Calendar Creștin Ortodox 6 mai 2022. Astăzi este dezlegare la pește. Vezi ce sfinți cinstește Biserica Ortodoxă

Calendar Creștin Ortodox 6 mai 2022. Iată ce sfinți cinstește Biserica Ortodoxă în zi cu dezlegare la pește!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Calendar Creștin Ortodox 6 mai 2022. Astăzi este dezlegare la pește, iar Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfântul și Dreptul Iov, mult răbdătorul și Sfântul Mucenic Varvar.

Totodată, în această zi sunt amintiți și: Sfinții Cuvioși Mamant, Pahomie și Ilarion, Sfântul Mucenic Dimitrion, Mucenicul Donat și Sfinții Mucenici Danax, Mesir și Terinos.

Vezi detalii despre Sfântul și Dreptul Iov, mult răbdătorul!

Calendar Creștin Ortodox 6 mai 2022. Cine a fost Sfântul și Dreptul Iov

Sfântul și Dreptul Iov a fost un bărbat cinstit, foarte bogat, drept și temător de Dumnezeu. Acesta a trăit în Avsitia, teritoriul între Arabia și Idumeea. Tatăl său se numea Zaret, iar mama sa, Vosora.

Potrivit creștinortodox.ro, despre existența istorică a lui Iov ne certifică Iezechiel, care îl amintește pe Iov ca pe unul dintre cei mai mari drepți ai Vechiului Testament, alături de Noe și Daniel. Totodată, se spune că Iov este un model de răbdare pentru cei credincioși.

Calendar Creștin Ortodox 6 mai 2022. Astăzi este dezlegare la pește. Vezi ce sfinți cinstește Biserica Ortodoxă

Calendar Creștin Ortodox 6 mai 2022. Astăzi este dezlegare la pește. Vezi ce sfinți cinstește Biserica Ortodoxă

[Sursa foto: doxologia.ro]

Astfel, la vârsta de 70 de ani, Dumnezeu a îngăduit să cadă asupra Sfântului cumplite ispite aduse de diavol. Mai exact, într-o singură zi, Iov și-a pierdut toate averile, iar fiii și fiicele sale au pierit. Ulterior, el însuși a fost cuprins de boli crunte, însă în niciun moment nu a adus vorbe de rău împotriva lui Dumnezeu.

În acest fel, Sfântul Iov a îndurat tot chinul cu răbdare, iar potrivit aceleiași surse citate, Iov a spus: „Gol am ieșit din pântecele mamei mele și gol mă voi întoarce în pământ.”

După toate cele îndurate, Dumnezeu i-a întors sănătatea și i-a dăurit tot atâția copii câți avusese Sfântul. Mai mult de atât, după marea încercare, Sfântul și Dreptul Iov a mai trăit încă 170 de ani și a adus slavă Domului până la vârsta de 248 de ani.

Canon de rugăciune către Sfântul și Dreptul Iov

Troparul Sfântului și Dreptului Iov, glasul 1:

Bogăţia virtuţilor lui Iov văzând-o vrăjmaşul drepţilor, a uneltit a o fura, şi rupând turnul trupului, vistieria duhului nu o a furat; căci a aflat întrarmat sufletul celui fără prihană, iar pe mine şi golindu-mă m-a robit. Deci mai înainte de sfârşit întâmpinându-mă, izbăveşte-mă de cel viclean, Mântuitorule, şi mă mântuieşte.

Citeste si: Pe ce dată sunt Sf. Constantin și Elena 2022? Vezi când are loc sărbătoarea Sfinților Împărați

Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Cetele israeliteneşti...

Citeste si: Armin Nicoară și Claudia Puican au împlinit un an de căsnicie! Ce mesaje și-au transmis cei doi: „Într-o căsnicie există urcușuri și coborâșuri”- kanald.ro

Citeste si: UPDATE/FOTO/VIDEO- O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a fost văzută de mai mulți trecători care au apelat 112: „S-ar fi putut întâmpla peste noapte”- stirilekanald.ro

Stih: Sfinte și Dreptule Iov, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Văzând Biserica lui Hristos cu ochii cei înţelegători pe diamantul cel suferitor, împodobit cu cununa răbdării, prăznuieşte cu veselie cântând: Să cântăm Dumnezeului nostru că S-a preaslăvit.

Stih: Sfinte și Dreptule Iov, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Nici limba înţelepţilor, nici cugetul omenesc nu va putea să ajungă laudele tale, pentru că, limba cea nezidită a zis că eşti cinstitor de Dumnezeu, fără de prihană şi adevărat. Pentru aceea împreună cu tine, dintr-un glas strigăm: Să cântăm Dumnezeului nostru că S-a preaslăvit.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Gândind vrăjmaşul pentru cel drept că este îngrădit cu bogăţie, l-a cerut ca prin luptă să-l surpe şi, luptându-se în silă cu dânsul gol, s-a surpat. Căci prin răbdare striga: Să cântăm Dumnezeului nostru că S-a preaslăvit.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Adunarea proorocilor te laudă curată, şi cetele celor fără de trup te cinstesc pe tine, căci văzând pe Ziditorul tuturor că în chip de negrăit a ieşit din pântecele tău, cu netăcere îi strigau: Să cântăm Dumnezeului nostru că S-a preaslăvit.

Citeste si: Rugăciune pentru Sfânta Mare Muceniță Irina

Cântarea a 3-a. Irmos: Arcul celor puternici...

Stih: Sfinte și Dreptule Iov, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: „Ieri am avut un incident destul de neplăcut, dar nu sunt pregătită încă să vorbesc.” Ce i s-a întâmplat Ioanei Ginghină, la puțin timp după nuntă- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: Cauza morții actorul Michael Gambon, celebru pentru rolul Dumbledore din filmele Harry Potter- radioimpuls.ro

Lipsindu-te de iubiţii tăi fii şi de averea ta, ai rămas cu cugetul neînduplecat cântând: Bine este cuvântat numele Domnului meu.

Stih: Sfinte și Dreptule Iov, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Bogăţia şi sărăcia le-ai făcut materie virtuţii, căci prin mijlocirea amândurora arzându-te, ca aurul de şapte ori, te-ai arătat prea lămurit.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu graiul femeii a năvălit la tine începătorul înşelăciunii şarpele, ca la cel dintâi zidit, dar nu s-a folosit la vicleşugul lui, acela ce s-a lăudat peste măsură.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Bucură-te Maică neispitită de nuntă, ceea ce ai încăput în pântecele tău pe Dumnezeu Cuvântul, şi L-ai născut întrupat, ca pe Dumnezeu împreună şi om.

Irmosul:

Arcul celor puternici a slăbit, şi cei neputincioşi s-au încins cu putere; pentru aceasta s-a întărit întru Domnul inima mea.

Sursă: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Pe ce dată pică Moșii de vară 2023? Sâmbăta Morților pică chiar înainte de Rusalii

Când începe Postul Sf. Petru şi Pavel în 2022? Vezi câte zile durează Postul Sfinților Apostoli

Cel mai înspăimântător sunet din lume a fost reprodus. Era folosit la sacrificiile umane

Armin Nicoară și Claudia Puican au împlinit un an de căsnicie! Ce mesaje și-au transmis cei doi: „Într-o căsnicie există urcușuri și coborâșuri”

O femeie și-a lăsat fiul să moară de foame după ce soțul i-a ordonat să-l nu-l mai hrănească. Bărbatul susținea că acesta trebuia hrănit doar cu „razele soarelui”. Cei doi au...

„Minunată, o fată așa cum mi-am dorit de la viață, să am lângă mine.” Ce a declarat Marius Elisei despre noua sa relație

Mario Fresh i-a dat inelul fiicei lui Dragoș Bucur. Imaginile care au stârnit controverse

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies