără luptă şi la Lumina Vieţii Cea Adevărată, de Dumnezeu fericite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu izvoarele sângelui stingând văpaia prigonitorilor, ai udat gândurile credincioşilor, ca să înflorească cu dreaptă credinţă dragostea vieţii veşnice, Mucenice Irinarh.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ceea ce ai încăput în pântecele tău pe Cuvântul Cel Neîncăput şi L-ai născut, Cortule în care Dumnezeu a încăput, miluieşte-mă de întreitele valuri ale răutăţilor celor cumplite, care mă îmbulzesc pe mine, Curată.

Tot astăzi sunt pomeniți Sfinții Mucenici care au mărturisit împreună cu Sfântul Ștefan pentru sfintele icoane, Sfinții Mucenici Timotei și Teodor, Petru, Ioan, Serghie, Teodor, Nichifor, Vasile și Toma.

Surse: creștinortodox.ro, doxologia.ro, viațacurată.com

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies