Calendar Creştin Ortodox 9 Mai 2021. Duminica Luminată sau Duminica Tomii

Calendar Creştin Ortodox 9 Mai 2021. Duminica Sfântului Apostol Toma.

Calendar Creştin Ortodox 9 Mai 2021
Calendar Creştin Ortodox 9 Mai 2021[Sursa foto: ziarullumina.ro]
Autor: Elena Popescu

In articol:

Calendar Creştin Ortodox 9 Mai 2021. Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Apostol Toma. Tot în această zi de face pomenirea Sfântului Mucenic Hristofor.

Calendar Creştin Ortodox 9 Mai 2021

Duminica Tomii

Apostolul Toma s-a născut în Pansada, un oraș galileean și a fost pescar. Auzind vestea cea bună a lui Iisus Hristos, el a lăsat totul în urma sa și l-a urmat pe Mântuitorul.

În conformitate cu Sfânta Scriptură, Sfântul Apostol Toma nu a crezut relatările celorlalți ucenici despre Învierea lui Iisus Hristos: „Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, și dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede”.

Citeste si: Rugăciune pentru găsirea unui loc de muncă. Cum să te rogi dacă îţi cauţi un serviciu

În a opta zi de la Înviere, Domnul s-a arătat Apostolului Toma, aflat împreună cu ceilalți, și i-a arătat rănile sale. „Domnul meu și Dumnezeul meu”, a strigat Toma. „Toma, fiind odată mai slab în credință față de ceilalți apostoli”, spune Sfântul Ioan Gură de Aur, „prin Harul lui Dumnezeu, a trudit cu mai mult curaj, cu mai mult zel și fără odihnă decât toți ceilalți, astfel încât a propovăduit aproape peste tot pământul, netemându-se să ducă Cuvântul

lui Dumnezeu popoarelor sălbatice”, relatează orthodoxwiki.org.

În conformitate cu Tradiția Bisericii, Sfântul Apostol Toma a înființat Bisericile Creștine din Palestina, Mesopotamia, Parția, Etiopia și India.

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

Sfântul Apostol Toma a fost întemnițat, torturat, și în final, fiind străpuns cu cinci sulițe, el s-a dus la Domnul.

O parte din moaștele Sfântului Apostol Toma sunt în India, în Ungaria și la Muntele Athos.

Calendar Creştin Ortodox 9 Mai 2021
Calendar Creştin Ortodox 9 Mai 2021[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Sfântul Mucenic Hristofor

Sfântul Hristofor a trăit pe vremea împăratului roman Decius, iar înainte de a fi botezat purta numele de Reprobus. Nu se știu multe despre el, însă există multe legende în legătură cu viața lui.

Potrivit tradiției ortodoxe, Sf. Hristofor era un bărbat foarte înalt, de o forță neobișnuită, care își câștiga pâinea ajutând oamenii să treacă un râu învolburat purtându-i în spinare. Într-o bună zi, a întâlnit un copil care i-a cerut să îl treacă râul. Pe măsură ce înainta în râu, copilul devenea tot mai greu, astfel încât Hristofor, uluit de faptul că un copil putea să doboare un bărbat atât de puternic cum era el, a început să se teamă că aveau să se înece amândoi. Copilul i-a descoperit atunci că era Hristos însuși, iar greutatea lui era dată de povara lumii pe care o luase asupra Sa. Deși se cunosc atât de puține lucruri despre viața Sfântului Hristofor, sunt multe lucruri de învățat din această întâlnire a lui cu Hristos pe Care L-a purtat în spate. Povestea lui ne amintește că toți creștinii sunt chemați să se „îmbrace” în Hristos, purtându-și fiecare crucea dată lui. Hristofor și-a purtat "crucea" (pe Hristos însuși) și în cele din urmă a suferit martiriul pentru credință, împlinind astfel porunca lui Hristos: „Cel ce nu-și ia crucea și nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine”.

Citeste si: Rugăciune pentru iertarea păcatelor celor adormiți. Cum să te rogi pentru cei trecuți în neființă

Sfântul Hristofor a primit mucenicia în vremea unui împărat care a vrut să-l ucidă pentru credința lui. Mai întâi i s-a cerut lui Hristofor să se lepede de Hristos. Când acesta a refuzat, a fost legat de un scaun de fier care a fost apoi așezat deasupra focului. Scaunul s-a topit, însă Hristofor a rămas nevătămat. Atunci împăratul a poruncit arcașilor să îl ucidă trăgând în el cu săgețile, însă toate săgețile au ratat ținta, iar o săgeată l-a rănit pe împărat la un ochi. Cuprins de furie, împăratul a poruncit atunci ca sfântului să i se taie capul. Capul tăiat al lui Hristofor i-a spus împăratului să ia puțin din sângele lui și să-l pună pe ochiul rănit, iar când acesta a făcut așa, rana i s-a vindecat și el s-a convertit la creștinism.

Sursa: orthodoxwiki.org  

Calendar Creştin Ortodox 9 Mai 2021
Calendar Creştin Ortodox 9 Mai 2021[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Rugăciune către Sfântul Mucenic Hristofor

Sfinte Mucenice Hristofor, tu cel care ai fost mai înainte mercenar barbar, schimonosit la înfățișare, mare de statură și hărăzit cu putere, de către Sfântul Sfințit Mucenic Vavila, episcopul Antiohiei, în dreapta credință ai fost botezat, împreună cu cei 200 de ostași, pe care i-ai adus la cunoștința adevărului. De Hristos purtătorule, cu multă vrednicie ți-ai purtat, prin numele primit la Botez, demnitatea de creștin. Deși urât la chipul cel dinafară, ți-ai înfrumusețat chipul lui Dumnezeu din tine, tinzând la asemănarea cu Creatorul a toate, Căruia I-ai cerut să îți dăruiască o slujire bineplăcută Lui, drept pentru care peste acel râu care nu avea pod, oamenii ajutai să treacă, purtându-i pe umeri și pe brațe, ți-ai făcut trupul tău luntre și punte. Iar pe Mântuitorul Hristos, pe care cu ardoare ai dorit să Îl slujești și Care în chip de copil ți S-a arătat, pe umăr peste ape L-ai purtat, dovedind că nu ești doar cu numele, ci și cu lucrarea, purtător de Hristos. Apoi în multe feluri de fapte bune L-ai mărturisit pe Mirele Creresc până la martiraj. Încă te lăudăm pentru că întru curăție ai rămas, respingând îndemnurile către desfrânare ale femeilor de moravuri ușoare Calinica și Achilina, pe care le-ai ridicat din mocirla păcatului curviei, dobândind împreună cu ele cununa muceniciei.

Sfinte Mucenice Hristofor, înaintea icoanei tale în rugăciune plecăm genunchii inimilor noastre și te rugăm să mijlocești pentru noi înaintea Celui pe care cu dragoste neclintită L-ai urmat. Fă-ne și pe noi să înțelegem rostul vieții noastre întru Hristos. Dăruiește-ne pocăință, cuget smerit și luminat, ca să nu ne lăsăm înșelați de îndemnurile spre păcat și să nu ne prindă diavolul în cursele sale. Învață-ne că prietenia cu cele stricăcioase și deșarte ale lumii ne îndepărtează de Dumnezeu. Ci întru toate cu bună cuviință purtându-ne, prin rugăciunile tale, Sfinte Mucenice Hristofor, să ne mântuim și, împreună cu tine, laudă Preasfintei Treimi să aducem, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Sursa: episcopiascandinavia.se 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Pe ce dată este Înălţarea Domnului în 2021? Sărbătoarea are loc la 40 de zile după Învierea Domnului

Rugăciune pentru găsirea unui loc de muncă. Cum să te rogi dacă îţi cauţi un serviciu

Rugăciune pentru iertarea păcatelor celor adormiți. Cum să te rogi pentru cei trecuți în neființă

Horoscop de weekend 18-20 Iunie 2021: Weekendul vine însoțit de schimbări, iar pentru Săgetători, duminică este ziua pentru un venit în plus

Cătălin Măruță a dispărut din propria emisiune de la Pro TV! Anunț bombă al prezentatorului pentru fani

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Anamaria Prodan a dezvăluit totul! Ce se întâmpla între ea și Reghecampf? E bomba zilei

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies