Calendar Creștin Ortodox marți, 14 septembrie 2021. Este sărbătoare cu cruce roșie astăzi. Creștinii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci

În fiecare an pe 14 septembrie în calendarul ortodox este mare sărbătoare.

Autor: Ioana Stan

In articol:

Pe 14 septembrie 2021 creștinii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci.

Calendar Creștin Ortodox, 14 septembrie 2021. Ce semnificație are Înălțarea Sfintei Crunci

Creștinii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci
Pe 14 septembrie este sărbătorită Înălțarea Sfintei Cruci[Sursa foto: Captură YouTube]

Înălțarea Sfintei Cruci se pomenește pe 14 septembrie în fiecare an și se serbează cu post. Sărbătoarea amintește de patimile și moartea Mântuitorului Hristos.

Citeste si: Înălțarea Sfintei Cruci 14 septembrie 2021. Cea mai puternică rugăciune VIDEO și TEXT

Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare care curprinde două evenimente importante din istoria Bisericii. Primul eveniment se referă la aflarea Cruncii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus și înălțarea ei în văzul poporului de patriarhul Macarie al Ierusalimului, pe data de 14 septembrie 335. Cel de-al doilea eveniment se referă la momentul aducerii Crucii de la perși în anul 629.

Pe locul unde se afla îngropată Crucea a fost construit un templu păgân. După ce acesta a fost dărâmat au fost descoperite trei cruci. Pentru că nu se știa care era crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul, acestea au fost așezate deasupra unui mort, iar la atingere uneia dintre aceste cruci, a înviat.

Citeste si: Înălțarea Sfintei Cruci 14 septembrie 2021. De ce se ține post la sărbătoarea închinată cinstirii Crucii Mântuitorului

În apropiere de locul unde a fost descoperită Sfânta Cruce și deasupra Sfântului Mormânt, Sfinții Împărați Constantin cel Mare și mama sa, Elena, au zidit Biserica Învierii Domnului, care a fost sfințită pe 13 septembrie 335. A doua zi, pe 14 septembrie, patriarhul Macarie al Ierusalimului a arătat din nou Sfânta Cruce, pentru ca toți de față să o vadă.

De atunci, această zi a rămas ca sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.

Citeste si: Înălțarea Sfintei Cruci 2021, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce NU ai voie să faci la marea sărbătoare de pe 14 septembrie

Citeste si: Luiza Melencu, găsită moartă- bzi.ro

Rugăciunea care se rostește de Înălțarea Sfintei Cruci

Creștinii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci
Înălțarea Sfintei Cruci[Sursa foto: MediaFax Foto]

Pe 14 septembrie, de sărbătoare Înălțării Sfintei Cruci, este bine să se rostească această rugăciune:

"Doamne Iisuse Hristoase, dulce Mântuitorul sufletelor noastre, mărturisim înaintea Ta, întru această zi a răstignirii Tale, în care ai pătimit și ai primit moarte pe Cruce pentru păcatele noastre, că noi suntem cei ce Te-am răstignit cu păcatele noastre cele multe și cu fărădelegile noastre cele rele.

De aceea, ne rugăm bunătății Tale celei nemărginite să ne faci și pe noi părtași sfintelor Tale Patimi, cinstitelor răni și morții Tale celei de viață făcătoare, pentru ca să ne învrednicim, prin darul Tău, să câștigăm și noi asemenea Ție, pentru dragostea Ta, precum Tu, Cel Milostiv, le-ai răbdat pentru mântuirea noastră, întărindu-ne pururea cu aceeași putere și răbdare ce ai avut când Te-au răstignit nemulțumitorii evrei.

Citeste si: Înălțarea Sfintei Cruci 14 septembrie 2021. Ce se dă de pomană la această mare sărbătoare închinată Domnului Iisus

Și ne înviază simțirile noastre cele sufletești, ca să cunoaștem moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut și zidirile cele neînsuflețite, care s-au mișcat la răstignirea Ta, cum Te-a cunoscut tâlharul cel credincios și, rugându-Ți-se, l-ai primit în Rai. De aceea întărește-ne, Doamne, ca să putem ridica cu bucurie, de astăzi înainte, Crucea Ta cu deplină pocăință. Întristarea morții Tale să o simțim, precum au simțit-o Preasfânta Ta Maică, ucenicii Tăi și mironosițele femei.

Dă-ne, Doamne, și nouă, darul Tău, precum ai dat atunci tâlharului celui rău, și iartă păcatele noastre pentru sfintele Tale Patimi, și ne primește prin pocăință împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu și Ziditor ce ne ești.

Asemenea fă cu toți creștinii, vii și morți, precum se roagă Ție, în toate zilele, Sfânta Biserică și le iartă lor toate păcatele și-i învrednicește pe ei de Împărăția Ta ca să vadă lumina Ta și să mărească slava Ta. Ne închinăm Crucii Tale, Hristoase, și zicem către dânsa: mărire ei pentru dragostea Ta.

Bucură-te, Preacinstită Cruce a lui Hristos, că prin tine s-a mântuit lumea, ridicând asupra ta pe Iisus țintuit. Bucură-te, pom preamărit, pentru că Tu ai ținut Rodul vieții Ce ne-a mântuit din moartea păcatului.

Bucură-te, toiagul cel tare care ai sfărâmat ușile iadului. Bucură-te, cheia împărătească ce ai deschis ușa Raiului. Ne bucurăm și noi pentru că vedem pe vrăjmașii Tăi surpați jos, iar pe prietenii Tăi împărățind în ceruri, pe vrăjmașii Tăi biruiți de puterea Ta, iar pe creștinii ce Ți se închină, înarmați cu puterea Ta.

O, Răstignitul meu Hristoase, câte ai pătimit pentru noi, câte răni, câte scuipări, câte batjocuri și câtă necinste ai răbdat pentru păcatele noastre, pentru ca să ne dai pildă de adevărată răbdare!

De aceea, cum putem noi să fugim de Cruce, văzând pe Hristos că este ridicat pe ea? Cum să ne pară grele chinurile, văzând pe Stăpânul nostru că le iubește și le cere și le socotește Lui de mare cinste?

Rușine ne este, cu adevărat, de ne vom întrista de relele ce ne pricinuiesc oamenii sau de ispitele ce ni le aduc diavolii, trupul și gândurile noastre cele rele, sau pentru sărăcia și bolile ce ne vin din voia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre, deoarece acestea toate le trimite pentru ca să ne apropie mai mult de El, pentru ca să-L slăvim și să ne pedepsim în această viață pentru binele nostru, pentru ca să ne odihnim cu mai multă mărire întru Împărăția Lui cea veșnică.

Citeste si: Calendar Ortodox SEPTEMBRIE 2021. Cele mai importante sărbători ale lunii septembrie

Și, de vreme ce este așa, înmulțește-ne, Doamne, ostenelile, ispitele și durerile, dar să ne înmulțești împreună și să ne prisosești și răbdarea și puterea, ca să putem răbda toate câte ni s-ar întâmpla.

Pentru că recunoaștem că suntem neputincioși de nu ne vei întări, orbi de nu ne vei lumina, legați de nu ne vei dezlega, fricoși de nu ne vei face îndrăzneți, răi de nu ne vei preface în buni, pierduți de nu ne vei ierta, robi de nu ne vei răscumpăra cu bogata și dumnezeiasca Ta putere și cu darul Sfintei Tale Cruci, căreia ne închinăm și o mărim, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!"

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Înălțarea Sfintei Cruci 14 septembrie 2021. Cea mai puternică rugăciune VIDEO și TEXT

Înălțarea Sfintei Cruci 14 septembrie 2021. De ce se ține post la sărbătoarea închinată cinstirii Crucii Mântuitorului

Înălțarea Sfintei Cruci 14 septembrie 2021. Mare sărbătoare, marcată cu POST și cruce roșie în calendarul creștin ortodox

Horoscop Zilnic Marţi 19 Octombrie 2021 Săgetătorii vor avea parte de sprijinul celor apropiaţi pentru a ieşi din impas

Veste ȘOC pentru absolut toată România. S-a anunțat astăzi, 19 octombrie. E fără precedent

DIVORT fulger showbiz! Erau cel mai frumos cuplu. Toata lumea este in stare de soc

România, în ghearele morții. Vom muri pe capete. Vor fi sute de mii de îmbolnăviri

Chin nesfârșit pentru o mare campioană a României: ”Izolare și abuz de medicamente. Simt că-mi pleznește inima și nu mai pot merge”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies