
In articol:
- Calendar Creștin Ortodox 9 noiembrie 2021. Cine a fost Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina
- Rugăciune către Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina
În Calendar Creștin Ortodox, pe 9 noiembrie 2021 este pomenit Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina. Tot astăzi mai sunt pomeniți și Sfântul Mucenic Onisifor, Sfântul Mucenic Claudiu, Sfântul Mucenic Castor, Sfântul Simeon Metafrast și Cuviosul Eftimie chelarul.
Calendar Creștin Ortodox 9 noiembrie 2021. Cine a fost Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina
Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina, pomenit pe 9 noiembrie
Sfântul Ierarh Nectarie s-a născut în anul 1846 într-o familie de oameni săraci, dar credincioși. La botez, el a primit numele Aranasie și a fost educat în spiritul creștin. După ce a studiat primii ani de școală, Sfântul Oerarh a fost trimis la Constantinopol să învețe carte și așa l-a descoperit pe Hristos prin rugăciune și cărți sfinte.
Citeste si: Sfinții Mihail și Gavriil 2021. Cea mai puternică rugăciune către Sfinții Arhangheli și ceata îngerilor
Când a împlinit 20 de ani, Sfântul Ierarh a predat religie într-o școală de copii. Ulterior a decis să se călugărească și aprimit numele de Lazăr. Mai târziu a primit numele Nectarie pe care l-a purtat până la finalul vieții.
După ce a încheiat studiile teologice la Atena, Nectarie a fost numit preot și apoi mitropolit.
A construit o mănăstire în Eghina și multe minuni a săvârșit cu harul său Divin. După primul război mondial mulți bolnavi și oameni fără ajutor veneau să-i ceară ajutorul. Sfântul Nectarie le-a poruncit măicuțelor din mănăstirea zidită de el să împartă alimente celor săraci.Citeste si: Cristian Boureanu și Laura Dincă s-au împăcat? Cum au fost surprinși cei doi- kfetele.ro
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Sfântul Nectarie a murit pe 8 noiembrie 1920, iar ucenicii săi l-au înmormântat după rânduiala creștină în mănăstirea zidită de el. Chiar și după moarte, la mormântul său se petreceau multe minuni în viețile oamenilor nevoiași care venea să ceară ajutorul.
După zeci de ani, trupul său a rămas întreg în mormânt, răspândind mireasmă. Moștele sale au fost mutate în mănăstirea din eghina. În 1961 Sinodul Bisericii din Grecia l-a declarat sfânt, după ce la mormântul său s-au petrecut multe minuni.
Rugăciune către Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina
Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina
Pe 9 noiembrie, de Sfântul Ierarh Nectarie este bine să fie rostită această rugăciune:
"O, preasfinte și întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, primește această puțină rugăciune de la noi, nevrednicii robii tăi, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scăpând și către sfânt chipul icoanei tale privind, cu lacrimi fierbinți ne rugăm ție: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia și ticăloșia noastră. Vezi rănile sufletelor și ale trupurilor noastre. Ne rugăm ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, grăbește de ne ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și ne sprijinește pe noi, robii tăi. Ia aminte la suspinele noastre și nu ne trece cu vederea pe noi, ticăloșii și scârbiții, că știm, sfinte al lui Dumnezeu, că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare cine a năzuit la ajutorul tău și cu credință ți s-a rugat nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine, în dureri fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai ușurat suferința?
Minunile și ajutorul tău ne-au făcut și pe noi, ticăloșii și scârbiții, să te chemăm să ne vii în ajutor. Știm, o, alesule ierarh, de mulțimea tămăduirilor pe care le-ai făcut, nou doctor fără-de-arginți arătându-te. Nu cunoaștem nici suferință și nici durere pe care să nu le poți alina.
Nu cunoaștem nici o boală căreia tu să nu îi poți aduce tămăduire, dar mai mult decât atât, nu numai că ai tămăduit boli despre care doctorii ziceau că nu pot fi tămăduite, ci și pe mulți bolnavi i-ai ajutat să se întărească în credință și în răbdare, și să ia plată de la Dumnezeu pentru osteneala lor.
Îngenunchind, ne rugăm ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, ca să te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea rugăciunile tale cele jertfelnice, ci te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri.
Către Acela roagă-te, ca să fim și noi ajutați și miluiți cu rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăviți, ca să binecuvântăm pe Dumnezeu Cel în Treime lăudat, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!"