Calendar Creştin Ortodox 7 Aprilie 2021. Mare sărbătoare astăzi

Calendar Creştin Ortodox 7 Aprilie 2021. Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Calendar Creştin Ortodox 7 Aprilie 2021. Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Mitilenei şi pe Sfântul Mucenic Caliopie.

Calendar Creştin Ortodox 7 Aprilie 2021

Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Mitilenei

Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Mitilenei, s-a călugărit şi a dus o viaţă smerită, mărturisindu-l pe Hristos şi făcând fapte bune. Sf. Gheorghe a trăit pe vremea lui Leon Isaurul, un împărat care îi ura pe creştini şi îi progonea chinuindu-i în fel şi chip.

Citeste si: Calendar Creştin Ortodox Aprilie 2021! Cele mai importante sărbători ale lunii aprilie

Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Mitilenei, îi hrănea pe cei flămânzi şi îi tămăduia de boli pe cei sărmani, ba chiar avea harul de a izgoni duhurile rele din cei ce erau chinuiţi de diavol.

Sfântul Gheorghe a făcut multe minuni, cu darul lui Hristos. Când a venit vremea să plece din această viaţă pe cer a răsărit o stea luminoasă. Moaştele Sfântului Gheorghe sunt făcătoare de minuni.

Calendar Creştin Ortodox 7 Aprilie 2021
Calendar Creştin Ortodox 7 Aprilie 2021[Sursa foto: PixaBay]

Sfântul Mucenic Caliopie

Sfântul Caliopie a trăit în secoul trei, fiind fiu de senator din Perga Pamfiliei.

În vremea aceea erau multe persecuţii creştine aşa că mama lui Caliopie a vrut să-l ferească pe acesta de progonitori şi l-a pus într-o corabie şi l-a trimis în cetatea Pompeiopolis.

Sf. Caliopie a ajuns la cetate, dar acolo se ţinea o petrecere în cinstea zeilor, iar Sfântul Caliopie a refuzat să ia parte. Comandantul Maximus a aflat că Caliopie este creştin şi l-a condamnat la moarte prin răstignire.

În ziua răstignirii, mama lui Caliopie l-a plătit pe călău să îl întoarcă pe fiul său cu capul în jos ca să nu fie răstignit la fel ca Mântuitorul Iisus.

Sf Caliopie a fost răstignit cu capul în jos şi coborât de pe cruce a doua zi. Mama lui Caliopie l-a îmbrăţişat şi a murit pe loc în anul 304.

Citeste si: Dată Paști 2021. Când pică Paștele ortodox în acest an

Calendar Creştin Ortodox 7 Aprilie 2021
Calendar Creştin Ortodox 7 Aprilie 2021[Sursa foto: PixaBay]

Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Mitilenei

Troparul Sfântului Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Mitilenei, glasul al 4-lea:

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Cântarea 1. Irmos: Să cântăm popoarelor...

Stih: Sfinte Părinte Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mie, celui ce sunt plin de greşeli şi de cumplite păcate, Hristoase fii Îndurător; străluceşte-mi lumina îndurării şi prin rugăciunile ierarhului Tău, goneşte întunericul orbirii mele.

Stih: Sfinte Părinte Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Tot pământul înfrânării cu dure­rile şi cu sudorile tale l-ai lucrat, înţelepte şi semănând grâul Duhului în inimă, ai adus spicul lipsei de patimi, Sfinte Fericite Gheorghe.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Luând Crucea ta pe umeri şi lepădând frumuseţile cele pământeşti ale celui întunecat al lumii, ai urmat lui Hristos şi ai câştigat vistieria Împărăţiei Celei Nematerialnice.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ca o Armă şi Liman Tare şi Zid şi Tărie şi Temelie Dumnezeiască şi Pod şi Acoperământ având ocrotirea ta, Mireasă a lui Dumnezeu, de toate primejdiile ne izbăvim.

Cântarea a 3-a. Irmos: Nu este sfânt ca Domnul...

Stih: Sfinte Părinte Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Suindu-te la înălţimea virtuţilor şi cu vrednicie privind adân­curile Duhului, fericite şi făcându-te primitor arătării, te-ai sălăşluit împreună cu Cetele îngereşti, preacuvioase.

Stih: Sfinte Părinte Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Sărăcind cu duhul, te-ai îmbogăţit, înţelepte, cu Împărăţia Cea Nematerialnică, în care cu credinţă, ai gătit turmei tale vistieriile cele veşnice. Pentru aceasta te fericim.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu obiceiurile şi cu isprăvile tale ai urmat, cuvioase, curăţenia şi blândeţea sufletului lui Iacov şi te-ai arătat cu curăţia duhului minte israelitenească, văzând pe Dumnezeu.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Fără de tată ai născut pe Cel fără de mamă mai înainte de tine şi ca un Prunc ai alăptat pe Cel Ce hrăneşte toate. Pe Care roagă-L să mântuiască pe cei ce cu credinţă te laudă, Născătoare de Dumnezeu, cu adevărat Curată.

Irmosul: Nu este sfânt ca Domnul şi nu este drept ca Dumnezeul nostru, pe Care-L laudă toată făptura. Nu este drept afară de Tine, Doamne.

Cântarea a 4-a. Irmos: Cuvinte din Munte Umbros...

Stih: Sfinte Părinte Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Tu ai mântuit corabia cea sufletească, repezindu-te de la valurile cele materialnice ale patimilor către limanul şi liniştea înfrânării, preacuvioase părinte.

Stih: Sfinte Părinte Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Câştigând cuget cu chip îngeresc, ai auzit cântarea cea întreită a îngerilor, aflându-te întru răpirea cugetului tău, încă în viaţă fiind, prealăudate.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Tu într-armându-te cu praştia cea de gând, ca pe alt Goliat ai surpat, ierarhe, pe căpetenia întune­ricului cea trufaşă, cu credinţa ta cea davidicească şi Dumneze­iască.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Nădejdea şi Folositoarea lumii, Născătoare de Dumnezeu, roagă pe Cel Ce S-a Întrupat din tine, pentru toţi robii tăi, ca pe tine câştigându-te Sfântă Curăţire, să ne izbăvim de păcate.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Postul Paștelui 2021. Dezlegare la peşte în Postul Mare

Dată Paști 2021. În ce zile pică Paştele Ortodox

Postul Paştelui 2021, obiceiuri şi tradiţii. Ce este INTERZIS să faci în Postul Mare al Sfintelor Paşti

Horoscop Zilnic Joi 28 Octombrie 2021: Gemenii vor avea parte de o zi foarte bună din toate punctele de vedere, Săgetătorii au nevoie neapărat de o schimbare

Au bătut palma pe comoara României! Se vinde totul. O vom pierde definitiv

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Bomba zilei vine de la Pfizer. Toți românii trebuie să afle adevărul. „Este definitiv”

VIDEO | Un cunoscut fotbalist a recunoscut că este homosexual. Este primul fotbalist profesionist în activitate care a anunţat asta

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies