Calendar Creștin Ortodox duminică, 24 octombrie 2021. Sfinții sărbătoriți astăzi. Numele sfântului de astăzi este purtat de mulți români

Calendar Creștin Ortodox 24 octombrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi și ce sfinți sunt pomeniți?

Autor: Ioana Stan

In articol:

În Calendarul Creștin Ortodox, duminică, 24 octombrie 2021, este sărbătoare cu cruce roșie, ca în fiecare duminică, iar astăzi sunt pomeniți și sfinți importanți pentru Biserica Ortodoxă.

Calendar Creștin Ortodox, duminică, 24 octombrie 2021. Cine au fost Sfântul Mare Mucenic Areta și Sfânta Muceniță Sebastiana

Calendar Creștin Ortodox duminică, 24 octombrie 2021. Sfinții sărbătoriți astăzi. Numele sfântului de astăzi este purtat de mulți români

Sfântul Mare Mucenic Areta, prăznuit pe 24 octombrie

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Sorin Cîmpeanu, o nouă decizie pentru elevi. Cât timp ar putea rămâne închise școlile?

Sfântul Mare Mucenic Areta a fost conducătorul cetății Negran și Etiopia. La acea vreme, împărat era preacredinciosul Elezvoi. În țara omeritilor, numită în Sfânta Scriptură Sava, era împărat păgânul Dunaan. Credinciosul împărat Elezvoi îl invinsese pe păgântul Dunaan și din acest motiv pusese păzitori credincioși de-ai săi, ca să păzească cetatea. Cuprins de mânie, Dunaan a pornit război, iar păzitorii au fost uciși. Intrând în cetate, el a jurat că nu îi va supăra pe creștini. Dar de fapt, odată ajuns în cetate, a ucis toți creștinii, bărbați și femei. Niciunul nu s-a opus și au mărturisit credința în Hristos.

Printre aceștia s-a aflat și Sfântul Mare Mucenic Areta, care deși avea o vârstp înaintată și abia mai putea merge, și-a găsit sfârșitul, fiind ucis cu sabia.

Citeste si: Celine Dion, probleme de sănătate neprevăzute! A fost nevoită să își amâne concertele. De ce suferă artista?

Sfânta Muceniță Sebastiana a trăit în vremea împăratului Dometian. Ea a fost pârâtă guvernatorului că este creștină.

A fost dusă la judecată și a mărturisit credința sa. Ea a fost supusă la chinuri grele, a fost bătută și apoi aruncată în temniță. După șapte zile, s-a dat ordin să fie aruncată în cuptorul cu foc, dar a rămas nevătămată. Guvernatorul a decis să o trimită la guvernatorul Iracliei. Aici a fost spânzurată de un lemn și bătută fără milă. Pentru că a supraviețuit, guvernatorul a decis să-i taie capul.

Tot astăzi sunt pomeniți și Sfântul Mucenic Sotirih, Sfântul Mucenic Marcu, Sfântul Mucenic Valentin.

Citeste si: Sfantul Dumitru 26 octombrie 2021. Mesaje de La Mulți Ani! Urări şi SMS-uri pentru Dimitrie, Dumitra, Mitu și Dumitrița

Canon de rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Areta

Calendar Creștin Ortodox duminică, 24 octombrie 2021. Sfinții sărbătoriți astăzi. Numele sfântului de astăzi este purtat de mulți români

Sfântul Mare Mucenic Areta, pomenit pe 24 octombrie

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Pentru durerile Sfinţilor, care pentru Tine au pătimit, fii Mi­lostiv Doamne şi toate durerile noastre le vindecă, Iubitorule de oameni, rugămu-ne Ţie.

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

Cântare să înălţăm, po­poare, Minunatului Dum­nezeului nostru, Celui Ce a scăpat din robie pe Israel; cântare de biruinţă cântându-I, să strigăm: să cântăm Ţie Unuia Stăpânului.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Areta, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mucenice purtătorule de chi­nuri al lui Hristos, Sfinte Areta Prea­fericite, cu rugăciunile tale şi cu ale mucenicilor celor îm­preună cu tine, luminează gân­dul meu, ca să laud pomenirea voastră cea purtătoare de lu­mină şi Dumnezeiască.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Areta, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiindu-ţi vieţuirea sus în ceruri, de Dumnezeu fericite, prin asemănarea lui Hristos pentru dragostea muceniciei, te-ai dat pe sineţi iudeilor celor fărădelege, gânditorule de Dumnezeu.

Citeste si: Sfantul Dumitru 2021. Ce se dă de pomană la sărbătoarea închinată Ocrotitorului Bucureștilor

Stih: Sfinte Mare Mucenice Areta, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Călcând Cuvântul lui Dum­nezeu, iudeul cel fărădelege şi fără dreptate, a stricat turma lui Hristos cea aleasă de Dum­nezeu; dar şi-a luat plată, din dreapta şi Dumnezeiasca rânduială.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Umblând pe calea care cu adevărat duce la ceruri, ai adus lui Hristos sobor de mucenici, Sfinte Areta Prealăudate, adunaţi din toată vârsta şi din tot neamul.

Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Dumitru. Peste 300.000 de români își aniversează onomastica pe 26 octombrie 2021

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu cântări să lăudăm, credin­cioşilor, pe Preacurata Fecioară, Maica lui Dumnezeu cea Plină de daruri, pe Acoperământul cel Dumnezeiesc şi Limanul cel cu bună linişte; pe Mântuirea tuturor credincioşilor.

Sursa: crestinortodox.ro și doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sfantul Dumitru 27 octombrie 2021. Ce se dă de pomană la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou

Sf. Dumitru, 27 octombrie 2021, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce NU ai voie să faci sărbătoarea Sfântului Dimitrie

Sfântul Dimitrie cel Nou 2021. Mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox. Cruce roșie și post

Horoscop Zilnic Miercuri 1 Decembrie 2021: Racii vor avea parte de schimbări majore care le vor îmbunătăți viața

Ion Țiriac, lovitură imensă în justiţie! Judecătorii l-au îngropat. S-a decis astăzi, 30 noiembrie

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au interzis să vorbesc”

EXCLUSIV | Kamara rupe tăcerea după apariția imaginilor cu amanta lui Reghecampf: ”Am avut noroc cu ea. A făcut să vorbească țara de noi”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies