Calendar Creștin Ortodox, joi, 8 decembrie 2022. Rugăciunea zilei de joi

Creștinii sărbătoresc patru sfinți, joi, 8 decembrie 2022!

Autor: Elena Popescu

In articol:

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe data de 8 decembrie, enoriașii îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Cezar, Tihic și Onisifor, dar și pe Sf.

Cuvios Patapie. Post cu dezlegare la ulei și vin.

Calendar Creștin Ortodox, joi, 8 decembrie 2022

Sfântul Cuvios Patapie este pomenit de Biserica Ortodoxă Română la data de 8 decembrie. Acesta s-a născut în Egipt, în secolul 6, din părinți credincioși, care i-au ghidat pașii spre credința în Hristos. De aceea, Sf. Patapie a ales calea călugăriei și l-a urmat pe Hristos.

Sf. Patapie a părăsit Egiptul și a mers la Constantinopol, unde și-a zidit o colibă lângă zidul marelui oraş, aproape de localitatea Vlaherna.

Acolo, Sfântul Cuvios Patapie și-a trăit viața în sfințenie și a săvârșit minuni până la bătrânețe. Sf. Patapie a murit în pace și a fost îngropat în biserica Sfântului Ioan Botezătorul din Constantinopol.

Tot în această zi, Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe Sfinţii Apostoli Cezar, Tihic şi Onisifor, care erau dintre cei 70 de ucenici ai Domnului.

Citește și: Când are loc Crăciunul pe rit vechi în 2022? Vezi cine sărbătorește Nașterea Domnului pe stil vechi

Citeste si: ”Drăguțul de el.” Oana Roman a făcut publice mesajele cu Marius Elisei. Ce mesaj dur a primit vedeta- kfetele.ro

Calendar Creștin Ortodox, joi, 8 decembrie 2022

Calendar Creștin Ortodox, joi, 8 decembrie 2022

[Sursa foto: Shutterstock]

Postul Crăciunului 2022. Când e dezlegare la pește

Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului începe la data de 15 noiembrie 2022 și se încheie pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului.

Postul Crăciunului 2022 durează 40 de zile, însă se ține destul de ușor, fiindcă sunt multe zile în care se dă dezlegare la pește de către Biserica Ortodoxă. Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2022 sunt:

 • luni, 21 noiembrie
 • sâmbătă, 26 noiembrie 
 • duminică, 27 noiembrie 
 • miercuri, 30 noiembrie 
 • sâmbătă, 3 decembrie
 • duminică, 4 decembrie 
 • luni, 5 decembrie 
 • marți, 6 decembrie 
 • sâmbătă, 10 decembrie 
 • duminică, 11 decembrie 
 • luni, 12 decembrie 
 • marți, 13 decembrie
 • sâmbătă, 17 decembrie 
 • duminică, 18 decembrie 

Postul Crăciunului 2022. Ce alimente poți consuma în post

În Postul Crăciunului puteți consuma alimente care să nu conțină origini animale, adică, carne, brânză, lapte sau ouă. În schimb, puteți consuma o mulțime de fructe și legume din care puteți face găti preparate și deserturi delicioase.Printre cele mai populare alimente de post sunt: lintea, fasolea, orezul, mazărea, varza, cartofii, ciupercile și soia.

De asemenea, puteți avea gustări pe bază de fructe: mere, caise, prune, nectarine, banane, citrice, piersici sau pepene, smochine, curmale și alte fructe confiate.

Totodată, puteți prepara o mulțime de mâncăruri cu pește în zilele în care sunt dezlegări la pește, mai ales că în Postul Crăciunului sunt o mulțime.

Citește și: Postul Crăciunului 2022. Ce alimente sunt recomandate în zilele de post

Calendar Creștin Ortodox, joi, 8 decembrie 2022

Calendar Creștin Ortodox, joi, 8 decembrie 2022

[Sursa foto: Shutterstock]

Rugăciunea zilei de joi

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut. Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, ca să se ierte păcatele voastre”. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.

Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.

Surse: doxologia.ro, crestinortodox.ro, basilica.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Pe ce dată este Anul Nou pe rit vechi în 2023? Vezi când are loc Revelionul pe stil vechi

Pe ce dată este Crăciunul pe rit vechi în 2023? Vezi când are loc sărbătoarea Nașterii Domnului pe stil vechi

Fazele Lunii Decembrie 2022. Vezi pe ce dată este Lună Plină

Când apare filmul Matrix 4 în cinematografe. Lansarea a întârziat un an

Vladimir Putin e PE MOARTE! E cutremur total la MOSCOVA. Medicii au...

”În felul ăsta descoperă oamenii cât de ciudat sunt.” Mădălin Ionescu, declarații despre artista cu care ar fi făcut marele pas, dacă Cristina Șișcanu nu apărea în viața lui

Alertă pentru părinți și elevi! Brambureală totală cu vacanțele

Fazele Lunii Decembrie 2022. Vezi pe ce dată este Lună Plină

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies