Calendar Creștin Ortodox, joi, 15 decembrie 2022. Sfântul Elefterie, pomenit azi de creștini

Creștinii sărbătoresc patru sfinți, joi, 15 decembrie 2022!

Autor: Elena Popescu

In articol:

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe data de 15 decembrie, enoriașii îi sărbătoresc pe Sfinții Elefterie și Antia, dar și pe Sf.

Muceniță Suzana și Sfântul Cuvios Pavel din Latro. Post cu dezlegare la ulei și vin.

Calendar Creștin Ortodox, joi, 15 decembrie 2022

Sfântul Elefterie a trăit în Roma și a primit credința creștină de la ucenicii Sfântului Apostol Pavel. Acesta a fost crescut de mama sa, care îl ducea la biserică și îl învăța tainele Sfintelor Scripturi.

Sf. Elefterie a fost hirotonit diacon la vârsta de 15 ani şi preot la 18 ani, iar la vârsta de 20 de ani a fost rânduit episcop al Iliricului.

Însă împăratul Adrian a dat ordin ca Sf. Elefterie să fie prins și supus chinurilor, fiindcă răspândește credința creștină. Însă Dumnezeu l-a protejat pe Elefterie de toate chinurile groaznice. De aceea, chinuitorii l-au ucis pe sfânt cu sulițele.

Sfânta Antia își mbrăţişa şi săruta pe fiul ucis de păgâni, iar atunci a mărturisit şi ea că este creştină și astfel i s-a tăiat capul cu sabia.

Sfintele lor moaşte au fost duse din Roma în cetatea Rieti, dar părţi din ele s-au răspândit în lumea creştină, găsindu-se şi la noi în ţară, la biserica „Sfântul Elefterie” din Bucureşti, precum şi la alte biserici şi mănăstiri.

Citește și: Rugăciune către Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei. Când este bine să o citești

Calendar Creștin Ortodox, joi, 15 decembrie 2022

Calendar Creștin Ortodox, joi, 15 decembrie 2022

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Cine sunt beneficiarii şi ce condiţii trebuie să îndeplinească- kanald.ro

Citeste si: "Știam că am murit. Eram separat de trupul meu". Ce se află dincolo de moarte. Mărturia unui bărbat căruia i s-a oprit inima- stirileprotv.ro

Postul Crăciunului 2022. Semnificație

Tradiția bisericească spune că Postul Crăciunului amintește de mult îndelungata perioadă în care drepții Vechiului Testament au postit așteptându-l pe Mesia.

Totodată, durata de 40 de zile a Postului Nașterii Domnului amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, care aștepta să primească, cuvintele lui Dumnezeu.

În anul 1166, la Sinodul de Costantinopol ținut sub președinția patriarhului Luca Hrisoveghi, s-a stabilit ca durata Postului Crăciunului să fie de 40 de zile.

Acest lucru a fost necesar pentru ca toți creștinii să postească același număr de zile, fiindcă unii posteau numai șapte zile, în vreme ce alții șase săptămâni, potrivit basilica.ro.

Postul Crăciunului 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții

În duminica Lăsatului Secului se obișnuiește ca finii să meargă la nași sau familiile să se adune și să petreacă cu bucate alese, desfătându-se înainte de postul care va dura 40 de zile.

De Lăsatul Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit, spunându-se următoarele cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Acest obicei se practică deoarece se crede că vrăbiile, mai ales, nu vor strica ogoarele, relatează tradiții-superstiții.ro.

La intrarea în Postul Crăciunului, oamenii de la sate obișnuiau să pună cu gura în jos vasele în care găteau mâncare de dulce și să folosească vase noi, care să nu fie spurcate cu mâncăruri de dulce. Tradiția mai spune că cei care pun vasele de dulce cu gura în jos vor fi feriți de orice pagubă sau boală.

Potrivit tradiției populare, Maica Domnului l-a sfătuit pe bătrânul Crăciun să țină post ca să capete iertare, fiindcă îi tăiase mâinile soției sale, Crăciunoaia, moașa Fecioarei Maria.

Citeste si: „Cristi a fost cel care m-a încurajat și mi-a spus tot timpul că se va întâmpla, să am încredere și răbdare.” Ce a făcut Cristi Borcea când a aflat că va fi din nou tată!- kfetele.ro

Citeste si: Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate?- stirilekanald.ro

Citeste si: Un bărbat a rămas șocat după descoperirea făcută în podul casei. A pozat totul și a arătat peste ce a putut să dea- radioimpuls.ro

O altă tradiție populară spune că Postul Crăciunului este considerat de Biserica Ortodoxă o pregătire a credincioșilor pentru bucuria sărbătorii Nașterii Mântuitorului.

Se spune că dacă în Postul Crăciunului, vremea e blândă, atunci primăvara va fi ploioasă.

Citește și: Când se termină Postul Crăciunului 2022? Vezi care e ultima zi din Postul Nașterii Domnului

Calendar Creștin Ortodox, joi, 15 decembrie 2022

Calendar Creștin Ortodox, joi, 15 decembrie 2022

[Sursa foto: Shutterstock]

Rugăciunea zilei de joi

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut. Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, ca să se ierte păcatele voastre”. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.

Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.

Surse: doxologia.ro, crestinortodox.ro, basilica.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Rugăciune către Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei. Când este bine să o citești

Pe ce dată este Sfântul Vasile în 2023? Aceasta este prima sărbătoare importantă din Noul An

Rețetă ciorbă de perișoare de post. Iată cu ce poți înlocui clasicele perișoare din carne în Postul Crăciunului 2022

Oğulcan din serialul Totul pentru familia mea, în cele mai hazlii ipostaze alături de colegii săi! Iată cum au fost surprinși carismaticii actori în spatele camerelor de filmat!

Ora de vară 2023: Cum ne afectează sănătate schimbarea de oră?

Andreea Marin, la un pas de a-și pierde viața din cauza depresiei! Vedeta a tras un semnal de alarmă, după ce și-a dat seama prin ce a trecut

Marisa Paloma, câștigătoarea sezonului 3 „Bravo, ai Stil!”, se mută în casă nouă: ”Sunt mândră de această realizare”- VIDEO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies