Calendar Creștin Ortodox 9 noiembrie 2021. Este sărbătoare cu cruce neagră în calendar: Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina

Calendar Creștin Ortodox 9 noiembrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi?

Autor: Ioana Stan

In articol:

În Calendar Creștin Ortodox, pe 9 noiembrie 2021 este pomenit Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina. Tot astăzi mai sunt pomeniți și Sfântul Mucenic Onisifor, Sfântul Mucenic Claudiu, Sfântul Mucenic Castor, Sfântul Simeon Metafrast și Cuviosul Eftimie chelarul.

Calendar Creștin Ortodox 9 noiembrie 2021. Cine a fost Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina

Calendar Creștin Ortodox 9 noiembrie 2021. Este sărbătoare cu cruce neagră în calendar

Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina, pomenit pe 9 noiembrie

[Sursa foto: Captură YouTube]

Sfântul Ierarh Nectarie s-a născut în anul 1846 într-o familie de oameni săraci, dar credincioși. La botez, el a primit numele Aranasie și a fost educat în spiritul creștin. După ce a studiat primii ani de școală, Sfântul Oerarh a fost trimis la Constantinopol să învețe carte și așa l-a descoperit pe Hristos prin rugăciune și cărți sfinte.

Citeste si: Sfinții Mihail și Gavriil 2021. Cea mai puternică rugăciune către Sfinții Arhangheli și ceata îngerilor

Când a împlinit 20 de ani, Sfântul Ierarh a predat religie într-o școală de copii. Ulterior a decis să se călugărească și aprimit numele de Lazăr. Mai târziu a primit numele Nectarie pe care l-a purtat până la finalul vieții.

După ce a încheiat studiile teologice la Atena, Nectarie a fost numit preot și apoi mitropolit.

A construit o mănăstire în Eghina și multe minuni a săvârșit cu harul său Divin. După primul război mondial mulți bolnavi și oameni fără ajutor veneau să-i ceară ajutorul. Sfântul Nectarie le-a poruncit măicuțelor din mănăstirea zidită de el să împartă alimente celor săraci.

Citeste si: Cristian Boureanu și Laura Dincă s-au împăcat? Cum au fost surprinși cei doi- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Sfântul Nectarie a murit pe 8 noiembrie 1920, iar ucenicii săi l-au înmormântat după rânduiala creștină în mănăstirea zidită de el. Chiar și după moarte, la mormântul său se petreceau multe minuni în viețile oamenilor nevoiași care venea să ceară ajutorul.

Citeste si: Sfinții Mihail și Gavriil 2021, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea de astăzi

După zeci de ani, trupul său a rămas întreg în mormânt, răspândind mireasmă. Moștele sale au fost mutate în mănăstirea din eghina. În 1961 Sinodul Bisericii din Grecia l-a declarat sfânt, după ce la mormântul său s-au petrecut multe minuni.

Rugăciune către Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina

Calendar Creștin Ortodox 9 noiembrie 2021. Este sărbătoare cu cruce neagră în calendar

Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina

[Sursa foto: Captură YouTube]

Pe 9 noiembrie, de Sfântul Ierarh Nectarie este bine să fie rostită această rugăciune:

"O, preasfinte și întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, pri­mește a­ceastă puțină rugăciune de la noi, nevred­nicii robii tăi, căci către tine, ca la un ade­vărat izvor de tămăduiri și grabnic fo­lo­sitor și ajutător prea­minunat scăpând și către sfânt chipul icoanei tale privind, cu la­crimi fier­binți ne rugăm ție: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia și ticăloșia noastră. Vezi rănile sufletelor și ale trupurilor noastre. Ne rugăm ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, grăbește de ne ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și ne sprijinește pe noi, robii tăi. Ia aminte la sus­pinele noastre și nu ne trece cu ve­derea pe noi, ticăloșii și scârbiții, că știm, sfinte al lui Dumnezeu, că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare cine a năzuit la ajutorul tău și cu credință ți s-a rugat nu a rămas nea­jutat. Că cine te-a chemat întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine, în dureri fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai ușurat suferința?

Minunile și ajutorul tău ne-au făcut și pe noi, ticăloșii și scârbiții, să te chemăm să ne vii în ajutor. Știm, o, alesule ierarh, de mulți­mea tă­mă­duirilor pe care le-ai făcut, nou doc­tor fără-de-arginți arătându-te. Nu cu­noaș­tem nici sufe­rință și nici durere pe care să nu le poți alina.

Citeste si: Sfinții Mihail și Gavriil, 8 noiembrie 2021. Mare sărbătoare, cruce roșie în calendarul creştin ortodox român

Nu cunoaștem nici o boală căreia tu să nu îi poți aduce tămăduire, dar mai mult decât atât, nu numai că ai tămăduit boli despre care doctorii ziceau că nu pot fi tămăduite, ci și pe mulți bol­navi i-ai ajutat să se întărească în credință și în răbdare, și să ia plată de la Dumnezeu pentru osteneala lor.

Îngenunchind, ne rugăm ție, Sfinte Ie­rarhe Nectarie, ca să te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea rugă­ciunile tale cele jertfelnice, ci te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri.

Către Acela roagă-te, ca să fim și noi ajutați și miluiți cu rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăviți, ca să binecu­vântăm pe Dum­nezeu Cel în Treime lăudat, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!"

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sfinții Mihail și Gavriil 2021. Cea mai puternică rugăciune către Sfinții Arhangheli și ceata îngerilor

Sfinții Mihail și Gavriil 2021, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea de astăzi

Tanti Sofica a rupt gura satului! Femeia de 76 de ani din Iași, nunta cu un bărbat care ar putea să îi fie copil: „Suntem împreună de când a murit soțul meu”

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Zelenski a dat ORDINUL FINAL. Este cutremur total la Moscova. S-a dat totul peste cap

Româncele vor ieși mai repede la pensie! Ce categorie este vizată și de când se aplică regula

Când se vor majora pensiile. Acum a venit anunțul oficial de la vârful Guvernului

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies