Calendar Creștin Ortodox 30 noiembrie 2021. Astăzi este sărbătorit Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României

Calendar Creștin Ortodox 30 noiembrie 2021. Astăzi este cruce cu roșu și dezlegare la pește și vin!

Autor: Daniela Radan

In articol:

În Calendarul Creștin Ortodox, azi, 30 noiembrie, Biserica Ortodoxă Română pomenește Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei și Sfântul Ierarh Frumentie, episcopul Etiopiei.

Calendar Creștin Ortodox 30 noiembrie 2021. Cine au fost Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna

Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României și fratele său, Petru, au fost primii ucenici ai lui Hristos. După ce Sfântul Duh S-a Pogorât, s-a tras la sorți pentru ca fiecare Apostol să primeasă un teritoriu unde să predice. Teritoriul nimerit de Apostolul Andrei a fost Asia Mică și Scytia, adică Dobroga de astăzi, de unde și supranumele „Ocrotitorul României”. Desigur, acesta mai este Ocrotitorul Spaniei, al Greciei, al Rusie, al Siciliei.
Anul exact al morții sale nu se cunoaște, însă s-a presupus că a fost în timpul uneia dintre persecuțiile lui Nero (54-68) sau Domițian (81-96). Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, iar conform tradiției, acesta a fost răstignit pe o cruce în formă de „X”.

Citeste si: Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea. Rugăciune grabnic ajutătoare

Calendar Creștin Ortodox 30 noiembrie 2021. Astăzi este Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României

Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României

[Sursa foto: doxologia.ro]

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărat în anul 1995 ca ziua Sfântului Andrei să fie trecută cu roșu în calendarul bisericesc. La doi ani de la această hotărâre, Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Dovadă că Sfântul Apostol Andrei a fost pe meleagurile noastre sunt toponimele din zona Dobrogei, unde a și locuit un timp. Dintre acestea amintim pe cel mai important, Peștera Sfântului Andrei, dar și Pârâiașul Sfântului Andrei.

Citeste si: Postul Crăciunului 2021. Semnificație, tradiții și obiceiuri care se respectă în Postul Nașterii Domnului

Potrivit sursei creștinortodox.ro, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna a fost unul din marii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, din timpul secolului al XIX-lea.

Pe 21 iulie 2021, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea următorilor mitropoliți ai Transilvaniei, Andrei Șaguna (30 noiembrie) și Simion Ștefan (24 aprilie).

Rugăciunea către Sfântul Apostol Andrei care ne apară casa de necazuri

„În numele Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh, Domnului să ne rugăm

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim. Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin.”

 

Surse: creștinortodox.ro, avantaje.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies