Calendar Creștin Ortodox, 29 ianuarie 2022. Sărbătoare mare astăzi: Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul

Calendar Creștin Ortodox 29 ianuarie 2022. Astăzi este pomenită Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul

Autor: Daniela Radan

In articol:

Conform Calendar Creștin Ortodox 29 ianuarie 2022, astăzi, Biserica Ortdoxă Română pomenește Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul și pe Sfântul Mucenic Filotei.

Totodată, în această zi sunt sărbătoriți: Sfinții Mucenici Sarvil și Vevea, sora lui, Sfântul Cuvios Afraat, Sfântul Cuvios Achepsima, Sfântul Mucenic Varsemeu, Sfântul Mucenic Dimitrie Hiotul, dar și Sfinții Mucenici Silvan, episcopul, Luca, diaconul și Mochie, citețul.

Calendar Creștin Ortodox 29 ianuarie 2022. Despre Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul

Data nașterii a Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul nu se cunoaște cu exactitate, însă data trecerii în neființă este certă, și anume, data de 20 decembrie, anul 107 d.Hr. Potrivit creștinortdox.ro, Ignatie împreună cu Policarp al Smirnei au fost ucenici ai Sfântului Ioan Evanghelistul. Tradiția spune că Sfântul a fost hirotonit episcop de către Sfântul Apostol Petru.

De asemenea, despre acesta se mai cunoaște și că numele său „Teoforul” înseamnă „purtător de Dumnezeu”.
Tot tradiția spune că Mucenicul Ignatie Teoforul ar fi fost copilul pe care Hristos l-a luat în brațe pentru a-l arăta ucenicilor Săi drept model de smerenie (Matei 18, 2-4), notează aceeași sursă citată.

Calendar Creștin Ortodox 29 ianuarie 2022. Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul

Calendar Creștin Ortodox 29 ianuarie 2022. Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul

[Sursa foto: doxologia.ro]

Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul a suferit o moarte martirică în timpul împăratului Traian. Astfel că, acesta a fost arestat împreună cu alți creștini în timpul persecuției din Antiohia, urmând a fi pedepsit cu moartea, prin aruncarea la fiare în amfiteatrul de la Roma. Câțiva creștini au adunat rămășițele sale și le-au dus în Antiohia. În acest fel, anual, la data de 29 ianuarie Biserica Ortodoxă Română pomenește și sărbătorește aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul de la Roma la Antiohia.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox 27 ianuarie 2022. Este sărbătoare cu cruce neagră: Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

Canon de rugăciune la Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul

Tropar la Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul, glasul al 4-lea:

Citeste si: Ce se intampla daca iti dai cu bicarbonat de sodiu pe buze: trucul care te scapa de o problema ce apare foarte des- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Citeste si: Urări de Sfinții Trei Ierarhi 2022. Mesaje de La Mulți Ani! Felicitări şi SMS-uri pentru Vasile, Grigorie și Ioan

Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Adâncul Mării Roşii...

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Îndreptând către fapta cea bună viaţa mea, luminează-mă cu lumina harului, care locuieşte întru tine, purtătorule de Dumnezeu, Sfinţite Mucenice Ignatie; şi tulburarea patimilor, cu rugăciunile tale, o risipeşte.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Arătatu-te-ai ca un pământ roditor, care rodeşte însutit sămânţa lui Hristos; a Celui Ce adapă sufletele cu ploaia Duhului, purtătorule de Dumnezeu, Sfinte Ignatie.

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Stăpânul şi Dumnezeul a toate pricepând cu Puterea Sa, cea mai înainte cunoscătoare, frumuseţea sufletului tău, purtătorule de Dumnezeu, Sfinte Ignatie, te-a luminat cu Razele Duhului cele Dumnezeiesc Strălucitoare.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Luminat fiind de Razele Soarelui Celui Duhovnicesc, preaînţelepte, ai pornit de la Răsărit ca soarele cel văzut, luminând cu propovăduirea ta întunericul Apusului.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Născut-ai, Preacurată, pe Unul din Treimea Cea mai presus de toate; Acela S-a arătat din tine, asemenea cu noi în Trup, cu bunăvoirea Tatălui şi cu împreună lucrarea Preasfântului Duh, Mireasă Dumnezeiască.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox FEBRUARIE 2022. Vezi pe ce dată sunt Moșii de iarnă

Citate celebre ale Sfântului Ioan Gură de Aur. Îl sărbătorim pe 27 ianuarie

Sfinții Trei Ierarhi 2022. Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Vestea dimineții despre Elena Udrea! Avocatul său a făcut marele anunț

Vești bune pentru mulți români: din iunie se dau lunar tichete în valoare de 250 de lei. Cum se intră în posesia lor

Revoltă la Sankt Petersburg! Poporul rus a scandat: „La naiba cu războiul lui Putin!”. VIDEO-FOTO

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies