Calendar Creștin Ortodox 29 aprilie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie: Izvorul Tămăduirii. Ce NU ai voie să faci în Vinerea Luminată

Calendar Creștin Ortodox 29 aprilie 2022. Astăzi, în Vinerea Luminată, creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Calendar Creștin Ortodox 29 aprilie 2022. Astăzi este sărbătoare cu cruce roșie, iar Biserica Ortodoxă împreună cu toți creștinii cinstesc Izvorul Tămăduirii.

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Luminată, dar și ce rugăciune e bine să rostești la această sărbătoare.

Calendar Creștin Ortodox 29 aprilie 2022. Ce semnifică sărbătoarea Izvorul Tămăduirii

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii este închinată Maicii Domnului și nu are o dată fixă, fiind trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată. În această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfințire a apei, Agheasma Mică.

Sărbătoarea amintește de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Potrivit digi24.ro, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457- 474), înainte de urcarea sa pe tron, un izvor cu apă vindecătoare. Astfel, mergând împăratul printr-o pădure, a întâlnit un orb rănit care își căuta drumul.

Calendar Creștin Ortodox 29 aprilie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie: Izvorul Tămăduirii. Ce NU ai voie să faci în Vinerea Luminată

Calendar Creștin Ortodox 29 aprilie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie: Izvorul Tămăduirii. Ce NU ai voie să faci în Vinerea Luminată

[Sursa foto: doxologia.ro]

Leon l-a luat de mână pentru a-l ajuta, însă la cererea orbului de a-i da apă, a plecat să caute.

Se spune că împăratul a auzit glasul Maicii Domnului care i-a transmis unde avea să găsească apă pentru a potoli setea orbului şi pentru a-i unge ochii lipsiţi de vedere. Urmând cele auzite, împăratul a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi tămăduitor.

Orbul a scăpat de sete, dar și-a recăpătat și vederea. Se spune că de-a lungul timpului, apa acelui izvor ar fi vindecat multe boli și ar fi tămăduit tot felul de răni și suferințe.

Calendar Creștin Ortodox 29 aprilie 2022. Ce NU ai voie să faci în Vinerea Luminată

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare închinată Maicii Domnului, iar în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie şi se face sfinţirea apei, care se mai numeşte şi aghiasmă mică.

În această zi femeile NU trebuie să spele, să calce sau să croiască îmbrăcăminte, pentru că se spune că lucrul făcut în ziua sfântă nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

Totodată, oamenii NU au voie să se certe şi nici să îl pomenească pe necuratul.

Nu se dă nimic cu împrumut de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, ca să nu se lege farmecele de tine. Menționăm că la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, este interzis să se facă treburi casnice sau să se lucreze la câmp.

Citeste si: Bogdan Mocanu, clipe grele după ce a fost atacat în club: „Poate să conducă și până la amputarea brațului”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

În plus, aghiasma NU se bea pe stomacul plin. Aghiasma Mică se consumă dimineaţa pe nemâncate.

Citeste si: Când se spală în Săptămâna Luminată? Superstiții în primele zile de după Paște

Calendar Creștin Ortodox 29 aprilie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie: Izvorul Tămăduirii. Ce NU ai voie să faci în Vinerea Luminată

Calendar Creștin Ortodox 29 aprilie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie: Izvorul Tămăduirii. Ce NU ai voie să faci în Vinerea Luminată

[Sursa foto: PixaBay]

Calendar Creștin Ortodox 29 aprilie 2022. Rugăciune la Izvorul Tămăduirii

„Preacurata, preanevinovata, preamilostiva, prealăudata, pururea Fecioară Născătoare de Dumnezeu Mărie, izvor al dumnezeieștii tămăduiri, grabnic ascultătoare și eliberatoare, apărătoare nebiruita a creștinilor, mijlocitoare statornică către făcătorul, nădejdea, acoperământul și ajutorul celor ce aleargă la ține, îți cer dumnezeiască ta înțelegere. Nimeni din cei ce au venit la ține nu a ieșit afară lepădat, curată Fecioară Născătoare de Dumnezeu, ci, cerând harul, a primit darul cererilor celor de folos.

Și noi, păcătoșii și nevrednicii robii tăi, intrând cu nevrednicie în preacurata ta casă, în această sfântă mânăstire, alergăm către tine, scăparea noastră, apă­rătoarea noastră, nădejdea, acoperământul, ajutorul nostru, iar tu, ca Maica noastră duhovnicească, preaiubitoare și preamilostivă asculți cererile noastre.

În aceste zile viclene, când, după cum profetul David zicea, cel cuvios pe pământ nu mai este și tot omul este mincinos, iar cei ce fac binele au pierit, căci până la unul cu toții s-au sfârșit; când a fugit dragostea celor mulți, pentru că s-a înmulțit fărădelegea, credința s-a micșorat și după cuvântul de-Dumnezeu-propovăduitorului Pavel, gura lui Hristos, oamenii au devenit – unii mai mult, iar alții mai puțin – iubitori de sine, iubitori de argint, înșelători, trufași, hulitori, nemulțumitori, neștiutori, neînfrânați, neiubitori de bine, trădători, iubitori de plăcere, având doar chip de evlavie și nu și lucrare a acesteia;

deci în această stare de plâns a oamenilor din această generație vicleană și păcătoasă, a găsit prilej potrivit în­cepătorul întunericului, adâncul urâciunii, șarpele cel din vechime, stricatul, vicleanul și prearăul diavol că să-și arunce toate puterile lui, toate oștile lui, toți slujitorii lui văzuți și nevăzuți asupra Bisericii Ortodoxe, asupra preacuratei și nenuntitei mirese a Lui Hristos, ca fiarele cele sălbatice urlând și ca lupii cei sălbatici apucând și sfâșiind și împrăștiind oile.

iar cei rânduiți de Domnul pentru a se îngriji și a păzi oile, cu puține excepții, s-au făcut ajutători ai stăpânului întunericului, îngrijindu-se cum să predea tur­ma lupilor celor eretici. Alții, văzându-i pe lupi apucând și sfâșiind oile, fiind năimiți, au fugit și au lăsat oile, iar corabia bisericii, din cauza vânturilor celor puternice și a valurilor celor furioase, a multelor răz­boaie văzute și nevăzute, dinăuntru sau dinafară, este în pericol să se scufunde.

Maica noastră duhovnicească, izvorule al tămăduirilor, noi cei mici, cei pă­cătosi, cei nevrednici robi ai tăi și fii ai tăi duhovnicești, mădularele cuvântătoare ale turmei lui Hristos, ale acestei alese a Lui Biserici Ortodoxe, ca niște bolnavi și neputincioși, cu frică de a nu fi sfâșiați de lupii cei turbați, ca niște oameni cu puțină credință, neputând să ne împotrivim mâniei valurilor sălbatice ale ereticilor, scăpăm cu pocăință și cu lacrimi la aju­torul tău cel nebiruit și la acoperământul tău cel tare.

Întinde, Stăpână, acoperământul tău cel tare și ocrotește-ne pe noi, fiii tăi, sub acoperământul aripi­lor milostivirii tale și al dragostei tale de maică și păzește-ne de încornorații cei nevăzuți, care caută să ne sfâșie pe noi. Păzește și mănăstirea ta și fiii tăi de toată erezia cea deșartă, de toată rătăcirea și de orice alt rău.

Citeste si: Săptămâna Luminată. Ce semnificație au primele 7 zile după Paște

Mijlocește către Fiul tău și Dumnezeul nostru pentru iertarea păcatelor noastre, pentru lumânarea sufletelor și a cugetelor noastre, pentru călăuzirea pe calea adevărului, pentru întărirea noastră în adevăra­ta credință ortodoxă și pentru predaniile cele aposto­lice și patristice. Ține-ne pe noi în dragostea cea ade­vărată și curată către această și către aproapele nos­tru, întărește-ne pe noi în tine, spre mărturisirea și spre lupta virtuții și descoperă-ne nouă voia lui Dum­nezeu cea preabună, cea desăvârșită.

Mijlocește către Fiul tău să-i lumineze pe arhierei, să se pocăiască, să se spovedească, să fie apărătorii viteji ai canoanelor și predaniilor apostolice și patristice, și nu înșelători și călcători ai acestora. Să-i lumineze pe mai-marii țării acesteia că să lase necuviința, certurile dintre ei și ambițiile politice, să se înțeleagă, să se împace cu mai-marii bisericii, căci unde sunt trufiile, ambițiile și luptele, acolo este toată stricăciunea.

Să îi unească pe toți întru una sfântă, sobornicească și apostolească biserică, într-o singură credință, într-un botez, pre­cum ne-au predanisit de-Dumnezeu-purtătorii Părinți la cele șapte sfinte sinoade ecumenice. Să ne ierte și să ne mântuiască pe noi toți după marea și bogata Sa milă și să ne învrednicească de bună pocăință, de sfârșit bun și de Împărăția cerurilor. Amin.”

 

Surse: digi24.ro, a1.ro, doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Izvorul Tămăduirii 2022. Când se bea Aghiasma Mică sfințită în Vinerea Luminată

Rugăciune la Izvorul Tămăduirii. Cum să te rogi pentru bunăstare

Când sunt Moșii de vară 2022? Sărbătoarea se mai numește și Sâmbăta Morților

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

ZELENSKI S-A SINUCIS! Vestea cumplită despre președintele Ucrainei. Ce s-a întâmplat, de fapt

Luca, fiul cel mare al lui Laurențiu Reghecampf, prima reacție după ce s-a născut frățiorul său. Ce i-a transmis lui Liam

Putin e terminat! Urmează o înfrângere dezastruoasă în Ucraina. Ce îl așteaptă în următoarele luni pe liderul de la Kremlin

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies