Calendar Creștin Ortodox 8 mai 2022. Sărbătoare cu cruce roșie. Ce nu ai voie să faci azi

Calendar Creștin Ortodox 8 mai 2022. Vezi ce nu ai voie să faci astăzi, în zi cu cruce roșie!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Calendar Creștin Ortodox 8 mai 2022. Astăzi este sărbătoare cu cruce roșie, iar Biserica Ortodoxă cinstește Aducerea Sfintelor Moaște ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica în M.O.,

dar și pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul și pe Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare.

Iată ce nu ai voie să faci azi!

Calendar Creștin Ortodox 8 mai 2022. Viața Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 26 septembrie (ziua trecerii sale la cele veșnice) și pe 8 mai (pomenirea minunii ce se petrece la mormântul său). Sfântul Ioan a fost fiul lui Zevedei și al Salomeei, de meserie pescar și originar din Betsaida. Potrivit creștinortodox.ro, Sfântul Ioan Evanghelistul era cel mai tânăr dintre cei Doisprezece Apostoli. De altfel, Ioan a fost unul din Apostolii cei mai apropiați ai Domnului Iisus.

Calendar Creștin Ortodox 8 mai 2022. Sărbătoare cu cruce roșie. Ce nu ai voie să faci azi

Calendar Creștin Ortodox 8 mai 2022. Sărbătoare cu cruce roșie. Ce nu ai voie să faci azi

[Sursa foto: doxologia.ro]

Conform Tradiției Bisericii, pe când depășise vârsta de o sută de ani, Sfântul Apostol Ioan a luat cu sine șapte ucenici, și ieșind din cetatea Efesului, le-a poruncit acestora să sape o groapă în formă de cruce.

Apoi, Sfântul s-a întins în acea groapă și a poruncit să fie acoperit cu pământ. După ceva timp, când credincioșii au deschis mormântul Sfântului Ioan, nu au mai găsit trupul acolo.

Aceeași sursă notează că în ziua de 8 mai a fiecărui an, din acest mormânt se ridică o pulbere pe care locuitorii de acolo o numesc „mâna ce vindecă bolnavii”.

Calendar Creștin Ortodox 8 mai 2022. Ce nu ai voie să faci azi

Astăzi, 8 mai 2022, este Duminica a 3-a după Paști și sunt sărbătoriți Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul și Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare. În această zi, creștinii ortodocși trebuie să respecte cu sfințenie anumite lucruri, astfel că, în ziua de duminică nu se muncește, ea fiind denumită de Dumnezeu ziua odihnei: „Şase zile să lucraţi, iar ziua a şaptea este ziua odihnei, adunare sfântă a Domnului: nici o muncă să nu faceţi; aceasta este odihna Domnului în toate locuinţele voastre” (Levitic 23, 3).

Cu alte cuvinte, în ziua de 8 mai 2022 este interzisă munca de orice fel, fie reparat lucruri, fie băgat la spălat, fie orice altă activitate din gospodărie. În această zi se rostesc rugăciuni pentru sănătate, prosperitate și liniște sufletească și nu se vorbește de rău aproapele.

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul

Troparul Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan, glasul al 2-lea:

Apostole al lui Hristos de Dumnezeu iubite, grăbeşte de izbăveşte pe poporul cel fără de răspuns. Că te primeşte când cazi către El, Cel ce te-a primit când te-ai rezemat pe pieptu-I; pe Care roagă-L, de Dumnezeu cuvântătorule, şi norul păgânilor cel pus asupra noastră să-l risipească, cerându-ne nouă pace şi mare milă.

Citeste si: Când NU se fac nunți în 2022? Zilele în care NU se organizează cununii religioase

Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Pe Faraon cel ce se purta...

Citeste si: “Ea s-a chinuit și mi-a salvat viața“ Helmut Duckadam a fost la un pas de moarte! Legenda fotbalului românesc a povestit momentul în care și-a revenit din comă- kanald.ro

Citeste si: Savanții japonezi au găsit plastic în nori. "Riscăm să contaminăm tot ce mâncăm și bem"- stirilekanald.ro

Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un curat iubit ai fost Luminii celei preacurate, şi pe pieptul Lui odihnindu-te, cu suflet îndrăzneţ din adâncul înţelepciunii ai scos lumina cunoştinţei, fericite, Ioane apostole.

Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mai presus de fire, de Dumnezeu grăind ai tunat, iubitule al lui Dumnezeu: Cuvântul era la început, şi la început era Cuvântul viu şi ipostatnic la Părintele Său, şi Dumnezeu era Cuvântul, şi trup Cuvântul S-a făcut, şi Dumnezeu a rămas neschimbat.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pentru noi.

Sub acoperământul tău prea curată scăpând, ne păzim de toată năvala ispitelor; pentru aceasta şi acum ne rugăm: scoate pe cei căzuţi din adâncul greşelilor, curată, cu dumnezeieştile tale rugăciuni.

Citeste si: Rugăciune pentru Sfânta Mare Muceniță Irina

Cântarea a 3-a. Irmos: Cel ce ai întărit cerurile...

Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Din pescar, vânător de oameni şi cuvântător de Dumnezeu te-ai făcut, înţelepte Ioane, neuitându-te la dragostea părintească şi lumească, şi Stăpânului Cuvântului cu dumnezeiască dragoste urmând.

Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Curăţiţi fiind la ochiul sufletului, o, de Dumnezeu cuvântătorule, ai văzut slava cea de negrăit a unuia născut din Tatăl, a Cuvântului şi Fiului lui Dumnezeu; prin Care lămurit toate s-au făcut cu dumnezeiescul Duh.

Citeste si: „Cum să te îneci la mal, ditamai femeia? Nu știți ce e aici noaptea.” Noi detalii ies la iveală în cazul lui DJ Lalla! Paznicul plajei unde tânăra a fost găsită lansează o ipoteză șocantă- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: Informații tulburătoare în cazul sfârșitului tragic al Laurei Roșca. Psihologii criminaliști consideră că DJ Lalla și-a regizat "ieșirea din scenă" în maniera artistică în care trăia: "Era forma ei de a-și manifesta revolta"- radioimpuls.ro

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pentru noi.

Sub mântuitoarea scăpare a ta alergând, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, mă izbăvesc de toată năvălirea vrăjmaşului, şi mă mântuiesc cu rugăciunile tale; încă şi de chinul ce va să fie mă izbăvesc, curată.

 

Cântarea a 4-a. Irmos: Tu eşti tăria mea, Doamne...

Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pe tine fiu al tunetului Domnul te-a numit şi te-a învrednicit, a tuna cu Duhul dumnezeiască şi necuprinsă naşterea Lui din Tatăl cea de negrăit. Pentru aceasta de Dumnezeu cuvântătorule, pomenirea ta cea cu totul prăznuită, cu cântări după vrednicie o mărim.

Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Tu la înălţimea faptelor bune te-ai suit, apostole, tu ai văzut Pe Cuvântul, Unul-Născut, cel fară de început, strălucind cu slavă în trup, pe Cel ce sade în sânurile părinteşti, şi te-ai învrednicit a auzi glasul părintesc, mărturisind a Lui fiiască fiinţă.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pentru noi.

Sub a ta sprijinire acum scap eu netrebnicul robul tău, ceea ce eşti cu totul fără prihană, să nu mă ruşinez. Că pe tine te am către Dumnezeu ocrotitoare şi zid nebiruit Rogu-mă ca să dobândesc pentru tine şi liniştea ce va să fie, şi dumnezeiască viaţă.

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox 6 mai 2022. Astăzi este dezlegare la pește. Vezi ce sfinți cinstește Biserica Ortodoxă

Prognoza meteo ANM, luna MAI 2022. Vezi ce temperaturi ne așteaptă în ultima lună de primăvară

Horoscop 2 octombrie 2023, cu Neti Sandu. Zodia pentru care urmează noutăți de la seviciu și se anunță și bani

Bianca Comănici s-a prăbușit sub ochii lui Bogdan Mocanu: "Îmi e rău". Ce a pățit frumoasa brunetă

Savanții japonezi au găsit plastic în nori. "Riscăm să contaminăm tot ce mâncăm și bem"

„Bărbații slabi fug de femeile puternice! Oana este foarte puternică. Rar se nasc oameni ca Oana!” Anamaria Prodan, mesaj de susținere pentru Oana Zăvoranu, după divorțul de...

Lacrimi și multă durere la înmormântarea artistei Dj Lalla. Cine a condus-o pe tânără pe ultimul drum

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies