
In articol:
- Cine a fost Sfântul Ștefan cel Nou
- Rugăciune către Sfântul Ștefan cel Nou
- Cine a fost Sfântul Mucenic Irinarh
Calendar Creștin Ortodox 28 noiembrie 2022. Luni sunt două sărbători importante pentru toți creștinii ortodoxi. Biserica cinstește numele Sfântului Ștefan cel Nou și al Sfântului Mucenic Irinarh.
Află cine au fost aceștia.Cine a fost Sfântul Ștefan cel Nou
Sfântul Cuvios Ștefan s-a născut în Constantinopol și a cunoscut, încă din copilărie, învățăturile tuturor sfinților. Încă din copilărie a cunoscut tainele creștinismului și a dus iubirea lui Dumnezeu mai departe.
S-a călugărit la 16 ani, dar s-a retras la 42 în singurătate, într-o chilie foarte mică, comparată de ceilalți cu un mormânt. Conform înscrierilor străvechi, Sfântul Ștefan cel Nou își încingea corpul cu fiare iarnă pentru a se încălzi.
Sfinții Ștefan cel Nou și Irinarh sunt cinstiți pe 28 noiembrie 2022
Ștefan cel Nou rămâne în amintirea creștinilor și a Bisericii pentru lupta pe care o ducea împotriva celor ce credeau că icoanele sunt idoli. În acea vreme, multe dintre icoanele din Constantinopol erau arse, distruse sau îngropate, motivul fiind ura față de creștinism.
Din cauză că nu a ascultat ordinele împăratului de a renunța la credință, este omorât.
Citește și: Calendar Creștin Ortodox, sâmbătă, 26 noiembrie 2022. Post cu dezlegare la pește
Rugăciune către Sfântul Ștefan cel Nou
“Pustniceşte mai înainte pregătindu-te în munte, taberele vrăjmaşilor celor netrupeşti cu toată arma Crucii le-ai pierdut, întru tot fericite. Şi iarăşi spre chinuire bărbăteşte te-ai îmbrăcat, ucigând pe Copronim cu sabia credinţei. Şi pentru amândouă te-ai încununat de la Dumnezeu, Preacuvioase Mucenice Ştefan, pururea pomenite. Ca pe uscat umblând Israel, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.
Cu bucurie trecând tu pe calea cea strâmtă a nevoinţei, cu întinderea muceniciei tale ai strâmtorat pornirea vrăjmaşilor şi ai moştenit viaţă largă, fericite. Rădăcină neroditoare te-a rodit pe tine mai înainte cea cu numele Anei, ca odinioară pe Samuel şi te-a dat pe tine dar lui Dumnezeu, însemnând darul vieţii tale, înţelepte.
Rugăciune către Sfântul Ștefan cel Nou
Foarte cu sfinţenie mergând la Dumnezeiasca ceată a sihaştrilor, ai strălucit cu virtuţile ca o stea prealuminoasă, luminând tainic pe credincioşi, Cuvioase Ştefan. Chinuindu-ţi trupul cu închisoarea locuinţei celei strâmte, ţi-ai ridicat gândul către cele cereşti, înţelepte, lăţindu-te bine cu suişuri. Pe Uşa cea Neumblată, pe Locaşul cel Curat al curăţie, pe cea Frumoasă între femei, pe Preasfânta Stăpână, cu glasuri sfinţite să o mărim noi poporul cel sfinţit. Amin”.
Citește și: Rugăciune către Sfânta Muceniță Ecaterina. Aduce înțelegere și liniște în familie
Cine a fost Sfântul Mucenic Irinarh
Tot astăzi, 28 noiembrie 2022, este cinstit și Sfântul Mucenic Irinarh. Acesta a fost călău în Sevastia și a fost silit să omoare șapte femei creștine, ordin primit de la Împăratul Maxim.
Irinarh a demonstrat curaj și iubire pentru Dumnezeu, iar de aceea Domnul l-a iertat și a dat veste despre minunile pe care avea să le împlinească. Ducând dragostea și cuvântul Domnului pentru iertare, acesta a fost descoperit de împărat că susținea creștinismul și l-a aruncat într-un iezer adânc.
Conform scrierilor bisericești, Sfântul Mucenic Irinarh a scăpat nevătămat din lac, însă a mai trecut printr-o încercare teribilă: cuptorul încins. Nici de această dată împăratul nu i-a venit de hac, însă moartea i-a venit în momentul în care i s-a tăiat capul.
surse: crestinortodox.ro, ziarullumina.ro