Calendar Creștin Ortodox duminică, 17 octombrie 2021. Sântul Mucenic Andrei din Creta este sărbătorit astăzi

Calendar Creștin Ortodox 17 octombrie 2021. Ce sfânt este pomenit duminică?

Autor: Ioana Stan

In articol:

În Calendarul Creștin Ortodox, pe 17 octombrie 2021 sunt sărbătoriți sfinți importanți, printre care Sfântul Cuvios Mucenic Andrei din Creta.

Calendar Creștin Ortodox duminică, 17 octombrie 2021. Cine a fost Sfântul Cuvios Mucenic Andrei din Creta

Sfântul Cuvios Mucenic Andrei din Insula Creta este pomenit în calendarul creștin ortodox la data de 17 octombrie 2021

Sfântul Cuvios Mucenic Andrei din Insula Creta, pomenit pe 17 octombrie

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Rata de infectare cu COVID-19 în Capitală, un nou record negativ! Incidența se apropie de 16 la mia de locuitori

Sfântul Cuvios Mucenic Andrei din Insula Creta este pomenit în calendarul creștin ortodox la data de 17 octombrie. A trăit în vremea împăratului Constantin al V-lea (741-775). Sfântul Andrei a auzit că în Constantinopol sfinții sunt chinuiți pentru credința lor și a decis să ia cuvântul. A părăsit mănăstirea sa și în timp ce împăratul se afla la o zi de sărbătoare, l-a mustrat.

Pentru gestul său de a apăra credința și sfinții de la chinuri, el a primit pedeapsă. A fost întemnițat și dus în fața judecătorului de două ori. Însă, nu a renunțat la credința sa în ciuda chinurilor.

Citeste si: Anamaria Prodan, legături periculoase cu fiul fostului șef al SRI! Ce i-a făcut băiatul lui Virgil Măgureanu pe vremea când impresara avea 19 ani! Dezvăluiri exclusive

Sfântul Cuvios Mucenic Andrei a primit pedeapsa cu moartea. În timp ce era dus spre locul în care urma să-și primeasca sentința, un eretic i-a tăiat picioarele și a murit pe loc.

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Mucenic Andrei Criteanul

Troparul Sfântului Cuvios Mucenic Andrei Criteanul, glasul al 4-lea:

Pustniceşte mai înainte pedepsindu-te în munte, taberele vrăjmaşilor cele netrupeşti le-ai pierdut cu arma Crucii, întru tot fericite; şi iarăşi spre chinuire bărbăteşte te-ai îmbră­cat, ucigând pe Copronim cu sabia credinţei.

Pentru amân­două acestea te-ai încununat de la Dumnezeu, Preacuvioase Părinte Andrei, pururea lăudate.

Cântarea 1, glasul al 2-lea. Irmos: Întru adânc a aşternut...

Stih: Sfinte Cuvioase Mucenice Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată! Ucraina, în zona roșie. Olanda și SUA au trecut în zona galbenă

Citeste si: Doctorii avertizează: nu luați niciodată aceste pastile dacă ați băut cafea sau alcool- bzi.ro

Robindu-ţi bărbăteşte pa­timile trupului, părinte, sub cuget, ca unul ce eşti numit cu numele bărbăţiei, ai biruit cruzimea tiranilor şi ai pătimit după Lege. Pentru aceasta, adunându-ne cu credinţă, toţicu un glas pe tine te fericim.

Stih: Sfinte Cuvioase Mucenice Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Înfierbântându-te ca un jă­ratec înţelegător, cu înfierbântarea Dumnezeiescului Duh, ai topit îngheţul patimilor şi cu pâraiele sângiurilor ai stins fo­cul cel străin al necredinţei, Sfinte Mare Andrei, Mărturisitorule, de Dumnezeu fericite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Legându-te cu dragostea lui Hristos, părinte, din tinereţe cu bucurie luându-ţi Crucea, I-ai urmat Lui, lepădându-te de sine-ţi prin pustnicie, prin mărturisire şi prin desăvârşită luptă.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Fiindu-mi îngreunat sufletul totdeauna cu somnul lenevirii, alerg către sprijinirea ta, Prea­curată Maică Fecioară; deşteaptă-mă către privegherea pocăinţei, izbăvindu-mă atunci de chinul cel veşnic.

Cântarea a 3-a. Irmos: Pe piatra credinţei întărindu-mă...

Stih: Sfinte Cuvioase Mucenice Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: INSP cere carantina în Capitală! Raed Arafat convoacă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă: „Impactul este unul mult mai complex decât aspectul sanitar”

Întărindu-ţi paşii gândului pe piatra dragostei lui Hristos, părinte, nicicum nu te-ai clătinat de suflarea vântu­rilor celor potrivnice, grăind Ziditorului tău: Tu eşti Dum­nezeul nostru şi nu este sfânt afară de tine, Doamne.

Stih: Sfinte Cuvioase Mucenice Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Izvorând tămăduiri şi înain­tea sfârşitului şi după sfârşit, ajuţi pe cei cu neputinţe şi go­neşti duhurile cele necurate, Cuvioase Andrei, grăind Ziditorului tău: nu este sfânt afară de Tine, Doamne.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Fiind spălat cu lacrimile si­hăstriei, te-ai împodobit cu mucenicescul sânge şi arătându-te întru totul preafrumos, ai alergat în sus către Cel Dorit, grăind: nu este sfânt afară de Tine, Doamne.

Citeste si: Patriarhul Daniel, mesaj pentru români în ziua cu cei mulți pacienți COVID la ATI: „Patriarhia îndeamnă toţi credincioşii să...”

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Pe Cel Ce S-a făcut asemenea nouă cu Trup, pe Dumnezeu Cuvântul Cel de o Fiinţă cu Ta­tăl, L-ai născut cu totul fără prihană, mai presus de cuvânt, rămânând Fecioară după naştere; pentru aceasta cu credin­ţă te fericim.

Irmosul:

Pe piatra credinţei întărindu-mă, lărgit-ai gura mea asupra vrăjmaşilor mei, că s-a veselit Duhul meu a cânta: nu este sfânt ca Dumnezeul nostru şi nu este drept afară de Tine, Doamne.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Patriarhul Daniel, mesaj pentru români în ziua cu cei mulți pacienți COVID la ATI: „Patriarhia îndeamnă toţi credincioşii să...”

Sfanta Parascheva 2021. Cea mai puternică rugăciune, dar şi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva

Ce avere avea Liviu Dragnea, înainte de a fi pusă sub sechestru. Fostul lider PSD trăiește din 2 treimi de salariu

Horoscop Zilnic Miercuri 8 Decembrie 2021: pentru Lei este ziua perfectă pentru a lua decizii cu privire la afaceri

Florin Cîțu e terminat! Lovitura care îl înfundă total. Marcel Ciolacu i-a luat fața

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Paul, un playboy din Galați, i-a spart relația lui Dragnea. Codrin Ștefănescu a confirmat

Mister elucidat! Anamaria Prodan a aflat cine ”a scăpat” pozele cu ea dezbrăcată: ”Va plăti. În timp foarte, foarte scurt”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies