Calendar Creștin Ortodox 30 iunie 2022. Mare sărbătoare joi. Ce sfinți cinstește Biserica Ortodoxă

Calendar Creștin Ortodox 30 iunie 2022. Iată ce sfinți cinstește Biserica Ortodoxă în zi de mare sărbătoare!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Calendar Creștin Ortodox 30 iunie 2022. Biserica Ortodoxă cinstește în zi de mare sărbătoare pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț și Soborul Sfinților 12 Apostoli.

Vezi detalii!

Calendar Creștin Ortodox 30 iunie 2022. Cine a fost Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț

Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț s-a nevoit în secolul al XIV-lea, mai întâi ca sihastru pe valea pârâului Râmeț din Munții Apuseni, iar apoi ca egumen al Mănăstirii Râmeț din județul Alba. Tradiția spune că Sfântul Ghelasie avea doisprezece ucenici cu care se ruga, postea și săvârșea sfintele slujbe.

Tot tradiția spune că Ierarhul mânca doar sâmbăta și duminica, iar în celelalte zile se hrănea cu Sfintele Taine. Sfântul Ghelasie era considerat atât părintele sihastrilor din Munții Râmeț, cât și al sătenilor din Țara Moților. Se spune că Sfântul Ghelasie a vindecat o mulțime de oameni de duhurile rele prin rugăciunile sale.

De altfel, Sfântul a continuat să facă minuni și după trecere sa la cele sfinte.

Canonizarea sa a avut loc la 20 iunie 1992.

În această zi are loc și pomenirea Sfântului Mucenic Meliton, Sfântului Mucenic Petru din Sinopi, Sfântului Mucenic Mihail, grădinarul și a Soborului Sfinților 12 Apostoli: Petru, Iacov al lui Zevedeu, Ioan, Andrei, Filip, Bartolomeu, Matei, Toma, Iacov al lui Alfeu, Tadeu, Simon Cananeul și Matia, cel ales în locul lui Iuda.

sfantul ierarh ghelasie

Calendar Creștin Ortodox 30 iunie 2022. Mare sărbătoare joi. Ce sfinți cinstește Biserica Ortodoxă

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: 149 de ani de la moartea mitropolitului Andrei Șaguna. 7 instituții prestigioase de învățământ îi poartă numele

Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț

Troparul Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeţ, glasul 1:

De Dumnezeu purtătorule, Părintele nostru Ghelasie, povăţuitorul călugărilor, preoţilor şi credincioşilor, podoaba cuvioşilor şi lauda arhiereilor, sprijinitorul celor în necazuri şi făcătorule de minuni, cu nevoinţele tale chip de sfinţenie te-ai arătat, iar acum cu îngerii în ceruri te veseleşti. Cu aceştia roagă-L pe milostivul Dumnezeu să ne dăruiască nouă pace şi mare milă.

 

Cântarea 1.

Stih: Sfinte Părinte Ghelasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Adunându-ne credincioşii, să cinstim cu laude şi cu cântări după datorie pe Sfântul Ghelasie, făcătorul de minuni ca pe o podoabă a mănăstirii şi a laturii Râmeţului şi povăţuitor al călugărilor.

Stih: Sfinte Părinte Ghelasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: “Felicităăăări!!! Casă de piatră!!!” Ramona Olaru a fost cerută în căsătorie de Cătălin Cazacu- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Cu totul curăţindu-te pe tine însuţi prin înfrânare Preafericite, te-ai arătat locaş lui Dumnezeu şi împreună locuitor cu îngerii.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

În Mănăstirea Râmeţ ai vieţuit şi bună rânduială de slujbe dumnezeieşti ai aşezat pentru toată vremea. Aici prin osteneli de zi şi noapte te-ai făcut mare luminător al călugărilor, pentru care te cinstim cu evlavie Părinte Ierarhe Ghelasie.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Născătoare de Dumnezeu Preacurată, Ceea ce mai presus de fire ai născut întrupat pe Cuvântul Cel Veşnic şi mai presus de toate, pe tine te lăudăm.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox IULIE 2022. Vezi când are loc sărbătoarea Sf. Ilie

Cântarea a 3-a.

Stih: Sfinte Părinte Ghelasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Aţintindu-ţi ochii sufletului către Dumnezeu, pe Dânsul L-ai iubit, părinte şi urând cele pământeşti, viaţă îngerească ai vieţuit în trup şi celei cereşti te-ai făcut părtaş.

Stih: Sfinte Părinte Ghelasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Nu ai suferit să vezi în mănăstirea ta lucruri potrivnice vieţii călugăreşti, aşezând bună rânduială în toate. De aceea ai mustrat cu asprime pe cei ce nu păstrau rânduială vieţii de obşte pe care ai împodobit-o cu virtuţi, Sfinte Ierarhe Ghelasie.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Sfinte Ghelasie, cu sfinţenie ai păstrat rânduială călugărească şi nu ai îngăduit nimănui să săvârşească fapte necuviincioase în mănăstirea ta, pedepsind pe cei ce călcau porunca ta, vrednicule de laudă ierarhe.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ca pe un trandafir din Rai, plin de bună mireasmă, te-a aflat pe tine Cel Curat şi s-a sălăşluit în pântecele tău, umplând pe credincios de bună mireasmă duhovnicească.

 

Cântarea a 4-a.

Stih: Sfinte Părinte Ghelasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind în casa lui Dumnezeu, ai odrăslit buna rodire a faptelor bune şi zburdălnicia trupului ai veştejit cu viaţă sihăstrească.

Stih: Sfinte Părinte Ghelasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu focul dragostei lui Hristos, ai ars spinii patimilor şi pe tine te-ai arătat lăcaş al Duhului Sfânt, vrednicule de pomenire, Părinte Ghelasie.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Femeia cea paralizată fiind dusă prin multe mănăstiri ca să dobândească izbăvire, te-ai arătat ei în vis şi ai povăţuit-o să meargă la Râmeţ unde va fi tămăduită. Şi aflând ea acea vatră de trăire călugărească, a găsit alinare sufletului şi putere trupului dosădit.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Mantie de porfiră tainică s-a ţesut Dumnezeului tuturor din Preacuratele tale sângiuiri Născătoare de Dumnezeu, cu care împodobindu-Se, ne-ai împreunat pe noi cu Dumnezeu Tatăl.

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sfinții Petru și Pavel 2022. Ce este INTERZIS să faci la sărbătoarea Sf. Apostoli

Calendar Creștin Ortodox 29 iunie 2022. Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ce nu ai voie să faci azi

Urări de Sfinții Petru și Pavel 2022! Mesaje de La Mulți Ani și felicitări pentru cei care își serbează onomastica astăzi!

Horoscop 14 august 2022. Săgetătorii au o zi plină de provocări

Vestea serii despre Gheorghe Dincă! CE A PĂŢIT după gratii. Intervenţie în forţă a Poliţiei

Ce se întâmplă cu Florin Salam, de fapt! Cât de bolnav este artistul

Ce-i leagă pe Buzdugan, Păsărin și Alex Velea? Adevărul din spatele celebrității

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies