Calendar Creştin Ortodox 8 Aprilie 2021. Zi de rugăciune. Postul Paştelui

Calendar Creştin Ortodox 8 Aprilie 2021. Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Ierarh Celestin şi pe Sf Irodion, Agav şi Ruf.

Calendar Creştin Ortodox 8 Aprilie 2021
Calendar Creştin Ortodox 8 Aprilie 2021[Sursa foto: PixaBay]
Autor: Elena Popescu

In articol:

Calendar Creştin Ortodox 8 Aprilie 2021. Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Ierarh Celestin, episcopul Romei şi pe Sfinţii Irodion, Agav, Ruf, Asincrit, Falegont şi Ermie.

Calendar Creştin Ortodox 8 Aprilie 2021

Sfântul Ierarh Celestin, episcopul Romei

Sfântul Celestin s-a născut la Roma, însă nu se cunosc date despre cum şi-a petrecut tinereţea. Se spune că Sf Celestin ar fi trăit în Milano, unde a primit o foarte bună educație și s-a făcut cunoscut printr-o bună cunoaștere a Sfintei Scripturi și a învăţăturilor teologice.

Calendar Creştin Ortodox 8 Aprilie 2021
Calendar Creştin Ortodox 8 Aprilie 2021[Sursa foto: PixaBay]

Viața sa virtuoasă și autoritatea sa ca teolog i-au adus stima și dragostea clerului și a poporului credincios. După moartea Sfântului Bonifaciu, Celestin a fost ales episcop al Romei, succedându-i acestuia la 10 septembrie 422.

Sf. Celestin a rămas în Istoria Bisericii în principal pentru combaterea ereziei nestoriene, care a fost condamnată definitiv la Sinodul III Ecumenic de la Efes.

Citeste si: Luiza Melencu, găsită moartă- bzi.ro

Citeste si: Dată Paști 2021. În ce zile pică Paştele Ortodox

De asemenea, el a luptat și împotriva pelagianismului care se răspândise în apusul Europei. Astfel, în anul 429 Sf. Celestin i-a trimis pe episcopii Gherman de Auxerre și Lup de Troyes în Britania şi pe Sf. Paladie în Irlanda ca episcopi misionari şi pentru combaterea ereziei pelagiene. În timp ce se afla în Britania, Gherman de Auxerre, un fost ofiţer de carieră, după ce şi-a botezat trupele, le-a condus spre victoria obținută împotriva armatei picţilor şi saxonilor cântând „Aleluia”.

Un an mai târziu (în 432). Sf. Patrichie s-a întors în Irlanda unde și-a început munca de misionar, relatează orthodoxwiki.org.

Până la sfârșitul vieții sale Sf. Celestin a continuat să proclame credința cea adevărată despre Iisus Hristos- Dumnezeu și Om. A murit la 26 iulie 432 și a fost înmormântat în cimitirul Priscilla din Roma.

Tot astăzi se face pomenirea Sfinţilor Irodion, Agav, Ruf, Asincrit, Falegont şi Ermie.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne miluieşte-ne pe noi!

Citeste si: Postul Paştelui 2021, obiceiuri şi tradiţii. Ce NU ai voie să faci în Postul Mare al Sfintelor Paşti

Calendar Creştin Ortodox 8 Aprilie 2021
Calendar Creştin Ortodox 8 Aprilie 2021[Sursa foto: PixaBay]

Rugăciunea zilei de joi

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut. Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, ca să se ierte păcatele voastre”. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.

Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.

Sursa: doxologia.ro

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Dată Paști 2021. În ce zile pică Paştele Ortodox

Postul Paștelui 2021. Dezlegare la peşte în Postul Mare

Calendar Creştin Ortodox Aprilie 2021! Cele mai importante sărbători ale lunii aprilie

Horoscop Zilnic Luni 26 Iulie 2021: Taurii reuşesc să termine un proiect foarte important, Peştii sunt foarte activi şi reuşesc să se ocupe de foarte multe lucruri

Dezvăluirea momentului despre Toni Iuruc! S-a aflat adevarul despre trecutul său. Puţină lume ştia

BOMBA! Barbatul cu care a fost prinsa Andreea Mantea! E cutremur in showbiz

Expert Britanic: Coronavirusul ar putea fi răspândit și prin pârțuri! Chinezii confirmă

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies