Calendar Creștin Ortodox luni, 18 octombrie 2021. Ce sărbătoare este la început de săptămână

Calendar Creștin Ortodox 18 octombrie 2021. Ce sărbătoare este luni?

Autor: Ioana Stan

In articol:

Luni, 18 octombrie 2021, în Calendar Creștin Ortodox sunt pomeniți mai mulți sfinți importanți pentru creștini. Printre acesștia este sărbătorit Sfântul Apostol și Evanghelist Luca.

Calendar Creștin Ortodox luni, 18 octombrie 2021. Cine a fost Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

Calendar Creștin Ortodox 18 octombrie 2021. Ce sărbătoare este luni?

Sântul Apostol și Evanghelist, pomenit pe 18 octombrie

[Sursa foto: Captură YouTube]

Sântul Apostol și Evanghelist Luca avea și calitatea de medic și l-a întâlnit pe Hristos în Teba Boetiei unde îngrijea bolnavii. Pentru că era creștin și credea în Hristos, el s-a numărat printre cei 70 de Apostoli. Sântul Apostol și Evanghelist Luca, alături de Sfântul Apostol Cleopa l-au văzut pe Iisus înviat.

Citeste si: A apărut ultima fotografie cu soția și fiul lui Dan Petrescu, înainte să piară în tragedia de la Milano. Iată cum au fost surprinși cei doi, în ultimele clipe de viață

Sântul Apostol și Evanghelist Luca a pictat primele icoane ale Maicii Domnului purtându-l în brațe pe Hristos și prima icoană a Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Sântul Apostol și Evanghelist Luca a trăit până la vârsta de 80 de ani când a fost spânzurat de niște păgâni. Fiul împăratului Constantin a așezat moaștele sfântului în Biserica Sfinților Apostoli, sub masa sfântă, alături de cele ale Sfinților Andrei și Timotei.

Citeste si: Medicul Adrian Marinescu trage un semnal de alarmă. Greșeala fatală pe care o fac pacienții Covid care se tratează acasă: "Plămânul se strânge ca o smochină"

Tot astăzi mai sunt pomeniți: Sfânta Cuvioasă Eufrosina de la Mega Spileo; Sfântul Cuvios Teodor de la Mega Spileo; Sfântul Cuvios Simeon de la Mega Spileo; Sfântul Mucenic Marin cel Bătrân; Sfântul Cuvios Iulian; Sfântul Mucenic Domnin.

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca

Troparul Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca, glasul al 3-lea:

Apostole Sfinte şi Evanghe­liste Luca, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Cel Tăiat pe cea Netăiată...

Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Luca, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: Liviu Vârciu a ajuns DE URGENȚĂ la spital, după ce starea lui de sănătate s-a agravat 😮- bzi.ro

Citeste si: EXCLUSIV! Ce știe Patrick, fiul Elodiei și al lui Cristian Cioacă, despre mama sa. Unde crede băiatul că este Elodia. Dezvăluiri tulburătoare făcute de avocata familiei Ghinescu

Gura ta ştiind-o pahar Dumnezeiesc, al Înţelep­ciunii Celei Preaînalte, Înţelep­te Apostole Luca, Vistieria Cea Mare şi Negrăită a harului, îmbogăţindu-ne, o luăm cu osâr­die, Domnului cântând, căci cu Mărire S-a preamărit.

Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Luca, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu Taină învăţându-te Hristos cele cereşti şi Scripturile cele de Dumnezeu insuflate, fără mijlocire deschizându-le ţie Apostole Luca, tăinuitor te-a arătat şi propovăduitor preaînţelept, al celor mai presus de minte, care cu osârdie cânţi: Domnu­lui să cântăm, căci cu Slavă S-a preaslăvit.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Pusu-te-a Biserica lui Hristos împreună călător cu Apostolul Pavel, Sfinte Luca Preafericite, pe tine cel ce ai stră­lucit Dumnezeieşte cu harul Lui; şi urmelor lui ai urmat, cântând: Domnului să-I cântăm, căci cu Slavă S-a preaslăvit.

Citeste si: O profesoara din Botoșani, înregistrată în timp ce le ținea elevilor discursuri antivacciniste: „Nenorociții ăștia...”

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Chipul zămislirii celei Negrăi­te şi Dumnezeieşti, ale celei Cu­rate, cu totul lăudate l-ai arătat, Apostole Luca; cum că Duhul cel Preasfânt arătat a venit peste Dânsa şi cuvântul a umbrit-o; căruia cu un glas să-I cântăm, căci cu Slavă S-a preaslăvit.

Catavasia:

Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împără­tesei Maici; şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă.

Cântarea a 3-a. Irmos: Tu eşti Întărirea celor ce...

Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Luca, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Evanghelia ta, Dumnezeiescule Luca, a arătat şi arată pe Răsăritul Cel de sus, care a cercetat pe oameni.

Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Luca, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: Jamila și Laura Laurențiu, două bucătărăse faimoase de pe YouTube, s-au certat în instanță pentru rețeta de ecler la tavă. Ce a decis Tribunalul București

Faptele Apostolilor prea Dum­nezeieşte urmându-le cu toată buna credinţă, slăvite, prin scrisoare le-ai însemnat.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Apostolul Pavel, fericitul, ţi-a împletit ţie începături de laude şi laudele tale le-a arătat prin epistole.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Iată, acum te fericesc, precum mai înainte ai zis, Preacurată, toate neamurile oamenilor, mân­tuite fiind prin tine acum.

Sursa: crestinortodox.ro și doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Simona Sensual, de la fotografii sexy la picturi cu icoane! Transformarea uluitoare a vedetei care stârnea controverse acum un deceniu! EXCLUSIV

Jean Paler se confruntă cu probleme de sănătate grave: „Doctorii se minunează...”

EXCLUSIV! Ce știe Patrick, fiul Elodiei și al lui Cristian Cioacă, despre mama sa. Unde crede băiatul că este Elodia. Dezvăluiri tulburătoare făcute de avocata familiei Ghinescu

Horoscop Zilnic Luni 29 Noiembrie 2021: Fecioarele vor avea un succes aparte pe planul financiar, Leii s-ar putea să fie în preajma unor persoane toxice, de care trebuie să se...

Șoc în România! Decizia luată de KLAUS IOHANNIS! Este absolut revoltător. Președintele a semnat

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Doliu în BOR. A murit la doar 22 de ani. Durerea, prea mare pentru a fi exprimată în cuvinte

Situație disperată pentru campionii României la rugby! „Nu știm când vom ajunge acasă”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies