Calendar Creștin Ortodox, 6 octombrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi

Calendar Creștin Ortodox, 6 octombrie 2021. Creștinii pomenesc un mare sfânt astăzi.

Autor: Ioana Stan

In articol:

Potrivit calendar creștin ortodox, miercuri, 6 octombrie 2021, sunt pomeniți Sfântul Grigorie Khandzteli din Georgia, Sfântul Apostol Toma și Sfânta Muceniță Erotiida.

Calendar Creștin Ortodox miercuri, 6 octombrie 2021. Cine a fost Sfântul Apostol Toma

Calendar Creștin Ortodox, 6 octombrie 2021

Sfântul Apostol Toma, pomenit pe 6 octombrie 2021

[Sursa foto: Captură YouTube]

Sfântul Apostol Toma era din cetatea Galileii. Când Iisus Hristos era pe pământ cu oamenii, Toma a văzut minunile sale și s-a apropiat de El. Așa a ajuns unul dintre cei 12 apostoli chemați de Iisus. Sfântul Apostol Toma este prăznuit de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 6 octombrie.

Citeste si: Sebastian Chitoșcă, infectat cu coronavirus! Clipe grele pentru fostul faimos de la Survivor România: ”COVID-19 e prezent”

Sfântul Apostol Toma este cunoscut de credincioși și drept "Toma necredinciosul". Această poreclă vine de la faptul că nu a crezut în relatările ucenicilor despre Învierea lui Iisus. Însă, el a regretat că a pus la îndoială vorbele ucenicilor, pentru că la 8 zile de la Înviere, Mântuitorul i s-a arătat. Toma a crezut atunci când Mântuitorul i-a arătat rănile și a mers în întreaga lume să răspândească vestea Învierii Domnului.

În călătoria sa, a ajuns în India, unde a reușit să-i convertească pe soția guvernatorului din Melipur și fiul său. Pentru acest lucru, guvernatorul s-a mâniat atât de tare încât a dat ordin ca Toma să fie închis în temniță și torturat. El și-a găsit sfârșitul după ce a fost străpuns de sulițe. Moaștele sale se află în India, Ungaria și la Muntele Athos.

Citeste si: Și-a recăpătat vederea la 63 de ani după ce a fost operată de o tumoare gigant pe creier: „Îmi vine să plâng”

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol Toma

Calendar Creștin Ortodox, miercuri, 6 octombrie 2021

Sfântul Apostol Toma

[Sursa foto: Captură YouTube]

Troparul Sfântului Apostol Toma, glasul al 3-lea:

Apostole Sfinte Toma, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Pe Voievozii cei tari...

Stih: Sfinte Apostole Toma, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pe Fiul lui Dumnezeu Cel fără de început, Dumnezeu Cuvântul, Cel Ce S-a arătat pe pământ cu Chipul precum sun­tem noi, pe Care L-ai văzut, mărite, ale

Cărui mâini şi coas­ta cu palma le-ai pipăit, roa­gă-L să mântuiască pe robii săi.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Citeste si: TOP vedete din România abandonate de părinți. Habar n-aveai ce drame au trăit: "Alergam după femei pe stradă și le strigam mama"

Stih: Sfinte Apostole Toma, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ştiutorul celor ascunse şi Cel Ce cercetează rărunchii şi ispiteşte inimile, Dumnezeul meu, Iisus, pe tine, Sfinte Apostole Toma Preafericite, te-a primit slujitor Dumnezeieştii Sale arătări şi mărturisitor şi Dumnezeiesc Apostol.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Râu de ape Tainice te-ai ară­tat, Apostole Toma, care adăpi faţa pământului şi adunarea Bisericii, cu curgerile cunoştinţei de Dumnezeu; şi cu repejunea Duhului ai gonit înşelăciunea mulţimii zeilor.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Pierzătoare fiind a morţii şi a stricăciunii, pe Hristos, Izvorul Nestricăciunii, ai născut, de Dumnezeu Născătoare, Prealăudată, pe Cel Ce a împodobit cu harul nemuririi firea omenească, Ceea ce eşti cu totul fără prihană.

Citeste si: Cine este noua concurentă de la „Bravo, ai stil! Celebrities”. A fost și în Dominicană la Survivor România

Catavasia:

Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împără­tesei Maici; şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă.

Cântarea a 3-a. Irmos: Nu întru înţelepciune...

Stih: Sfinte Apostole Toma, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu podoaba virtuţii fiind împodobit, însuţi văzătorule şi cu minunile, grozăvia indienilor cu Dumnezeiasca Lu­mină o ai strălucit prin credin­ţă şi ai luminat întunecarea lor.

Stih: Sfinte Apostole Toma, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Din rază fiind aprins, prin singură lucrarea Duhului, ca o săgeată de Dumnezeu luminată ai fost trimis, de Dumnezeu primite şi lumea ai luminat, Sfinte Apostole Toma, cu minunile.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

În taină învăţându-te dog­mele Dumnezeieştii Înţelep­ciuni, ca o grabnică scăpărare de fulger, ce iute străbate, Sfinte Toma Apostole, ai luminat mar­ginile lumii.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ceea ce nu ştii de nuntă, care ai născut pe Dumnezeu Întru­pat, pe mine cel clătinat de asu­pririle patimilor, mă întăreşte; că nu este, Preacurată, afară de tine altă ajutătoare.

Citeste si: Câte cazuri de COVID-19 sunt, de fapt, în România?! Nelu Tătaru: „Putem să avem până la 50.000 de cazuri”

Catavasia:

Pe ai tăi cântăreţi, Născă­toare de Dumnezeu, Ceea ce eşti Izvor Viu şi Îndestulat, care s-au împreunat ceată duhovnicească, întăreşte-i, în Dumnezeiască Mărirea ta, de cununile măririi învrednicindu-i.

SURSA: doxologia.ro și crestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

A murit la doar 29 de ani, în urma unui anevrism cerebral! Ce s-a întâmplat la o luna de la moartea tinerei este copleșitor! Ultima dată a fost văzută în emisiunea lui Cove

TOP vedete din România abandonate de părinți. Habar n-aveai ce drame au trăit: "Alergam după femei pe stradă și le strigam mama"

"Doctorul minune", miercuri, 6 octombrie 2021. Ali, în fața unor situații cumplit de grele. Nazli surprinde totul

Horoscop 23 Octombrie 2021: Vărsătorii au parte numai de succese, Gemenii ar trebui să fie atenți la starea lor de spirit

INTERZIS VACCINUL PFIZER! Decizia luată chiar acum. Cine a oprit vaccinarea

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct de la UE

Un fost fotbalist a murit electrocutat după ce i-a căzut telefonul în cada cu apă

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies