Calendar Creștin Ortodox 3 iulie 2022. Cruce cu roșu. Ce e bine să faci azi

Calendar Creștin Ortodox 3 iulie 2022. Astăzi este sărbătoare cu cruce roșie. Iată ce e bine să faci!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Calendar Creștin Ortodox 3 iulie 2022. În această zi este sărbătoare cu cruce roșie, iar Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfântul Mucenic Iachint și Sfântul Ierarh Anatolie, patriarhul Constantinopolului.

Vezi ce e bine să faci în zi de mare sărbătoare!

Calendar Creștin Ortodox 3 iulie 2022. Cine a fost Sfântul Mucenic Iachint

Sfântul Mucenic Iachint a fost slujitor al meselor imperiale, în timpul domniei împăratului Traian. Se spune că din cauza neparticipării sale la o jertfă adusă de împărat idolilor și a aflării că este creștin, Iachint a fost aspru bătut și biciuit. Acesta a fost întemnițat, iar drept mâncare primea doar carnea adusă ca jertfă idolilor.

Sfântul Iachint a refuzat să se hrănească cu ea și a pierit de foame. Ulterior, când unul dintre străjeri a venit să îi aducă aceeași mâncare, acesta a găsit temnița luminată în chip minunat și doi îngeri care stăteau lângă sfânt. Creștinortodox.ro notează că unul dintre sfinți acoperea trupul lui Iachint cu o haină prealuminoasă, iar celălalt îi punea pe cap o cunună prea minunată.

La auzirea celor întâmplate, împăratul a poruncit ca trupul mucenicului să fie aruncat în pustiu, drept mâncare pentru animalele sălbatice. Moaștele sale au fost găsite și luate din pustiu de preotul Timotei, o rudă a Sfântului Mucenic Iachint.

sarbatoare 3 iulie

Calendar Creștin Ortodox 3 iulie 2022. Cruce cu roșu. Ce e bine să faci azi

[Sursa foto: doxologia.ro]

Calendar Creștin Ortodox 3 iulie 2022. Ce e bine să faci azi

Astăzi, 3 iulie 2022, este Duminica a 3-a după Rusalii și sunt prăznuiți Sfântul Mucenic Iachint și Sfântul Ierarh Anatolie, patriarhul Constantinopolului.

În această zi, creștinii ortodocși trebuie să respecte cu sfințenie anumite lucruri, astfel că, în ziua de duminică nu se muncește, ea fiind denumită de Dumnezeu ziua odihnei: „Şase zile să lucraţi, iar ziua a şaptea este ziua odihnei, adunare sfântă a Domnului: nici o muncă să nu faceţi; aceasta este odihna Domnului în toate locuinţele voastre” (Levitic 23, 3).

Cu alte cuvinte, în ziua de 3 iulie 2022 este interzisă munca de orice fel, fie reparat lucruri, fie băgat la spălat, fie orice altă activitate din gospodărie.

În această zi e bine să rostești rugăciuni pentru sănătate, prosperitate și liniște sufletească și nu se vorbește de rău aproapele.

Citeste si: Rugăciuni înainte de Spovedanie. Cum să te rogi înainte să-ți mărturisești păcatele

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Iachint

Troparul Sfântului Mucenic Iachint, glasul al 4-lea:

Mucenicul Tău, Doamne, Iachint, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri.

Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

 

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând, israeliteanul striga: Mântuitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm.

Stih: Sfinte Mucenice Iachint, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: Accident teribil în Suceava! Un tânăr a murit lângă iubita sa, după ce s-au răsturnat cu motorul în afara şoselei. În ce stare se află tânăra- kanald.ro

Citeste si: UPDATE/FOTO/VIDEO- O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a fost văzută de mai mulți trecători care au apelat 112: „S-ar fi putut întâmpla peste noapte”- stirilekanald.ro

Pe tine, mucenice, cel ce prin strălucire te-ai făcut piatră de mult preţ dumnezeieştii Biserici, te chem să fii acum ajutător mie, cel ce te laud pe tine.

Stih: Sfinte Mucenice Iachint, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Părăsind mărirea cea pământească, ai moştenit slava cea cerească, fiind pururea împreună cu Stăpânul tuturor, purtătorule de cunună, mucenice mărite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Pentru Hristos bărbăteşte stând împotriva înşelăciunii, ai arătat tinereţea vârstei şi vitejia cugetului, mucenice purtătorule de chinuri.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ziditorul tuturor celor ce sunt, sălăşluindu-Se în pântecele tău, S-a întrupat pentru mântuirea oamenilor, Maica lui Dumnezeu, făcându-Se pe Sine ceea ce suntem noi.

Citeste si: 5 mănăstiri frumoase de lângă București pe care trebuie să le vizitezi

Cântarea a 3-a. Irmos: Tu eşti Întărirea...

Stih: Sfinte Mucenice Iachint, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind tânăr şi împodobit cu înţelepciunea, te-ai arătat cu adevărat că ai minte de bătrân, mucenice al lui Hristos.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Muceniceşte petrecând călătoria, cu grăbire ai ajuns la vitejiile mucenicilor şi la încununarea cea cinstită.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Prin rugăciunile tale, Preacurată, către suirea cea cerească îndreptează pe cei ce cu bună credinţă te mărturisesc pe tine, Născătoare de Dumnezeu, ceea ce eşti plin de har.

Irmosul:

Citeste si: „Cum să te îneci la mal, ditamai femeia? Nu știți ce e aici noaptea.” Noi detalii ies la iveală în cazul lui DJ Lalla! Paznicul plajei unde tânăra a fost găsită lansează o ipoteză șocantă- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: ”Este ținut prizonier. E făcut cu moșmoande!” Oana Zăvoranu imploră vecinii pentru ajutor. Vedeta, convinsă că amanta lui Alex Ashraf face vrăji- radioimpuls.ro

Tu eşti întărirea celor ce aleargă la Tine, Doamne, Tu eşti Lumina celor întunecaţi şi pe Tine Te laudă duhul meu.

 

Cântare a 4-a.

Irmosul:

Auzit-am, Doamne, taina iconomiei Tale, înţeles-am lucrurile Tale şi am preaslăvit dumnezeirea Ta.

Stih: Sfinte Mucenice Iachint, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Înfăşurându-te cu durerile dreptei credinţe, pătimitor după lege preabogat te-ai arătat, neînspăimântându-te de asprimea chinuitorilor.

Stih: Sfinte Mucenice Iachint, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Primind din cer cunună de iachint, cugetătorule de Dumnezeu, ca un ceresc te-ai învrednicit a dănţui împreună cu cetele cereşti.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu cuget viteaz ai propovăduit cuvântul dreptei credinţe şi fiind întărit cu minte neînspăimântată, ai înfruntat pe tiranul.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ceea ce numai tu ai primit pe Atotţiitorul Dumnezeu, de Dumnezeu Fericită, izbăveşte de toată nevoia şi de primejdii pe cei ce te laudă pe tine.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox 1 iulie 2022. Sărbătoare mare: Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți. Ce rugăciune e bine să rostești în zilele de vineri

Sf. Petru și Pavel 2022. Rugăciune grabnic ajutătoare

Explozie în apropiere de sediul Parlamentului de la Ankara. Guvernul denunță un „atac terorist”

Lorena va izbucni în lacrimi! „Va rog frumos să mă votați în Gală să plec acasă!” Aflați cum va reacționa Laurențiu și ce se va întâmpla, sâmbătă, 30 septembrie, în Casa...

Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni

Noi detalii ies la iveală în urma decesului Laurei Roșca! Obiectele personale ale lui DJ Lalla au fost găsite pe o plajă din Mamaia. Tatăl fetei, mărturisiri dureroase despre...

”A venit cu o piedică de mort acasă” Noi detalii șocante ies la iveală despre mariajul dintre Oana Zăvoranu și Alex Ashraf

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies