Calendar Creștin Ortodox, 7 octombrie 2021. Ce sfinți sunt pomeniți astăzi

Calendar Creștin Ortodox, 7 octombrie 2021. Ce sfinți sunt pomeniți astăzi?

Autor: Ioana Stan

In articol:

Potrivit calendar creștin ortodox, pe 7 octombrie 2021 sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Serghie și Vah. Este sărbătoare marcată cu cruce neagră.

Calendar Creștin Ortodox, 7 octombrie 2021. Cine au fost Sfinții Mucenici Serghie și Vah

Calendar Creștin Ortodox 7 octombrie 2021

Sfinții Mucenici Serghie și Vah

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Prognoza meteo ANM, 6 octombrie 2021. Vremea în Bucureşti, dar şi în celelalte regiuni ale ţării

Sfinții Mucenici Serghie și Vah erau senatori și nobili de la curtea împăratului Maximilian. Împăratul îi iubea mult și îi aprecia pentru vitejia și în războaie și credința cu care își făceau treaba. Cei doi mucenici aveau parte de o apreciere din partea împăratului așa cum nimeni altcineva nu o avea. Însă ceea ce nu știa împăratul Maximilian era faptul că cei doi sfinți credeau în Iisus Hristos. De teama împăratului ei ascundeau credința, pentru că împăratul era cunoscut pentru modul crud în care acționează împotriva creștinilor. Însă, ei nu au putut să-și ascundă credința pentru mult timp. Din invidie pentru aprecierea împăratului față de cei doi sfinți, unii oameni i-au pârât că sunt creștini.

Citeste si: Imagini sfâșietoare din timpul prăbușirii avionului pilotat de Dan Petrescu. Momentul tragediei, surprins de o cameră de bord

Împăratul refuza să creadă că niște oameni cum erau ei să fie împotriva zeilor și să creadă în Hristos. Pentru a se convinge că nu sunt doar niște zvonuri, împăratul Maximilian a decis să-i ispitească pe cei doi. Astfel, a făcut praznic pentru idolii săi și a mers împreună cu toți ostașii, nobilii și slujitorii să aducă jertfe idolilor.

Scopul său era să vadă dacă Sfinții Mucenici Serghie și Vah vor intra. Aceștia au rămas afară făcându-și rugăciunea către Hristos. Atunci împăratul a dat ordin să fie aduși cu sila și forțați să aducă jertfă idolilor.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Cuprins de furie că cei doi pe care îi aprecia atât de mult cred în Dumnezeu, împăratul a dat poruncă să fie pedepsiți.

Pentru că îi iubea foarte mult, nu a vrut să se ocupe el de pedepasă și a decis să-i trimită la ighemonul Antioh care era un chinuitor al creștinilor.

Citeste si: Ce avere are Britney Spears. Aceasta o poate cheltui cum își dorește, după ce a fost eliberată de sub tutela tatălui său

Au fost duși în lanțuri, iar Antioh a dat poruncă să fie închiși și bătuți. Sfântul Serghie a fost băgat în temniță, iar Sfântul Vah a fost dezbrăcat și bătut fără milă. A fost supus unor chinuri greu de descris, slujitorii se schimbau între ei pentru a-l bate. A fost lovit atât de rău încât i-a căzut carnea de pe. El și-a dat sufletul în urma acestor chinuri. Călăul a poruncit ca trupul său să fie dat de mâncare la fiare. Însă, creștinii care se ascundeau afară din cetate au ieșit noaptea și au luat trupul Sfântului Vah și l-au îngropat în acele peșteri.

Sfântul Serghie a auzit tot chinul prin care trecut prietenul său și suferea enorm. I-a venit și lui rândul și s-a încercat să-l convingă să renunțe la credința creștină, însă nu a fost chip. A primit pedepasă să fie încălțat cu papuci de fier, cu piroane lungi și ascuțite. Cu acești papuci i s-a poruncit să alerge, iar el alerga și cânta. Ajungând în temniță, în noaptea respectivă, picioarele lui au fost vindecate.

Citeste si: România rămâne fără paturi libere la Terapie Intensivă pentru pacienții Covid, în ziua cu cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 de la debutul pandemiei

Văzând că nu poate fi întors de la credința creștină, Serghie a primit pedeapsa cu moartea. Și înainte de a-și pune capul sub sabie și-a cerut voie să-și facă rugaciunea.

Ce a spus Sfântul Serghie când i s-a poruncit să renunțe la credința creștină

Ce sărbătoare este astăzi

Sfântul Serghie

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Câte persoane s-au vaccinat anti-Covid în România, în ultimele 24 de ore. Marți s-au înregistrat peste 15.000 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2

„Cinstea și slava cea vremelnică sunt deșarte, iar necinstea se face pricinuitoare de cinstea cea vremelnică. Deci, nu mă îngrijesc de această necinste și nici nu doresc cinstea vremelnică, căci nădăjduiesc să fiu cinstit de Hristosul meu cu cinstea cea adevărată și veșnică în mărirea cea cerească. Tu pomenești facerile mele de bine, cum că ți-am mijlocit de la împăratul cel pământesc această dragoste mare, dar ascultă-mă pe mine și, cunoscând adevărul, leapădă-te de necurații tăi zei și închină-te împreună cu mine Dumnezeului ceresc și Împăratului veacurilor, iar eu îți făgăduiesc ca să-ți mijlocesc de la El mai multe bunătăți decât ai tu de la Maximian”.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

România rămâne fără paturi libere la Terapie Intensivă pentru pacienții Covid, în ziua cu cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 de la debutul pandemiei

Un tânăr din Sibiu a murit infectat cu COVID-19, după ce i-a mințit pe medici că are certificat de vaccinare. Documentul prezentat era unul fals

Cristina Cioran, dezvăluiri absolut dureroase despre momentul în care s-a născut fiica ei: „Nici nu am știut dacă trăiește”

Horoscop 23 Octombrie 2021: Vărsătorii au parte numai de succese, Gemenii ar trebui să fie atenți la starea lor de spirit

Anunţ bombă pentru cei cu două doze de PFIZER! Cu ce vaccin trebuie să facă a treia doză

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români

VIDEO | Doliu la Steaua! A murit unul dintre cei mai mari antrenori, vedetă și pe Netflix

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies