Calendar Creștin Ortodox, 5 ianuarie 2021. Ziua în care este bine să ţii post negru, ca să ai noroc tot anul. Ce mare sărbătoare este astăzi

Creștinii au parte de o mare sărbătoare, marți, 5 ianuarie 2021!

Ajunul Bobotezei, în 5 ianuarie
Autor: Loredana Dobre

In articol:

În fiecare an, în data de 5 ianuarie, conform Calendarului Creștin Ortodox, creștinii sărbătoresc ajunul Bobotezei. Este o zi cu mare însemnătate, în care nu se bea şi nu se mănâncă nimic, pentru ca a doua zi enoriașii să ia agheasma pe nemâncate.

Boboteaza este ultima zi a ciclului sărbătorilor de Anul Nou, marcată în Calendarul Creştin ca celebrarea Botezului Domnului. Ziua este dedicată purificării mediului înconjurător, în special a apelor, de forţele malefice.

Tradiții pentru Ajunul Bobotezei

După 11 zile de Sărbători în care nu au mai fost restricţii alimentare, Ajunul Bobotezei este prima zi de post din Noul An. „Înainte de Bobotează, avem o zi în care se ajunează, oamenii pregătindu-se astfel pentru marea sărbătoare din data de 6 ianuarie. Ajunul Botezului este o zi de pregătire duhovnicească prin post aspru pentru a preîntâmpina această mare sărbătoare a Botezului Domnului“, explică preoții ortodocși.

Citeste si: Vloggerul tăiat în două, noua senzație a internetului! Povestea incredibilă a lui Viorel, călcat la 7 ani de tren! ”Strigam să-mi aducă picioarele, că mă bate mama!”

Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din anul bisericesc, alături de Înălţarea Sfintei Cruci prăznuită la 14 septembrie şi de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul de la 29 august.

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Superstiții.  Ce este bine să faci în Ajunul Bobotezei

Ajunul Bobotezei se serbează prin post, deoarece se spune că cine va posti pe 5 ianuarie va avea noroc tot anul. Totodată în această zi, există tradiția conform căreia preotul va trece pe la toate casele cu „Iordanul” sfințind atât gospodăriile, cât și pe locuitorii acestora.

Legat de acest aspect, există superstiţia potrivit căreia, dacă atunci când preotul umblă cu „Iordanul” prin sate, îi va scârți zăpada sub picioare, atunci va fi un an bogat și rodnic.

Ajunul Bobotezei, în 5 ianuarie

Tradiția spune că, în această noapte, ouăle de corb crapă din cauza gerului și, astfel, ies puii, care vor încerca să zboare. De asemenea, în noaptea de Bobotează se deschid cerurile, iar celui care vede acest lucru, Dumnezeu îi îndeplinește dorințele.

Citeste si: Oana Roman a izbucnit în lacrimi la televizor. Care a fost motivul principal pentru care vedeta și Marius Elisei și-au spus adio: "Problemele au fost interioare..."

Tot în ajun de Bobotează fetele mari pot să-și afle ursitul. Ele vor trebui sa fure sau să ceară de la preot un fir de busuioc sfințit pentru a-l pune noaptea sub pernă. Se spune că peste noapte vor visa chipul celui sortit. Tot pentru a-l vedea în vis pe cel sortit, fetele mari trebuie să-și pună pe degetul inelar un fir de mătase roșie și un firicel de busuioc.

O altă superstiție ne mai spune că cine va strănuta în ziua de ajun de Bobotează va fi norocos în anul ce urmează.

Doi sfinți sunt sărbătoriți pe 5 ianuarie

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, în data de 5 ianuarie sunt celebrați doi mari sfinți: Sfântul Mucenic Teopempt şi Sfântul Mucenic Teonas. Cei doi au trăit în timpul împăratului roman Diocleţian (284-305).

Sfântul Teopempt era episcop şi a fost reţinut în timpul persecuţiilor anticreştine şi silit să se închine zeilor romani. El a fost aruncat de viu într-un cuptor încins, însă a ieşit nevătămat din acesta. Apoi, un vrăjitor renumit în timpul său, cu numele Teonas, la porunca prigonitorilor, i-a dat să bea o otravă puternică.

Citeste si: Victor Slav, reacție neașteptată după ce internauții i-au jignit actuala iubită! Ce a avut de spus fostul soț al Biancăi Drăgușanu

„Luând un pahar de apă, a pus într-însul o iarbă aducătoare de moarte şi a chemat numele celor mai puternici diavoli, ca mai puternică să-i fie otravă, apoi a dat-o sfântului să bea; el bând-o, a rămas nevătămat” (Vieţile Sfinţilor).

Căzând la picioarele episcopului, Teonas a zis: „Sunt creştin şi mă închin Celui răstignit”.  Acela a fost momentul când Teonas s-a convertit la credinţa creştină şi a fost botezat în închisoare de către Sfântul Teompept, de vreme ce a înţeles cu inima curată şi a cunoscut pe Hristos Dumnezeu. A sfârşit ca mucenic, fiind îngropat de viu, iar Sfântului Teopempt i-a fost tăiat capul.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Tatăl lui Rafaelo de la Puterea Dragostei, prima apariție pe TikTok. Cum arată tatăl fostului concurent

Alexandru Cumpănașu, scandal de proporții pe TikTok. Părinții și profesorii sunt revoltați

Doliu pentru Cristi Borcea! I-a murit socrul! Dezvăluiri cutremurătoare

Iată ce a spus o femeie plecată în Italia despre sacrificiile familiale pe care le-a făcut!

S-a aflat adevărul despre Pfizer! E bomba zilei. Toți cei care au făcut rapelul după 3 săptămâni trebuie să știe

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Cu cine a fost surprins Bill Gates, înainte de primul termen al divorțului de Melinda

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies