Calendar Creștin Ortodox vineri, 15 octombrie 2021. Este pomenit un mare sfânt, ocrotitorul celor care plâng

Calendar Creștin Ortodox vineri, 15 octombrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi?

Autor: Ioana Stan

In articol:

În Calendar Creștin Ortodox sunt pomeniți mai mulți sfinți importanți, vineri. Numele unuia dintre sfinți este purtat de mulți români.

Calendar Creștin Ortodox 15 octombrie 2021. Cine a fost Sfântul Mucenic Luchian preotul

Calendar Creștin Ortodox vineri, 15 octombrie 2021. Este pomenit un mare sfânt, ocrotitorul celor care plâng

Sfântul Mucenic Luchian preotul, pomenit pe 15 octombrie

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Florin Cîțu a găsit o soluție pentru evitarea carantinării: ”Ne gândim la certificat verde pentru toate activitățile din România”

Sfântul Lucian s-a născut într-o familie de credincioși. Când a împlinit 12 ani, el a rămas orfan. Moștenirea rămasă de la părinți a împărțit-o săracilor și a decis să după o viață numai în rugăciune și post. Nu bea vin, doar apă și se hrănea doar cu pâine. De cele mai multe ori mânca o singură dată pe săptămână.

A îndreptat Vechiul și Noul Testament, care erau stricate de vicleșugurile ereticilor. Bunătatea faptelor sale a ajuns până la urechile împăratului Maximian, care voia să dezrădăcineze credința. Sfântul Lucian a fost pârât de un preot și a fost găsit în locul în care se ascundea.

Sfântul Lucian a fost prins și dus în Nicomidia unde a suferit chinuri grele. Acolo a văzut și alți creștini care se temeau de pedepsele împăratului.

Citeste si: Medicii se vor testa anti-COVID-19 pe banii lor! Florin Cîțu a anunțat că proiectul ajunge în Parlament

După ce a fost chinuit, a fost închis în temniță. A doua ză, la ordinul ămpăratului, slujitorii s-au dus să vadă dacă mai trăiește și nu și-a dat duhul până nu a strigat: "Sunt creștin!" El a dorit să fie aruncat

în mare după ce va muri și așa s-a întâmplat. Trupul său a fost legat și aruncat în apă. Un ucenic a văzut niște delfini care duceau trupul sfântului la mal, iar credincioșii l-au îngropat cu mare cinste. După mulți ani, Sfânta împărăteasă Elena, maica lui Constantin a ridicat o biserică deasupra mormântului său.

Citeste si: Bucureștiul a înregistrat cea mai mare rată de infectare cu COVID-19 de la începutul pandemiei

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Luchian, preotul

Troparul Sfântului Mucenic Luchian, preotul, glasul al 4-lea:

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 4-lea.

Irmosul:

Cânta-voi Ţie, Doamne Dumnezeul meu, că ai scos pe popor din robia Egip­tului şi ai acoperit pe Faraon cu căruţele şi cu puterea lui.

Stih: Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: Părintele Ion Ciuraru, răspus de coronavirus în Italia. Preotul lupta de câteva săptămâni cu boala

Strălucind, Sfinte Luchian, cu în­ţelepciune, cu har şi cu putere duhovnicească, ai luminat po­poare şi le-ai povăţuit, mucenice, către cunoştinţa lui Hristos.

Stih: Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Împlătoşându-te pe tine cu armele dreptei credinţe ca un Milostiv, Cel Ce a purtat nepu­tinţa noastră, te-a făcut nebi­ruit de luptele vrăjmaşilor, mucenice.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu mrejele Dumnezeieştilor tale dogme, ai tras la Înălţimea Cerească, pe cel ce căzuse în adâncimea relei credinţe, mult pătimitorule, vrednicule de minuni.

Citeste si: Sfânta Parascheva 14 octombrie 2021. Sărbătoare mare pentru toţi creştinii din România

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu cuvântul ai zămislit fără sămânţă pe Cuvântul Tatălui Celui Veşnic, mai presus de pri­cină şi de cuvânt, Preacurată şi L-ai născut pentru mântuirea noastră.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Vremea astăzi, 14 octombrie 2021. Temperaturile sunt în scădere, iar vremea va fi rece pentru mijlocul lui octombrie. Prognoza meteo detaliată

Medicii se vor testa anti-COVID-19 pe banii lor! Florin Cîțu a anunțat că proiectul ajunge în Parlament

Nelu Tătaru, premoniții sumbre despre încă două valuri ale pandemiei: "Nu vom fi pregătiți!"

Horoscop 1 Decembrie 2021: Gemenii sunt extrem de motivați, Săgetătorii sunt nevoiți să își asume o serie de riscuri în această zi

ȘOC TOTAL ÎN GERMANIA! Decizia luată în cea mai puternică țară din UE

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au interzis să vorbesc”

EXCLUSIV | Kamara rupe tăcerea după apariția imaginilor cu amanta lui Reghecampf: ”Am avut noroc cu ea. A făcut să vorbească țara de noi”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies