Calendar Creștin Ortodox marți, 31 august 2021. Sărbătoare mare dedicată Maicii Domnului

Zi de mare sărbătoare dedicată Maicii Domnului, marți, 31 august 2021!

Autor: Loredana Dobre

In articol:

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, marți, pe data de 31 august 2021, este o sărbătoare dedicată Maicii Domunului.

Calendar Ortodox, 30 august 2021. Aşezarea cinstitului brâu al Maicii Domnului în raclă

Biserica Ortodoxă prăznuiește marți, 31 august, așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului. Evenimentul este legat de Adormirea Maicii Domnului când, aşa cum se ştie, Sfântul Apostol Toma este dus în chip minunat, ca şi ceilalţi apostoli aflaţi departe, călare pe norii cerului la Ierusalim, pentru a o mai vedea încă o dată pe cea plină de Har, arată site-ul crestinortodox.ro.

Citeste si: Sfanta Maria 15 august 2021, tradiții și obiceiuri. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Pentru că dorea să o mai vadă odată, au deschis mormântul şi nu au mai găsit sfântul ei trup. Maica Domnului i s-a arătat ca împărăteasă înconjurată de îngeri şi i-a dăruit Sfântului Toma brâul său ţesut de ea însăşi din păr de cămilă.

Brâul s-a păstrat la Ierusalim până în anul 395 când a fost dus la Constantinopol de către fiul împăratului Teodosie cel mare, Arcadie, pe care Preacurata l-a salvat de la moarte sigură în timpul unei furtuni pe mare.

Aşezarea cinstitului brâu al Maicii Domnului în raclă

Brâul a fost aşezat cu multă evlavie într-o raclă aflată în biserica Maicii Domnului din cartierul Chalkoprateia, acolo unde se afla şi Sfânta Marahmă cu Chipul cel nefăcut de mâna omului.

Racla a rămas închisă timp de 600 de ani, până când împăratul Leon cel Înţelept a cerut stăruitor patriarhului ca soţia lui bolnavă să se atingă de el.

Racla cu brâul Maicii Domnului, în România

De-a lungul timpului, Brâul Maicii Domnului a vindecat nenumărați bolnavi, în special de cancer, și a săvârșit minuni pentru femeile care veneau să se roage Maicii Domnului pentru a putea avea copii. 

„Tămăduirea acestora s-a produs prin purtarea în jurul braului a unei panglici care a fost atinsă de racla în care se păstrează Brâul Maicii Domnului. De asemenea, Cinstitul Brâu a făcut să înceteze diferite epidemii: în 1813, Brâul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus în Țara Românească pentru îndepărtarea ciumei; în 1871 sultanul turc sub a cărui protecție se găsea Muntele Athos după căderea Constantinopolului, a dus Brâul în țară să pentru îndepărtarea holerei; în 1894 Brâul a fost dus la Kios, pentru a înlătura epidemia care lovise plantațiile de lămâi și portocali”, se mai arată pe crestinortodox.ro.

Citeste si: Sfanta Maria 15 August 2021. Ce se dă de pomană la sărbătoarea închinată Adormirii Maicii Domnului

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

În perioada 1-10 septembrie 2007, racla cu Brâul Maicii Domnului de la mănăstirea Kato Xenias, s-a aflat şi în Arhiepiscopia de Alba Iulia. Brâul ţesut şi purtat de Maica Domnului a fost adus pentru prima dată în Constantă în anul 2002 şi pentru a doua oară în anul 2008.

Calendar Creștin Ortodox, 30 august 2021. Sfântul Aidan

Pe data de 31 august este sărbătorit și Sfântul Aidan episcopul, întemeietorul mănăstirii din Lindesfarne.

Aşezarea cinstitului brâu al Maicii Domnului în raclă
Sfântul Aidan episcopul

„Tropar  (Glas 5) O, sfinte Episcop Aidan, Apostol al Nordului și lumina a Bisericii Celte, măreț în smerenie, nobil în nevoie, rivnitor călugăr și iubitor misionar, mijlocește pentru noi nevrednicii pentru că Hristos Dumnezeul nostru să miluiască sufletele noastre.

Sfîntul Aidan s-a născut în Irlanda în ultima parte a secolului al VI-lea. A fost tuns călugăr la Iona (în Scoția) în comunitatea creată mai devreme de Sf. Columbă că un ostrov sfînt și pămînt neîntinat pentru evanghelizarea Britaniei.

Citeste si: Sfanta Maria 15 august 2021. Cea mai puternică rugăciune pe care e bine să o citești la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Sfîntul Aidan a fost ales să evanghelizeze Northumbria datorită felului sau dăruit și blînd de a învață pe alțîi. A fost hirotonit episcop și trimis în Northumbria. A sosit la Lindesfarne în anul 635, făcînd din locul acesta un al doilea ostrov sfînt pe coasta opusă a Britaniei, care deveni reședința să episcopală. A creștinat pe pagînii locului. Uneori intilnea ganguri rivale de tineri gata să se ia la bătaie. Le propovăduia Evanghelia întru Pace și ei își lăsau jos armele, erau botezați și se făceau mănăstirești.

Sfîntul Aidan ținea la tradițiile răsăritene, care erau regulă în Irlanda. El învață și practică cele mai stricte rinduieli ale postului, dată Paștelui răsăritean și natură colegială a regulii bisericești, preferînd episcopilor pe stareti.

De multe ori, Regele Oswald avea să îl însoțească pe Sf. Aidan în peregrinările sale de evanghelizare a ținuturilor rurale, servindu-i că interpret. Sfîntul Aidan învață, predică și încuraja în permanentă, dar conducea prin exemplu. Era cunoscut pentru asceză și pentru milostenia să. Regele Oswin îi dădu un cal frumos pentru a-i fi de ajutor. Aidan îl dădu cu toată splendoarea harnasamentului sau, unui milog care cerea de pomană. A folosit o parte din ce primea pentru a elibera sclavi din sclavie. Unii dintre aceștia deveniră discipolii săi.

Sf. Aidan trimise propovăduitori peste tot prin Anglia și pînă în Olanda, ridicind mănăstiri. El a tuns și primul călugăr în Northumbria, Hieu. De asemenea a convins-o pe Hilda să rămînă în Anglia și a sprijinit-o în muncă ei de ridicare a mănăstirilor de maici peste tot prin Anglia.

Acest episcop cu frică lui Dumnezeu a înfăptuit toate acestea și încă multe altele în numai șaisprezece ani. A trecut la odihnă întru Domnul în ziua de 31 august 651. A fost imediat salutat că "Apostolul Northumbriei". A fost inmormintat la Lindesfarne.

În 664, cînd mănăstirea Lindesfarne a căzut sub presiunea Romei și a acceptat Sinodul de la Whitby, Sf. Colman a luat moaștele Sf. Aidan și s-a retras la Iona, care a rămas un bastion al Creștinătății Celte. Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.”

 

SURSE: crestinortodox.ro, noutati-ortodoxe.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ioana Mihăilă, noi declarații despre purtarea măștii de protecție la școală: "Vom permite pentru clasele primare măști textile"

REZULTATE BACALAUREAT 2021, sesiunea august-septembrie. Ministerul Educației publică notele la examenul de Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă. Cum poți afla ce notă ai luat

Fenomenul „vaccinarea le chiuvetă” ia amploare! Ce pot face cei imunizați fictiv dacă vor să se inoculeze pe bune: „Pot beneficia de vaccinare corectă doar dacă se autodenunță”

Ce surprize au pregătit astrele pentru zodii, începând cu noaptea aceasta

Descoperire ȘOC despre Pfizer. Ce efect are asupra copiilor de peste 12 ani

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

ALERTĂ! ESTE VORBA DESPRE PENSII. SCHIMBAREA RADICALĂ care îi vizează pe ROMÂNI

Detalii din interior! Laurenţiu Reghecampf, apărat în divorţul de Anamaria Prodan: ,,Mi-e greu să cred că l-ar putea influenţa cineva”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies