Calendar Creștin Ortodox miercuri, 20 octombrie 2021. Ce sfânt este pomenit astăzi de creștini

Calendar Creștin Ortodox 20 octombrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi?

Autor: Ioana Stan

In articol:

Potrivit Calendar Creștin Ortodox, la 20 octombrie este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Artemie.

Calendar Creștin Ortodox 20 octombrie 2021. Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Artemie

Calendar Creștin Ortodox miercuri, 20 octombrie 2021. Ce sfânt este pomenit astăzi de creștini

Sfântul Mare Mucenic Artemie, pomenit pe 20 octombrie

[Sursa foto: Captură YouTube]

Sfântul Mare Mucenic Artemie era de neam din Egipt și a trăit în vremurile împăraților Constantin și apoi Iulian Paravatul. Sfântul Artemie a fost trimis să însoțească moaștele Sfinților Apostoli Andrei și Luca. Drept răsplată, el a primit multe daruri de la împărat.

Citeste si: O îndrăgită actriță româncă, la un pas să sfârșească arsă de vie, după ce hainele i-au luat foc: "Eu strigam, iar ei nu făceau nimic"

Sfântul Artemie a fost numit prefect în Egipt, a avut ulterior și titulatura de duce, funcție deținută până a venirea la împărăție a lui Iulian Apostatul. Acesta a pornit un război împotriva perșilor. Împăratul Iulian era cunoscut pentru pedepsele aspre aplicate creștinilor. Într-o zi, Sfântul Artemie a văzut cum împăratul tortura doi preoți, Eugen și Macarie, și a sărit să le ia apărarea. Pentru acest gest, el a atras mânia împăratului Iulian care a dat ordin să-i fie retrase titulatura și însemnele militare, să fie torturat, bătut și închis în temniță.

Citeste si: Motivul halucinant pentru care o bătrână în vârstă de 80 de ani a refuzat să se vaccineze: "Nu m-am vaccinat pentru că am auzit de la televizor că..."

Cât timp a petrecut închis în temniță, Sfântul Artemie nu a mâncat și nu a băut nimic. S-a hrănit prin rugăciune și a trăit cu ajutorul lui Dumnezeu. La un moment dat, împăratul a dat ordin să fie zdobit între două stânci, dar a scăpat nevătămat.

Într-un final, a decis să fie ucis prin tăierea capului, în anul 362.

Citeste si: Președintele României, Klaus Iohannis, mesaj pentru români în cea mai neagră zi de la izbucnirea pandemiei de COVID-19

Canon de rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Artemie

Calendar Creștin Ortodox miercuri, 20 octombrie 2021. Ce sfânt este pomenit astăzi de creștini

Sfântul zilei: Sfântul Mare Mucenic Artemie

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Mucenicul Tău, Doamne, Artemie, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Troparul Sfântului Mare Mucenic Artemie, glasul 1:

Luptând, preafericite, cu chi­nurile cele de multe feluri, ca un tare diamant ai ruşinat pe Paravatul. Căci, de piatră mare zdrobindu-te pentru Piatra Hristos şi rănindu-te, ai primit cununa muceniciei, Sfinte Mare Mu­cenice Artemie. Slavă Celui Ce te-a întărit pe tine; Slavă Celui Ce te-a încununat; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Citeste si: Rugăciune pentru duhovnic. Cum să te rogi pentru binecuvântarea duhovnicului tău

Cântarea 1, glasul al 2-lea.

Irmosul:

Întru adânc a aşternut de demult toată oastea lui Faraon puterea cea prea într-armată; iar Întrupându-Se Cuvântul, a pierdut păcatul cel prea rău; Domnul Cel Preamărit, căci cu Slavă S-a preamărit.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Artemie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

După ce te-ai luptat cu nevoinţă bună, mucenice şi ai luat cununile cele luminoase, stai înaintea Luminii, luminându-te după împărtăşirea cea fără mate­rie; pentru aceea te rugăm: luminează-ne pe noi cu rugăciu­nile tale.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Artemie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luminatul tău praznic, mu­cenice, pe toţi ne-a chemat astăzi la ospăţ cu bucurie, punând înainte nevoinţele tale, luptele, bărbăţia, împotrivirea; întru care desfătându-ne, cu credinţă şi cu dragoste te fericim.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Citeste si: Ce sunt mantrele și cum îți pot schimba felul în care transmiți mesaje către Univers

Cunoscând, fericite, pe Cel Ce a murit pe Cruce cu Trupul, pe Cel Necuprins cu mintea, pe Domnul, Pricinuitorul vieţii, de bunăvoie ai dorit moartea prin chinuri; pentru aceea ai aflat Slava Cea Nepieritoare.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Întrupându-Se din tine Cu­vântul Cel fără de trup, după Dumnezeiască cuviinţă, pentru mulţimea iubirii de oameni, Preacurată, a luat Patimă şi a izvorât oamenilor nepătimire, Domnul Cel Preamărit; căci cu Slavă S-a preamărit.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Dana Rogoz a avut o noapte de coșmar. Ce s-a întâmplat cu actrița? A țipat atât de tare încât și-a speriat soțul

Rugăciune pentru duhovnic. Cum să te rogi pentru binecuvântarea duhovnicului tău

Oana Lis, dezvăluiri cutremurătoare, cu ochii în lacrimi. Vedeta a recunoscut că tatăl ei, care a făcut pușcărie pentru tentativă de omor, a abuzat-o timp de doi ani: "Îmi...

Atenție! Destinul tău în funcție de anul nașterii

Panică la nivel mondial! Nenorocirea care s-ar putea întâmpla pe 27 decembrie. S-a anunțat acum

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent

EXCLUSIV | Kamara rupe tăcerea după apariția imaginilor cu amanta lui Reghecampf: ”Am avut noroc cu ea. A făcut să vorbească țara de noi”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies