Calendar Creștin Ortodox, 31 decembrie. Ce sărbătoare mare este în Ajunul Anului Nou

Sărbătoare 31 decembrie 2020. Astăzi îi pomenim pe Sfinții Hermes și Melania. Odovania praznicului Nașterii Domnului.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Sărbătoare 31 decembrie 2020. Astăzi îi pomenim pe Sfinții Hermes și Melania, în calendarul ortodox. 31 decembrie este a 366-a zi a calendarului gregorian, adică ultima zi din an.

Evenimente majore petrecute la data de 31 decembrie: În anul 1852 a avut Inaugurarea Teatrului Național din București. În anul 1916 a avut loc cel mai grav accident feroviar din România- Catastrofa feroviară de la Ciurea- soldată cu peste 1000 de morți. În anul 1944: Al Doilea Război Mondial: Ungaria declară război Germaniei naziste, iar în anul 1989 este abolită pedeapsa cu moartea pe teritoriul României.

Sărbătoare 31 decembrie 2020

Sfântul Mucenic Hermes

Sfântul Mucenic Hermes practica meseria de exorcist, alungând demonii din oamenii stăpâniți de duhuri rele. Sfântul Mucenic Hermes, exorcistul, a slujit cu smerenie și adâncă evlavie lui Hristos în biserica din cetatea Bononia. Aici exista un locaș sfânt și mulți închinători dintre băștinașii daco-romani. Când s-a pornit progoana împotriva creștinilor, Sf Hermes i s-a tăiat capul fără milă.

Citeste si: REVELION 2021. Rețetă tort diplomat pentru masa festivă de ANUL NOU

Sărbătoare 31 decembrie 2020
Sărbătoare 31 decembrie 2020[Sursa foto: doxologia.ro]

Prin această moarte martirică, exorcistul Hermes a pășit în viața cea adevărată și veșnică. Sângele său nevinovat și de mult preț i-a deschis și însemnat calea către ceruri, unde s-a învrednicit să intre în ceata sfinților și să trăiască în slava cea veșnică.

Totodată, pe pământ, Hermes-exorcistul s-a dovedit vrednic de cinstire de-a lungul veacurilor nu numai în cetatea sa, ci și în cetatea apropiată, Ratiaria, și oriunde trăiau suflete creștine, ce căutau mântuirea cu ajutorul confraților, care din cer se rugau pentru ei.

Citeste si: Cum va fi vremea de Revelion. Prognoza meteo pentru toate regiunile din România

Sărbătoare 31 decembrie 2020
Sărbătoare 31 decembrie 2020[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Alina Sorescu a aflat verdictul in procesul cu Alexandru Ciucu! La cine vor ramane fetitele- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Sfânta Cuvioasă Melania Romana 

Cuvioasa Melania Romana a trăit în timpul împăratului Honorius, fiul lui Teodosie cel Mare și fratele lui Arcadie, în jurul anului 400. Sfânta Melania făcea parte dintr-o familie bogată și influentă. Părinții au obligat-o să se mărite și a făcut doi copii. După ce i-au murit părinții și copiii s-a mutat la țară, unde a trăit în rugăciune, iar averea a donat-o bisericii. Șapte ani a plecat în Africa, apoi în Alexandria și Ierusalim. Îmbolnăvindu-se foarte greu de durere de coaste, l-a chemat pe Teofil, episcopul Elefterupolei. S-a împărtășit cu Sfintele Taine, și-a luat rămas bun de la surorile ei și a rostit aceste ultime cuvinte: „Așa s-a făcut, precum a hotărât Dumnezeu!”; și îndată și-a dat duhul în mâinile Domnului ei.

Canon de rugăciune către Sfânta Cuvioasă Melania Romana

Tropar Sfintei Cuvioase Melania Romana, glasul al 8-lea:

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Melania, duhul tău.

Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Deschide-voi gura mea...

Stih: Sfântă Cuvioasă Melania, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Întunecat fiind de întune­ricul patimilor, luminându-mă, curăţeşte-mă Iubitorule de oameni, cu rugăciunile cele purtătoare de lumină ale Cuvioasei Tale Melania; şi vrând să o laud pe dânsa, dăruieşte-mi cuvânt.

Stih: Sfântă Cuvioasă Melania, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu înflăcărare ai urmat Ce­lui Ce pentru tine a răbdat de bunăvoie răstignirea şi purtându-ţi crucea, preafericită, cu osârdie pe umărul tău ai păzit îndreptările Sale.

Stih: Sfântă Cuvioasă Melania, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

De dragostea părinţilor şi de dulceaţa trupului cu totul te-ai lepădat, îndrăgind numai Fru­museţea cea vrednică de iubire a lui Hristos, de al Cărui cu­vânt toţi doresc a se împărtăşi, de Dumnezeu înţelepţită.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Lepădând lanţul vieţuirii ce­lei trupeşti, ai plecat pe soţul tău a purta pe grumaji jugul cel Dumnezeiesc, împreună cu tine şi a umbla pe calea care duce către Locaşurile cele Nematerialnice.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cel bogat a sărăcit, îmbogăţindu-mă cu Dumnezeirea pe mine, care rău am sărăcit din neînfrânarea cea dintâi; şi Cel fără de început, iată, început a luat, născându-Se acum din Fecioara, Dumnezeiasca Fiică.

Sărbătoare 31 decembrie 2020
Sărbătoare 31 decembrie 2020[Sursa foto: doxologia.ro]

Rugăciune de Anul Nou

Binecuvintează, Doamne, viața noastră și ne izbăvește în Anul cel Nou care vine și în toți anii vieții noastre de necazuri, de primejdii, de războaie și de toată răutatea și nedreptatea, dăruindu-ne tuturor zile bune și îndelungate, cu bună sporire și folos în munca noastră, cu fericire și liniște, ca să-Ți mulțumim pururea pentru toate și Ție mărire să înălțăm, împreună și Părintelui Tău Celui fără de început și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh acum și pururea și în vecii vecilor.Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi păcătoșii. Amin.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Programul supermarketurilor de REVELION 2021. Lista completă și orarul marilor magazine de ANUL NOU

Cum va fi vremea de Revelion. Prognoza meteo pentru toate regiunile din România

Culorile norocoase pe care trebuie să le porți de REVELION 2021. Ce pățești dacă te îmbraci în galben în noaptea de ANUL NOU

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Vladimir Putin, ÎNLOCUIT! El îi va lua locul. E mâna lui dreaptă

L-a dat deja uitării? Alina Sorescu, surprinsă în compania unui artist cunoscut din România după anunțul divorțului de Alexandru Ciucu

Veste uriașă pentru zeci de mii de români. Modificări importante la sistemul de pensii. Se dă lege

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies