
In articol:
- Calendar Creștin Ortodox, sâmbătă, 10 decembrie 2022. Cine au fost Sfinții Mina, Ermoghen și Evgraf?
- Când e dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2022?
- Postul Crăciunului 2022. Ce NU ai voie să faci în post
- Rugăciunea zilei de sâmbătă
Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe data de 10 decembrie, credincioșii îi sărbătoresc pe Sfinții Mina, Ermoghen și Evgraf. Post cu dezlegare la pește, ulei și vin.
Calendar Creștin Ortodox, sâmbătă, 10 decembrie 2022. Cine au fost Sfinții Mina, Ermoghen și Evgraf?
Sfinții Mina, Ermoghen și Evgraf au trăit pe vremea împăratului Maximin Tracul. Acești sfinți îi îmbărbătau pe oameni și să țină de credința creștină și îi tămăduiau de boli.
Aceste lucruri au ajuns la urechile împăratului, care i-a silit să renunțe la Iisus Hristos, însă fiindcă nu au renunțat, sfinții au fost chinuiți, iar mai apoi au primit moarte mucenicească.
Moaștele celor trei sfinți au fost ridicate şi duse în Constantinopol, iar mai apoi s-au dovedit a fi făcătoare de minuni. Auzind acestea, împăratul i-a pus într-un sicriu de fier şi i-a aruncat în mare, sicriul a plutit până în Vizantia, unde Sfântul Mina spusese că vrea să fie înmormântat.
Trupurile lor au fost găsite de către Episcopul Bizanţului.Citește și: Pe ce dată este Sfântul Ioan Botezătorul în 2023? Sărbătoarea ar putea deveni zi liberă de la stat
Calendar Creștin Ortodox, sâmbătă, 10 decembrie 2022. Post cu dezlegare la pește, ulei și vin
Când e dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2022?
Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului începe la data de 15 noiembrie 2022 și se încheie pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului.
Postul Crăciunului 2022 durează 40 de zile, însă se ține destul de ușor, fiindcă sunt multe zile în care se dă dezlegare la pește de către Biserica Ortodoxă. Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2022 sunt:
- luni, 21 noiembrie
- sâmbătă, 26 noiembrie
- duminică, 27 noiembrie
- miercuri, 30 noiembrie
- sâmbătă, 3 decembrie
- duminică, 4 decembrie
- luni, 5 decembrie
- marți, 6 decembrie
- sâmbătă, 10 decembrie
- duminică, 11 decembrie
- luni, 12 decembrie
- marți, 13 decembrie
- sâmbătă, 17 decembrie
- duminică, 18 decembrie
Postul Crăciunului 2022. Ce NU ai voie să faci în post
În Postul Crăciunului trebuie să punem mai mult accept pe ce rugăciune, pe ceea ce mâncăm și ceea ce spunem. De aceea ne este recomandat ca pe lângă postul alimentar să respectăm și anumite reguli în post.
- În Postul Crăciunului nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
- În Postul Nașterii Domnului, biserica transmite că nu se cântă și nu se dansează.
- În Postul Nașterii Domnului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
- În Postul Crăciunului nu se bea alcool și nu se fumează.
- Nu se mănâncă pește în Postul Nașterii Domnului, dacă nu este zi cu dezlegare la pește.
- În Postul Crăciunului creștinii trebuie să se roage mai mult.
- În Postul Nașterii Domnului este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.
Citește și: Pe ce dată este Boboteaza în 2023? Vezi de ce se ține post aspru în ajunul sărbătorii
Citeste si: Prognoza meteo până la începutul lunii martie: Când vom scăpa de frig?- radioimpuls.ro
Calendar Creștin Ortodox, sâmbătă, 10 decembrie 2022. Post cu dezlegare la pește, ulei și vin
Rugăciunea zilei de sâmbătă
Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu, cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai îndepărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa, Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima, care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, iar a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.
Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii, şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi slujitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru ca prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutor, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin.
Surse: doxologia.ro, crestinortodox.ro, ziarullumina.ro